Saturday, Oct. 31, 2020

Slijedi zimski završetak ožujka: Prisjetimo se istih proteklih godina!

Autor:

|

23.03.2013

|

Kategorije:

Slijedi zimski završetak ožujka: Prisjetimo se istih proteklih godina!

Zimski ugođaj koji slijedećih dana donosi ciklona Roman, ne bi trebao biti, u ovo doba godine (preveliko) iznenađenje.  Posljednja dekada ožujka, odnosno prvih desetak dana kalendarskog proljeća  ponekad proteknu u zimskom ugođaju, ne samo u unutrašnjosti i gorju nego i na Jadranu.

Prisjetimo se nekih zimskih epizoda s kraja ožujka iz ne tako davne prošlosti.

I dok je u zadnje tri godine kraj ožujka je protekao bez zimskih nevolja, tako nije bilo 2009. 2008. i 2007. godine.

2009. godine  je zimu na početku kalendarskog proljeća donijela  ciklona Boris. Snijeg je zabijelio Liku i Gorski kotar, a tankog snježnog pokrivača je bilo mjestimično i u nizinama unutrašnjosti. Bura je snijeg spustila i do obale, pa su u proljetnom padanju snijega mogli uživati stanovnici Rijeke, ali i brojnih drugih naselja u podvelebitskom primorju.  Bura je  snijeg nosila i do Makarske, a susnježice je bilo i u gradu Dubrovniku.

Autocesta između čvorova Maslenica i Sveti Rok je bila tri dana zatvorena zbog bure.  Na starom masleničkom mostu su članovi Crometeo tima  izmjerili  udar bure od 194 km/h.  Orkanski udari vjetra zabilježeni su i diljem obale. Vjetar je probleme stvarao i u gradu Rijeci gdje je oštećeno 30-ak automobila, a vjetar je rušio stabla, reklamne panoe, oštetio krovišta.

 

Crometeo tim na Malenici za vrijeme orkanske bure 21.3.2009.

 

Ciklona Cicero je donijela zimu na početku kalendarskog proljeća 2008. godine.  Obilniji snijeg je od 22.-25.  ožujka 2008.bpao u gorju.  Prije ciklone (21.3.)  snijega je bilo samo u višem gorju. Zavižan je mjerio 30 cm, Sljeme 13 cm, Begovo Razdolje 12 cm, Plitvička jezera 9 cm, a Bjelolasica 5 cm. Pet dana kasnije, u srijedu 26. ožujka 2008.  ujutro popis mjesta s snijegom je bio  duži , a visine su znatno veće.  Platak je mjerio 107 cm, Zavižan 96 cm, Sljeme 72 cm, Begovo Razdolje 62 cm, Parg-Čabar 52 cm, Delnice 40 cm, Plitvička jezera 36 cm, Bjelolasica i Crni Lug-Risnjak 34 cm, Ogulin 15 cm, Slunj 9 cm, Otočac 7 cm, Gospić 3 cm. Snijeg je padao i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.

Šire područje od Dubrovnika do Cavtata zahvatilo je  24. ožujka 2008. jako grmljavinsko nevrijeme u kojem je mjestimice bilo i tuče veličine lješnjaka koja je sasvim prekrila tlo. Iznad 400m nadmorske visine padao je gust mokar snijeg. Uz obilne oborine i snažan vjetar podno olujnih oblaka počele su se stvarati mnogobrojne pijavice. Članovi Crometeo tima su  promatrali ovaj olujni sustav s nekoliko lokacija i u dužini od 7 kilometara zabilježili čak  12 pijavica.

Posljednju dekadu ožujka 2007. godine  obilježila je ciklona Horacij, koja je donijela zimski ugođaj u gorju kao i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Ciklona je u zadnjih desetak dana ožujka donijela najobilniji snijeg  te zime na Zavižanu, ukupno je palo 93 cm. Obilan snijeg zatrpao je Gorski kotar. Na sjeverozapadu zemlje težak i mokar snijeg lomio je drveće i dalekovode. Obilna kiša je danima padala u Dalmaciji.

Promjena je nastupila 19.3. 2007.  Sredinom tog dana u Zagorju i Međimurju mjerilo se samo 0°C dok je živa u termometru na istoku Slavonije dosegnula 21°C. Temperatura zraka se u rano poslijepodne u Zagrebu spustila za čak 8°C u samo jednom satu. Te večeri je u Slavonskom Brodu u 19 sati bilo čak +16 °C, dok je istovremeno u Varaždinu uz snijeg bilo 0 °C.  20.3. je u centru sredozemne ciklone nad sjevernom Italijom prizemni tlak iznosio 980hPa što je najdublja ciklone u zadnjih godinu dana. U Pargu kod Čabra je palo pola metra snijega. U nizinama unutrašnjosti prednjače Čakovec sa 15cm i Varaždin sa 14cm. Snijeg je bilo i drugdje u unutrašnjosti pa su se zabijelili Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Sisak, Gospić, Kutina. Tijekom jutra snijeg je mjestimice padao u unutrašnjosti Istre, a na području Pazina, Buja i Buzeta mjestimice je bilo tanjeg snježnog pokrivača. Snijeg je zabijelio i okolicu Rijeke iznad 300m, a padao je lokalno na otoku Krku. Susnježica i snijeg su mjestimice počeli padati i u sjevernom dijelu dalmatinske Zagore.

Bezazleni snijeg koji je zabijelio Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju pretvorio se u nepogodu koja je bez struje ostavila gotovo 30.000 stanovnika. Zbog veoma mokrog i teškog snijega popucali su dalekovodi na cijelom varaždinskom području. Na početku kalendarskog proljeća mraz je nanio štetu na vegetaciji i voćkama koje su već procvjetale zbog toplog vremena u prvih dvadesetak dana ožujka. Dodatnu štetu pričinjavalo je  lomljenje grana zbog težine snijega na njima.

Zimski je bio i kraj ožujka 1995. godine.  Tog se ožujka, prije osamnaest  godina dogodilo deset izrazitijih prodora vlažnog i hladnog zraka, a pravi zimski udar nastupio je zadnjih dana mjeseca kada se  izražena ciklona premještala duž Jadrana.  30. ožujka središte duboke ciklone od 995 hPa bilo je iznad južnog Jadrana. Duž cijelog Jadrana puhala je orkanska bura (u Splitu je izmjerena brzina vjetra od 163 km/h). I u kopnenom području bilo je orkanskog vjetra (u Varaždinu je izmjereno 124 km/h). Zbog orkanskog vjetra tog dana su mnogi dijelovi zemlje bili bez struje. Hladnoća i snijeg su u Dalmaciji prouzročili velike štete na poljoprivrednim kulturama. Tog je dana Dubrovnik zahvatila snježna mećava uz jaku grmljavinu.

 

 Dubrovnik, 28. Ožujak 1995. Godine (foto: Daniel Pavlinović)

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Ned