Thursday, Jul. 9, 2020

“Skeptici u pubu” u Splitu: Možemo li uopće spriječiti klimatske promjene?

Autor:

|

07.05.2015

|

Kategorije:

“Skeptici u pubu” u Splitu: Možemo li uopće spriječiti klimatske promjene?

U srijedu navečer održan je niz od tri povezana predavanja na temu klimatskih promjena. Predavanja su održana u organizaciji “Skeptika u pubu” u splitskom F-caffeu.

Dr. sc. Ivica Vilibić održao je prvo predavanje na temu “Kamo idu klimatske promjene?”. O klimatskim promjenama mnogo se piše i govori, no Vilibić je prezentirao najznačajnije dijelove 5. po redu izvješća Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC). Isti se temelji na preko 30.000 znanstvenih radova. Diljem svijeta, nekoliko stotina znanstvenika je marljivo radilo na prikupljanju podataka i činjenica kao i na simulacijama budućnosti da bi čovjek lakše mogao dočekati budućnost.

Ovo izvješće jasno pokazuje povezanost antropoloških faktora na aktualne klimatske promjene te projicira klimatske scenarije do kraja stoljeća. Scenariji se razlikuju najviše po tome kolika je stopa daljnjeg povećanja koncentracije stakleničkog plina CO2 u zraku.

Porast globalne temperature uzrokuje topljenje leda, a to pak dovodi do porasta razine mora koje je na našem području poraslo 20 centimetara zadnjih stotinjak godina. Nastavi li se rast razine mora, a to je vrlo izgledno, niži dijelovi obale bit će poplavljeni. Prilagodba klimatskim promjenama sljedeće je važno pitanje.

Koja je razlika između skeptika i “skeptika”, kada su u pitanju klimatske promjene, govorio je prof. dr. sc. Darko Koračin.

Kako je istakao, manji broj znanstvenika nastoji ukazati na probleme interpretacije mjerenja i modela, nepostojećih formalnih dokaza; ograničenih mjerenja; nesavršenosti, aproksimacija i grešaka klimatskih modela te nemogućnosti njihove evaluacije u budućnosti; i širenje “euforije” da se svi koji postavljaju pitanja za pojašnjenje i traže sigurne dokaze smatraju kao “otpadnici” glavne struje znanosti. Upravo zbog toga se danas javlja sve veća potreba za mjerodavniji pristup proučavanja klimatskih promjena, ne samo da se sačuva integritet između klimatologa, nego da i cijelo društvo prihvati sve znanstvene poglede i elemente spoznaje o klimatskim promjenama.

Koračin je zaključio da posljednje izvješće Međuvladinog panela za klimatske promjene predstavlja veliku promjenu u odnosu na prethodna izvješća. Prvenstveno tu već postoji razdoblje kontinuiranog i sustavnog mjerenja u razdoblju od petnaestak godine, a čije su podatke znanstvenici mogli usporediti s klimatskim modelima za to razdoblje. Glavni je zaključak da su svi klimatski modeli preosjetljivi na korelaciju koncentracije CO2 u zraku i globalne temperature. Globalne temperature, nema sumnje, sporije rastu od prvotnih predviđanja, a već više od 15 godina globalna temperatura gotovo da stagnira. Katastrofični scenariji koje su ranija izvješća predviđala u najnovijem se okarakteriziraju kao malo vjerojatna. Najnovije izvješće ide toliko daleko da kaže da se u svijetu dogodi smanjenje ispuštanja CO2 u atmosferu za čak četvrtinu, to bi utjecalo na globalnu temperaturu za oko 0,03°C, što je ogromna razlika na dosadašnje tvrdnje koje su išle i do 2°C!

Koračin je nakon svoga izlaganja odgovorio i na brojna zanimljiva pitanja posjetitelja predavanja.

Posljednje predavanje na temu “Dilema zatvorenika: Što je zajedničko klimatskim promjenama i vožnji u autobusu bez karte?” održala je doc.dr.sc. Slađana Pavlinović.

Današnji klimatski problemi rezultat su nedovoljne volje država da zajedničkim naporima smanje emisije stakleničkih plinova. U ovakvih situacijama pojedinac ili jedna zemlja sama ne može riješiti problem, a isto tako teško dostižno je zajedničko djelovanje većeg broja zemalja. Iako se na prvi pogled čini da je čovječanstvo krajnje nerazumno u pogledu rješavanja klimatskih problema, detaljnija analiza pokazuje da je današnji klimatski kaos upravo predvidiv ishod racionalnog ponašanja pojedinaca.

Moderatorica predavanja bila je Natalija Dudić sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

pub2

pub3

pub4

pub5

pub6

pub7

pub8

pub9

pub9b

pub9c

pub93

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić