Thursday, Jul. 9, 2020

Turist riskirao život radi snimke: Pogledajte najdramatičniju snimku tornada u Hrvatskoj ikada!

Autor:

|

29.07.2014

|

Kategorije:

Turist riskirao život radi snimke: Pogledajte najdramatičniju snimku tornada u Hrvatskoj ikada!

Iznimno jake oluje ovoga ljeta često pogađaju Jadran. Ipak, najdramatičniji meteorološki događaji tijekom prekjučerašnjeg dana događali su se na području Korčule i poluotoka Pelješca. Tu su zaista vladale ekstremne vremenske pojave koje mogu načiniti materijalnu štetu i ugroziti ljudske živote.

Prisjetimo, prvo je Korčulu zahvatilo kišno nevrijeme u kojem je u samo 90 minuta palo čak 60 litara kiše po kvadratnom metru. Nevrijeme se zatim nastavilo kretati prema Pelješcu. Neposredno prije dolaska olujnog nevremena, oko 200 metara od obale, formiralo se nekoliko pijavica od kojih je jedna bila vrlo razvijena. Na površini mora su se, prema dojavi Crometeo lovaca na oluje, formirala čak 4 srka, no skori dolazak shelf clouda “progutao” je sve pijavice i uskoro donio pravi povodanj Orebiću.

U kratko vrijeme palo je preko 40 litara kiše po kvadratnom metru što je donijelo izazvalo bujice koje su “progutale” brojne ceste na tom dijelu Pelješca.

U 21. stoljeću bez meteorološkog radara u Dalmaciji!

Danas se na internetu pojavio novi video ove pijavice. Radi se o najdramatičnoj snimci pijavice ili tornada ikada snimljenoj u Hrvatskoj. Autor snimke je mađarski turist Gabor Klauser koji se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu za snimiti spektakularne prizore. Nema sumnje da je mađarski turist riskirao vlastiti život radi snimke koja prikazuje izlazak pijavice s mora na kopno, koja po svojoj snazi i strukturi u potpunosti odgovara snazi tornada. Pijavica se prvo, uz snažno nevrijeme iza nje, približava s mora, a zatim pogađa samo obalu i lomi grane, nosi predmete. Zanimljivo je primjetiti da su na moru bile prisutne dvije pijavice koje su rotirale jedna oko druge (baš kao u američkom hit filmu Twister), a potom su se spojile u jedninstveni vrtlog promjera oko 50 metara koji je svom silinom udario na kopno.

Prava je sreća da mađarski turisti nisu ozlijeđeni u naletu ove pijevice-tornada, također je sretna okolnost da se izlaz s mora na kopno dogodio na nenaseljenom području. Pijavica se nedugo nakon izlaska na kopno raspala.

Ovaj 7-minutni video pokazuje koliko su pijavice opasne pojave i koliko je potrebno pratiti upozorenja na prognozirane ekstremne vremenske prilike. Nažalost, za bolje proučavanje i praćenje ovih pojava potreban je meteorološki radar, a Dalmacija je jedna regija u Hrvatskoj i EU koja nije pokrivena sustavom meteoroloških radara na veliku sramotu naše države.

Istu pijavicu s veće udaljenosti snimio je Ivica Trojanović:

Satelitski prilaz, procjena oborina i detektirane mune za vrijeme ulaza pijavice na kopno (WetterOnline)

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić