Sunday, Mar. 29, 2020

Višestruko su porasli rizici za ekstremno topla ljeta u Europi

Autor:

|

09.12.2014

|

Kategorije:

Višestruko su porasli rizici za ekstremno topla ljeta u Europi


Rizici od ekstremno toplih ljeta u nekim dijelovima Europe višestruko su porasli, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika objavljeno u ponedjeljak.

Prema tom istraživanju mogućnost pojave ekstremnih toplinskih valova deseterostruko je veća u ovom stoljeću zbog globalnog zagrijavanja izazvanog aktivnostima čovjeka, upozoravaju znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Prosječna ljeta na području koje obuhvaća središnju i mediteransku Europu bitno su toplija, i zatopljavanje na tom području puno je brže u odnosu na svjetski prosjek što povećava rizik teških toplinskih valova.

Rastuće vrućine znače ekstremno topla ljeta koja su se, prema izračunima početkom stoljeća, očekivala jednom svakih 50 godina a sad se mogu očekivati svakih pet godina.

Prema istraživanju ekstremno toplo ljeto je ono koje je 1,6 stupnjeva Celzija iznad prosjeka za razdoblje od 1961.-90.

U proteklom desetljeću prosječna ljeta u Europi toplija su za 0,81 Celzijev stupanj

“Naša ranjivost na toplinske ekstreme brzo se mijenja i očekujemo da će se to nastaviti”, kazao je autor istraživanja Peter Stott iz britanskog meteorološkog ureda Hadley Centre.

Prema procjenama UN-ove klimatske agencije 2014. je na putu da postane najtoplija od početka mjerenja u svijetu.

Prema britanskom istraživanju od početka ovog stoljeća izgledi za teške toplinske valove porasli su s jednog u tisuću godina na jedan u sto godina.

Stott je 2004. vodio istraživanje koje je zaključilo da je globalno zatopljavanje koje je izazvao čovjek udvostručilo rizike za ekstremne toplinske valove poput onog koji je pogodio Europu 2003. kada je umrlo oko 70 tisuća osoba, najviše u Francuskoj.

Taj toplinski val smatra se najtežim u posljednjih petsto godina. (Hina)

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Rade Popadić