Thursday, Jul. 2, 2020

Sjeverna Irska: Rekordno niska temperatura za kolovoz nakon hladnog europskog tjedna

Autor:

|

27.08.2014

|

Kategorije:

Sjeverna Irska: Rekordno niska temperatura za kolovoz nakon hladnog europskog tjedna

Ovog ljeta su izostali novi temperaturni rekordi za najviše dnevne ili mjesečne temperature, kakvi su bili česti prethodnih godina. Umjesto toga, Sjeverna Irska bilježi  temperaturni rekord za najnižu temperaturu izmjerenu u kolovozu.   U ranim jutarnjim satima nedjelje 24. kolovoza 2014. u mjestu Katesbridge, u okrugu  Down temperatura se spustila na -1.9°C. Dosadašnja najniža temperatura izmjerena u koloovzu za  Sjevernu Irsku je iznosila -1.1°C na lokaciji Loughermore Forest iz kolovoza 1964.  godine.  Temperaturni rekord za najnižu temperaturu u kolovozu u Velikoj Britaniji i dalje ostaje -4.3°C izmjerenih 21. kolovoza 1973. godine u mjestu Lagganlia u Škotskoj (isključujući najviše planinske postaje).

Rekordna hladnoća za kolovoz  u Sjevernoj Irskoj je nastavak hladnog tjedna u većem dijelu Europe. Prema analizi američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu razdoblje od 17. do 23. kolovoza 2014. je u većem dijelu našeg kontinenta bilo hladnije od prosjeka za taj dio godine. Srednje temperature su najviše (za 3 do 5°C) odstupale od prosjeka u većem dijelu zapadne i sjeverozapadne Europe, dijelovima srednje Europe i Italije.  Na jugu i istoku temperature su bile prosječne, a samo na krajnjem jugoistoku je bilo toplije od prosjeka.

Karta minimalnih temperatura pokazuje da su se u većem dijelu kontinenta minimalne temperature spuštale ispod 10°C, a ponegdje i ispod 5°C.  Nasuprot tome, prave vrućine (iznad 35°C su zahvatile samo jug Španjolske, Grčku i Tursku.

Karta temperaturnih odstupanja od prosjeka za razdoblje od 17. do 23. kolovoza 2014. (NOAA)

 

Karta minimalnih temperatura za razdoblje od 17. do 23. kolovoza 2014. (NOAA)

 

Karta maksimalnih  temperatura za razdoblje od 17. do 23. kolovoza 2014. (NOAA)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned