Friday, Jul. 3, 2020

Split: Prvi put nakon godinu i pol dana jedan mjesec nije bio topliji od prosjeka!

Autor:

|

01.06.2016

|

Kategorije:

Split: Prvi put nakon godinu i pol dana jedan mjesec nije bio topliji od prosjeka!

Danas je počelo klimatološko ljeto. U meteorologiji godišnja doba počinju prvog u mjesecu radi laške statističke obrade klimatoloških podataka. Kalendarsko ljeto počet će 20. lipnja, trenutkom ljetnog solsticija ili suncostaja.

Na primjeru službene meteorološke postaje Split Marjan, možemo vijdeti po čemu je svibanj za nama bio zanimljiv u klimatološkom smislu. Prve dvije trećine mjeseca bile su uglavnom hladnije od prosjeka, a zadnja trećina bila je (znatno) toplija od istog. U konačnici klimatološki svibanj bio je točno u granicama višegodišnjeg temperaturnog prosjeka kada se usporedi s razdobljem od 1961. do 1990. godine. Sam podatak i ne bi bio posebno zanimljiv da ovogodišnji svibanj nije prekinuo niz od 18 mjesci toplijih od prosjeka. Kada se srednja mjesečna temperatura zraka usporedi s razdobljem 1981.-2010. onda je ovogodišnji svibanj bio 0,8°C hladniji od prosjeka!

U Splitu je tijekom svibnja pala 71 litra oborina po kvadratnom metru, a prosjek je 57 litara, piše Dalmacija News.

S obzirom da su ožujak i osobito travanj bili topliji od prosjeka, klimatološko proljeće u cijeloj je Dalmaciji bilo toplije od prosjeka.

Tijekom srijede u Dalmaciji se jače naoblačilo, a u popodnenvim satima jači grmljavinski pljuskovi prvo su zahvatili dijelove otoka Hvara i Brača. To je uvod u nestabilan drugi dio srijede i četvrtak u kojem će mjestimice biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova. Ipak, ono će biti izrazito lokalno karaktera, pa će ponegdje i potpuno izostati.

Foto: Miroslav Lelas

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić