Friday, Jul. 3, 2020

Toplina u srcu zime

Autor:

|

21.01.2015

|

Kategorije:

Toplina u srcu zime

Drugu godinu zaredom, sredina klimatološke zime (druga dekada mjeseca siječnja) u našim krajevima je protekla u znaku iznadprosječne topline, osobito u unutrašnjosti.  Iako nije zabilježena rekordna toplina prosječne temperature su bile više od prosjeka za to razdoblje. Odstupanja su se kretala od 2°C na jugu Jadrana do više  od 7°C u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti koji su uz dijelove istočne Europe imali najviše temperaturno odstupanje od prosjeka.

U Hrvatskoj je najveće temperaturno odstupanje od prosjeka zabilježeno u Ogulinu. Srednja temperatura za razdoblje 11.-20.siječnja 2015. u Ogulinu je iznosila 7.5°C, što je za 7.6°C više od dugogodišnjeg prosjeka (od 1949.-2015) za to razdoblje.  Rekordno topla je bila prošlogodišnja druga dekada siječnja sa temperaturnim odstupanjem od 8.9°C.

U  Zagrebu (Grič)  je prosječna temperatura druge dekade siječnja iznosila 7.0°C što je za 7°C više od prosjeka.  U dva uzastopna dana izmjerene su rekordno visoke datumske maksimalne temperature. 16. siječnja je maksimalna  temperatura iznosila 15.2°C, što je bilo čak za 12.4°C više od prosjeka za taj datum. Dan kasnije je izmjeren novi  datumski rekord  za 17. siječnja od 16.1°C.

U Varaždinu je srednja temperatura u tom razdoblju iznosila 6.3°C što je za 7.6°C više od prosjeka. I Varaždin je 16. siječnja zabilježio novi datumski rekord najviše dnevne temperature od 14.7°C.

U dva uzastopna dana (16. siječnja sa 14.1°C i 17. siječnja sa 14.7°C) i u Zadru su zabilježeni novi datumski rekordi za najvišu dnevnu temperaturu.

Zavižan je sa srednjom temperaturom od -0.3°C bio za 3.5°C topliji od prosjeka. Ipak, snježni je pokrivač izmjeren u svakom danu od početka godine, ali je njegova najveća visina tek 16 cm koliko je izmjereno prvog dana godine.

I veći dio Europe je u središnjem tjednu klimatološke zime (11.-17. siječnja) bio topliji od prosjeka. Osobito se to odnosi na istočnu Europu gdje su  prosječne temperature bile za više od 5°C iznad prosjeka, a u dijelovima Ukrajine i Bjelorusije i za više od 7°C.

 slika

Podatke prikupio i analizirao Risto Marić

Temperaturna odstupanja od prosjeka za razdoblje od 11.-17. siječnja 2015. (NOAA)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned