Tuesday, Dec. 1, 2020

SAD: Totalna pomrčina sunca

Autor:

|

21.08.2017

|

Kategorije:

SAD: Totalna pomrčina sunca

Oko 500 milijuna ljudi  ima priliku u ponedjeljak 21. kolovoza 2017. promatrati potpunu ili djelomičnu pomrčinu Sunca: 391 milijun ljudi  u SAD-u, 35 milijuna u Kanadi, 119 milijuna u Meksiku, a na samom rubnom području djelomične  pomrčine je i  Srednja Amerika, sjever Južne Amerike i krajnji sjeverozapad Europe.

Stanovnici SAD-a,  ali u turisti iz cijelog svijeta s nestrpljenjem očekuju početak potpune pomrčine Sunca. Naime, na teritoriju čitavog SAD-a moći će se vidjeti najmanje 60% pomrčina sunca. Područje potpune površine (koridor širine oko 110 kilometra) proteže se od  sjeverozapadne obale SAD-a sve do jugoistočne obale. Ukupno će od trenutka početka pomrčine, tj. od ulaska Sunčevog diska  u mjesečevu sjenu, pa do kraja pomrčine na tlu SAD-a proteći malo više od četiri sata.

U ponedjeljak 21. kolovoza 2017. u 9:05 sati (po lokalnom vremenu, 18:05 po srednjeeuropskom vremenu) u blizini  grada Lincoln City u Oregonu, na sjeverozapadnoj obali SAD-a, započeti će pomrčina sunca. U to vrijeme će Sunce početi zalaziti  u Mjesečevu sjenu, a vrhunac pomrčine  u Lincoln Cityu će nastupiti u 10:16 sati  (19:16 sati CET). U slijedećih devedesetak minuta pomrčina će „putovati“  preko Oregona, Idaha, Wyominga, Montane, Nebraske, Iowe, Kansasa, Missourija, Illinoisa, Kentuckya, Tennesseeja,  Gerogije, Sjeverne i Južne Karoline. Potpuna površina će završiti u blizini grada Charlestona, Južna Karolina u u 14:48 (po lokalnom vremenu, 20:48  CET). Sunce će potpuno izaći iz Mjesečeve sjene s teritorija SAD-a  u 16:09 sati (22:09 CET).  Najduže će pomrčina trajati u blizini grada Carbondale (Illinois) nad kojim će Sunčev disk biti potpuno zaklonjen 2 minute i 40 sekundi.

 

Poslijepodnevni oblaci bi mogli mjestimice ometati uživanje u pomrčini Sunca nad središnjim i jugoistočnim dijelom SAD-a, dok će povoljni uvjeti za promatranje, bez oblaka postajati na sjeverozapadu SAD-a.  Tamo bi jedino pogled mogao ometati dim od šumskih požara.

Pomrčinu Sunca se može uživo pratiti na NASA web stranici.

Ova pomrčina je prva potpuna pomrčina Sunca koja se nad SAD-om vidi od 1979. godine. Zanimljivo je da na novu potpunu pomrčinu neće trebati dugo čekati. Već u travnju 2014. godine slijedi još jedna potpuna pomrčina.  Područje potpune pomrčine će se protezati od juga prema sjeveroistoku SAD-a, a presijecati će i ovogodišnju zonu totaliteta.  Potom u 2045. godini slijedi još jedna potpuna pomrčina Sunca kroz 10 država SAD-a.

Nad našim dijelom Europe prva slijedeća potpuna pomrčina Sunca „na redu“ je tek početkom rujna 2081. godine.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?
U noći s 13. na 14 studenoga najveći Supermjesec u 70 godina
Prekrasni prizori Mliječne staze snimljeni s otoka Hvara (FOTO)

O Autoru

Ned