Monday, Jul. 6, 2020

Temperature kroz povijest

Autor:

|

20.06.2014

|

Kategorije:

Temperature kroz povijest

Globalno zatopljenje mijenja svijet .Međutim, Zemljina klima se promijenila mnogo puta – posebno u posljednja dva milijuna godina, kad je niz ledenih doba pustošilo diljem svijeta. Moramo razumjeti prošlost da bi mogli razumjeti bdučnost … pa evo mala priča Zemljine klime.

Iako se temperature zemlje razlikuju od svoga rođenja,ja ću početi svoju priču na početku Ere kenozoika. Kenozoik  je započeo s praskom oko 65 milijuna godina kada je asteroid pogodio Meksiko i dinosauri izumrli.

Kenozoik se dijeli kako slijedi:

# Paleogene: 65 do 24 milijuna godina prije.

* Paleocenski Epoha: 65 – 55 milijuna godina.
* Eocene Epoha: 55 do 34 milijuna godina prije.
* Oligocenske epohe: 34 – 24 milijuna godina prije.

# Neogen: 24-0 milijuna godina prije.

* Miocen Epoha: 24 – 5,3 milijuna godina prije.
* Pliocene Epoch: 5,3 do 1,8 milijuna godina prije.
* Pleistocenske epohe: 1,8 – ,01 milijuna godina.
* Holocen Epoha: ,01-0 milijuna godina prije.

Prije početka kenozoika – paleocen – bio je hladniji od najtoplijeg dijela paleozoika, i bilo je puno toplije nego danas.
Prije 55 milijuna godina, na samom kraju paleocena dogodio se drastičan incident zvan Paleocensko-eocena Termalni maksimum.Možete ga vidjeti kao šiljak s natpisom “PETM” na ovom grafu.

slika

 

Površinske Oceanske temperature širom svijeta zatoplile su 5-8°C na nekoliko tisuća godina – ali i na Arktiku, čak na 23 ° C .
To je uzrokovalo izumiranje Foraminifere (Foraminifera su jednostanični ameboidni Protisti s razgranatim i anastomoziranim, mrežastim pseudopodija )i drastičnih promjena dominantnih vrsta sisavaca. Što je uzrok? Možda iznenadno puštanje stakleničkih plinova – ugljičnog dioksida iz vulkana.
Na početku eocena, kontinenti su približno gdje su i sada, a prosječna godišnja temperatura arktičke Kanade i Sibira bila je 18°C. Dominantna biljka bila je palma.Fosilni ostaci guštera (vrsta kao što su aligatori) datiraju iz ove ere, pronađeni su na Svalbardu, otoku sjeverno od Grenlanda koji je prekriven ledom tijekom cijele godine.Antarktika je bila dom umjerenih šuma, uključujući i bukovu šumu i paprati. Konkretno, naša Zemlja nije imala stalnu polarnu kapu!
Temperature su počele naglo padati u sredini eocena. Do oligocena, 34-24 milijuna godina prije, ledenjaci su se počeli formirati na Antarktici. Rast leda dovelo je do pada razine mora.
Što je uzrok tome?Neki traže odgovore u tektonici ploča. Oligocen je razdoblje kad se Indija sudara s Azijom, podižući Himalaje i visoke Tibetanske planine. Neki tvrde da je to dovelo do značajne promjene u globalnim vremenskim obrascima.
Početkom miocena, 24 milijuna godina, kada je trava po prvi put postala uobičajena.Ali, travnjaci, za razliku od gustih šuma i prašumama, karakterističniji su za hladnije klime.I kao što je Nigel Calder  sugerirao, travnate površine su bile ključne za razvoj čovjeka! Mi smo odrasli na granici između šume i trave.Poljoprivredna revolucija uvelike se oslanjala na trave kao što su pšenica, riža, kukuruz.
Onda, na početku pleistocena, 1.8 milijuna godina, Zemlja je ušla čak i u hladniju fazu, sa jakim varijacijama temperature i to uzrukuje nekoliko ledenih doba. Stručnjaci ih zovu “glacijacije”.
Zadnje ledeno doba počeo je prije 70.000 godina.Kao što vjerovatno znate,ljudi su živjeli u tom dobu.Neandertalaci su vrlo poznati “klasični”, grubi neandertalci iz nalazišta u Neanderthalu kraj Düsseldorfa u Njemačkoj (1856) i iz mnogih drugih do danas pronađenih u Francuskoj, Italiji, Bliskom istoku, pa i u sjevernoj Africi, Španjolskoj i drugdje. Ledenjaci su dostigli svoj maksimum od prije 21 tisuća godina, leda je bilo sve od Velikih jezera i ušća Rajne do Britanskih otoka.Prije oko 16 tisuća godina je počeo ozbiljno za zagrijavanje, i temperature su dostigle svoje sadašnje razine od oko 10 tisuća godina prije.

To mozemo vidjeti ovdje:

Grenlandske temperature tijekom posljednjih 130.000 godina

slika

Morska razina u posljednjih 150.000 godina

slika

 

Mlađi Dyas je trajao oko 1.400 godina. Temperature su dramatično pale u Europi: oko 7 ° C u samo 20 godina! Na Grenlandu, bilo je 15 ° C hladnije u vrijeme mlađeg Dryasa nego danas. U Engleskoj, prosječna godišnja temperatura je bila -5 °C,tako da su se počeli stvarat ledenjaci.
To možemo vidjeti iz izotopa kisika:

Grenlandske temperature u posljednjih 20.000 godina

slika

Zašto je odjednom hladno?
Jedna teorija kaže da je topljenje ledene ploče na Sjevernoj Americi spustilo slanost Sjeveroatlantskih voda.To blokira struju koja se zove Atlanska termohalinska traka “Atlantic thermohaline circulation” ili Conveyor belt koja dovodi toplu vodu do obala Europe.
U svakom slučaju, Mlađi Dyas je završio  s otprilike prosječnim temperaturama od 7°C. Od tada, se zagrijavanje Zemlje nastavio sve do oko 6 tisuća godina – sredinom holocena termalni maksimum Zemlje je bio oko 1 ° i 2 ° C topliji nego danas.
Ali kako se približavamo prema sadašnjosti, vidimo sve više i više sitnih detalja ….

Grenlandske temperature u posljednjih 18.000 godina

slika

Od 1450 do 1890 AD bilo je hladno razdoblje , često zvano Malo ledeno doba.
National Climatic Data Center je pripremio graf svjetske temperature od 1880-2005. To pokazuje ukupni porast temperature malo više od 1 ° C. To također pokazuje da je 1998 najtoplija godina , a zatim 2005.

Temperatura na sjevernoj hemisferi tijekom posljednjih 1.000 godina

slika

Svijetske temperature 1880-2005

slika

Grenlandske temperature tijekom posljednjih 100 godina

slika

 

Izvor: Crometeo forum

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Joško Markov