Friday, Sep. 25, 2020

Točno prije dvije godine ciklona Samuel snijegom zatrpala velik dio zemlje (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

08.12.2014

|

Kategorije:

Točno prije dvije godine ciklona Samuel snijegom zatrpala velik dio zemlje (FOTO, VIDEO)

Sredozemna ciklona Samuel tijekom u noći na 8. prosinac 2012. zatrpala je velikim količinama snijega dijelove naše zemlje. Do jutra je najviše snijega palo u gorskim krajevima, središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, a snijeg je pao i u Istri, te na većem dijelu sjevernog Jadrana.

Po podacima DHMZ-a toga jutra najviše snijega izmjereno je na Zavižanu, 88 cm. Međutim u odnosu na večer prije, visina snježnog pokrivača se povećala samo za 8 cm. Najobilniji snijeg je pao u Gorskom kotaru. Begovo Razdolje mjerilo je 86 cm, Sljeme 60 cm (27 cm novog), Parg Čabar 58 cm (42 cm novog), Crni Lug 53 cm (42 cm novog), a Delnice mjere 52 cm. Vrlo obilan snijeg je do jutra pao i u Zagrebu. Postaja Zagreb Grič mjerila je ujutrp 38 cm, Maksimir 22 cm, a Pleso 19 cm.
Snijeg je zabijelio i veći dio Istre i sjevernog Jadrana. Pazinje ujutro mjerio 13 cm, Rijeka 6 cm, Bakar 5, a Senj 2 cm.

U Dalmaciji je do jutra Samuel donio obilniju kišu. Najviše kiše do 9 sati, po podacima Crometeo mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, u Staševici pored Vrgorca, 66 litara po metru kvadratnome. Slijedi Bisko 54, Cista Velika 48, Hrvace 41, Dubrava na Mosoru 38, Žrnovnica 35, Lovreć 33, Kaštel Gomilica 31, Komin 30 itd. U Dalmaciji je tijekom noći snijeg padao samo u planinama Dalmatinske zagore iznad 600 metara, dok se do jutra snježna granica popela iznad 1000 metara nadmorske visine. U unutrašnjosti je dodatne probleme stvarao i pojačan sjeverni vjetar, dok bura na sjevernom dijelu bila u jačanju. U Dalmaciji je tijekom noći bilo olujnih udara juga, a ujutro lebića i tramontane.
Jutarnje temperature su posvuda u unutrašnjosti bile negativne. U nizinama se mjerilo od -4 do -2 °C. U gorju je najhladnije bilo na Zavižanu sa -12.6 °C, Puntiajrka je mjerila -8.5 °C. Na sjevernom Jadranu se mjerilo od -1 °C (Rijeka) do 4 °C (vanjski otoci), a u Dalmaciji 1.5 °C u Šibeniku do 5.8 °C u Makarskoj.

Rekordan zagrebački snijeg

Na postaji Zagreb Grič ujutro je  izmjereno 38 cm snijega, što je bilo najveće povećanje visine snježnog pokrivača u jednom danu u dugoj povijesti meteoroloških mjerenja na Griču (podaci o snijegu postoje od 1895. godine). Dosad je rekordna jednodnevna količina snijega pala 7. ožujka 1955. godine, 34 cm. Uključujući i 8.12.2012., u proteklih je 119 godina samo u deset dana u jednom danu palo više od 25 cm snijega. 8.12.2012. u večernjim satima se na postaji Grič mjerilo 45 cm snijega. Najveća visina snijega ikada na postaji Grič je mjerena 1895. godine. Zadnjeg dana veljače te davne godine mjerena su 84 cm snijega.

Na postaji Zagreb Maksimir te večeri se mjerilo 41 cm snijega, a na Plesu 40 cm. Na Sljemenu mjerilo 70 cm snijega. Zagrebačko područje je od nizinskih krajeva unutrašnjosti dobilo najviše snijega.

Snježne fotografije točno prije godine dana pogledajte u nastavku.

38 cm snijega koliko je palo u noći od petka na subotu, prije točno godinu dana, najveći je jednodnevni snijeg koji je pao na postaji Grič (od 1895. godine). Na (meteorološkoj postaji Mlinovi, čiji je vlasnik Tom Uremović, u noći od petka na subotu i tijekom subote palo je i više od pola metra snijega. Sve je to zabilježila „Pahuljica“, snježna kamera te meteo postaje. Snijeg je počeo padati oko 20 sati u petak navečer, a u subotu ujutro oko 9 sati visina je prešla pola metra. Epski zagrebački snijeg pogledajte na time lapse video snimkama popularne „Pahuljice“.

Zagreb, foto: Nino Rašić

Zagreb. Foto: Ronald Bilobrk

Slikano između 9 i 10 sati:
Zapuh od 76 centimetara

Zagreb. Foto: Zvonimir Katančić

Krapina – foto Matija Topolovec

Samobor – foto Nenad Vrhovšćak

Krk – foto: Miro Svetec

Vodnjan – foto snješko

Labin – foto: Luca Milevoj

Vinkovci – foto vinkulja / Crometeo forum

Osijek – foto Ivan Baboselac

Dubrovnik – foto: Daniel Pavlinović

Gradište – foto: Ivana Bošnjak

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Rade Popadić