Wednesday, Jun. 3, 2020

Srpanj u Europi: Rekordna toplina u dijelovima Skandinavije

Autor:

|

19.08.2014

|

Kategorije:

Srpanj u Europi: Rekordna toplina u dijelovima Skandinavije

Srpanj 2014. godine je na našem kontinentu donio niz klimatskih zanimljivosti.  Prema srednjoj mjesečnoj temperaturi, sjeverna je polovica kontinenta bila toplija od prosjeka. To se posebno odnosi na dijelove sjeveroistočne Europe, kao i na dio Skandinavije, gdje su srednje mjesečne temperature bile i za više od 3°C veće od prosjeka.  Veći dio zapadne i južne  Europe je u srpnju imao temperature u okviru prosjeka. Hladnije od prosjeka (1 do 3°C) je bilo u dijelovima Španjolske, na jugoistoku Francuske, te većem dijelu Italije.

U Norveškoj je  ovogodišnji srpanj bio ne samo najtopliji srpanj, nego i najtopliji od svih mjeseci  u povijesti mjerenja, tj. od 1900. godine. Prosječna temperatura je bila za 4.3°C viša od prosjeka (1961.-1990).   Srpanj 2014. je bio za 1°C topliji od dosad najtoplijih norveških mjeseci (srpanj 1925. i srpanj 1937. godine).   Veći dio središnjih krajeva Norveške je bio i za 6-7°C topliji od prosjeka.

Karta temperaturnih odstupanja za srpanj 2014. godine u Europi (Izvor: NOAA)

 

Karta odstupanja srednje srpanjske  temperature od prosjeka za Norvešku – izvor: Norveški meteorološki institut

U Danskoj se ovogodišnji srpanj izjednačio sa srpnjem iz 1994. godine kao drugi najtopliji srpanj u proteklih 141 godinu mjerenja temperature. Srpanj 2014. je bio za 3.9°C topliji od prosjeka (1961.-1990). U nekim je područjima Danske srednja mjesečna temperatura prešla 21.0°C. Tako nešto se još nije dogodilo u povijesti mjerenja temperature u Danskoj, pa je Danski meteorološki zavod (DMI) morao dodati novu ljubičastu boju na karti srednjih mjesečnih temperatura.  Tijekom  druge polovice srpnja, Dansku su pogodila dva  toplinska vala. Postavljen je i novi rekord u broju tzv. ljetnih dana (definiranih kao dani u kojima najviša dnevna temperatura prijeđe 25°C). U srpnju ih je bilo 16, dok je prosječan broj takvih dana tek 3.

Srednja srpanjska temperatura u Danskoj – prvi je puta korištena ljubičasta boja za temperature veće od 21.0°C  izvor:  Danski meteorološki institut

I u Švedskoj je srpanj 2014. bio znatno topliji od prosjeka. Na zapadu Norrlanda je srpanj bio rekordno topao. Mnogi krajevi Švedske uz granicu sa Norveškom su u srpnju izmjerili nove temperaturne rekorde koji su bili za više od 1°C veći od starih. U gotovo svim krajevima Švedske je srednja srpanjska temperatura bila za najmanje 3°C veća od prosjeka (razdoblje 1961.-1990).

Karta odstupanja srednje srpanjske  temperature od prosjeka za Švedsku  – izvor: Švedski meteorološki institut

U većem dijelu Europe  u srpnju je palo znatno više oborina od prosjeka.  Dijelovi Jadranske obale, kao i zapadne obale Italije u srpnju su zabilježili i više od 4 puta više kiše od prosjeka. Podsjetimo se ekstremnog primjera Zadra s mnogim srpanjskim rekordima. Sušno je bilo na najtoplijim sjevernijim dijelovima Europe.  Najmanje količina kiše je zabilježena na krajnjim južnim obalama (jug Španjoslke, Sicilija, Turska).

U Francuskoj je srpanj bio rekordan po količini oborine. Podaci o oborini se vode od 1959. godine. palo je dvostruko više oborine od prosjeka za razdoblje 1981.-2010.  Rekordna količina oborine pala je i na zapadu Švicarske.

U Njemačkoj je srpanj rangiran kao deseti po količini oborine u zadnje 134. godine. Palo je 150% mjesečnog prosjeka (1981.-2010)-

 Odstupanje (u postocima)  količine oborina u odnosu na prosjek u  srpnju  2014. godine

Ukupna količina oborina u srpnju   2014. godine

 

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned