Wednesday, Jul. 17, 2019

Super Mjesec 2013

Autor:

|

21.06.2013

|

Kategorije:

Super Mjesec 2013

Mjesec, zemljin jedini prirodni satelit, koji u svojoj eliptičnoj orbiti putuje na udaljenosti od 357 000 do 406 000 kilometara. Svake godine prolazi točkama kada je najbliže i najudaljeniji od Zemlje. Te točke se nazivaju perigej za najbližu i apogej za najudaljeniju točku.

Mjesec kroz perigej prolazi 23.lipnja 2013. u 13 sati prema srednjoeuropskom vremenu, a samo 36 minuta poslije biti će u fazi uštapa (100% vidljiv disk Mjeseca). Mjesec će tada biti najbliže Zemlji ove godine, tj. na udaljanosti od 356 991 km.
Prema NASA-i, u noći 23.lipnja Mjesec biti će 19% veći i 30% svjetliji nego kada je najudaljeniji od Zemlje. Teško da će se i primjetiti, osim ako niste fotografirali svaki puni Mjesec u godini te usporedili fotografije. Upravo kako prikazuje i donja fotografija. Najzanimljivije vrijeme za promatranje Mjeseca je pri njegovo izlasku, kada ćete moći uspoređivati njegovu veličinu sa objektima blizu horizonta i stvarati će se iluzija njegove veličine.
No, otkriti ću vam trik, ispružite ruku i palcem prekrite Mjesec, zatim nakon nekoliko sati kada Mjesec bude visoko na nebu učinite to opet. Primjetiti ćete kako mu je veličina uvijek ista.

Credit: NASA
Mjesec u perigeju i apogeju. Credit: NASA

Super Mjesec, kako ga nazivaju novinari, pa čak i neki znanstvenici nije astronomski naziv, nego dolazi iz astrologije. Mjesec sa takve velike udaljenosti ne može značajno utjecati na Zemlju, kako neki tvrde da se upravo oko faze “super Mjeseca” događaju češće potresi i vulkanske erupcije, čemu je uzrok veči utjecaj Mjeseca. Takve pretpostavke do sada nisu znanstveno dokazane.

Super Mjesec 2011 Credit: Ramiz Qureshi, from Karachi, Pakistan.
Super Mjesec 2011 Credit: Ramiz Qureshi, from Karachi, Pakistan.

Fotografirajte u nedjelju Mjesec u fazi uštapa i šaljite nam fotografije na Facebook stranicu ili Crometeo forum.
Sljedeći “super Mjesec” morati ćete pričekati do 10.kolovoza 2014.godine.
Fotografija na naslovnici: Izlazak punog Mjeseca iznad New Yorka, 2011.godine. Credits: Reuters/Gary Hershorn

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Luka Balković