Saturday, Jan. 23, 2021

Vremeplov: Ceres veličanstveni u Zagrebu

Autor:

|

14.01.2017

|

Kategorije:

Vremeplov: Ceres veličanstveni u Zagrebu

Osobito snježne zime nisu baš česte u Hrvatskoj te se još dugo pamte ako budu upravo takve. Svi će se lako sjetiti zime 2012./2013. koja kao da nije imala kraja. Prvi snijeg u Zagrebu je pao već krajem listopada, a zadnji tek u travnju. Bilo je mnogo značajnih ciklona s rekordima, poput Samuela, Laure, Romana, ali posebno se ističe ona sa sredine siječnja, poznatija pod imenom Ceres. Iako su prognostički materijali još početkom mjeseca bili prilično loši, a školski praznici su išli svojem kraju, snijega nije bilo. Sve se brzo promijenilo u nedjelju, 13. siječnja 2013., te osobito u ponedjeljak 14. siječnja.  Nad Skandinavijom se smjestila anticiklona dok je u Sredozemlju bila plitka ciklona. Naši krajevi su imali dotok hladnog zraka sa sjeveroistoka pa je temperatura uglavnom bila prava zimska. S približavanjem ciklone oborina je bilo sve više na sjevernom Jadranu, u gorju te na zapadu unutrašnjosti.

U nedjelju ujutro snijeg je već padao u dijelu unutrašnjosti te je jačao kako je dan odmicao. Uz jačanje snijega je dotjecalo i sve više topline s juga zbog centra ciklone zapadnije od naših krajeva pa je prvo u Slavoniji, a onda i Lici snijeg počeo prelaziti u kišu. Gorski kotar, sjever Like te sjeverozapad unutrašnjosti su i dalje imali snijeg kojega je bilo sve više, pa se ponegdje do kraja dana mjerilo i preko 25 centimetara novog pokrivača na tlu. Zanimljivo je da je taj snijeg bio ”vanproračunski” tj. bio je najavljen, ali u puno manjim količinama i opsegu. Noć na nedjelju prošla je u nešto mirnijem ozračju uz slab snijeg ponegdje dok su se jače oborine držale Slovenije. S daljnjim približavanjem ciklone, frontalna zona se postavila nad Hrvatsku, točnije preko sjeverne Like, dijela Gorskog kotara i središnje Hrvatske.

 Zagreb je bio otprilike u središtu oborinske zone te je taj dan dobio obilne padaline koje su najvećim dijelom bile u obliku snijega, tek rijetko u obliku ledenih zrnaca ili solike zbog blizine nulte izoterme po visini. Sve skupa je počelo kasno ujutro u ponedjeljak te se završilo tek navečer. U nekim periodima je snijeg padao ekstremnim intenzitetom pa je vidljivost bila manja od 100 metara, na trenutke i do 50 metara. Bitno je naglasiti da se nije radilo o vijavici ili mećavi koja diže snijeg s tla i tako smanjuje vidljivost, nego samo čisto padanje snijega uz gotovo bezvjetricu. Vrhunac svega je bio kad je počelo grmiti uz jak snijeg, što se doživljava uglavnom samo za izražene zimske fronte… Uz takav intenzitet visina snijega je rasla vrlo brzo. Ulice u gradu koje su bile uglavnom očišćene ujutro, bile su zatrpane s više od 10 centimetara novog snijega usred radnog dana! Grad je doslovno stao taj dan jer je snijeg padao prejako da bi ga se moglo očistiti. Tramvaji su bili u kolapsu, a autom se nije moglo nigdje. Maksimir je nakon jutarnjih 37 centimetara u 19h dojavio rekordnih 68 centimetara snijega!

Ipak, prema meteorološkim standardima visina snježnog pokrivača mjeri se snjegomjerom jednom dnevno i to u 7 sati po lokalnom vremenu, tako da je novi službeni rekord u visini snijega na postaji Zagreb Maksimir 67 cm, koliko je mjereno dan kasnije, tj. 15. siječnja 2013. godine (7 sati ujutro). Rekord je tog jutra zabilježila i postaja Zagreb Pleso sa 56 cm.

Što se Griča tiče, nije postavljen apsolutni rekord koji i dalje iznosi 84 cm izmjerenih 28. veljače 1895., ali je postavljen novi rekord za siječanj (54 cm) koji je do sada iznosio 49 cm izmjerenih 24. siječnja 1940. Veći snijeg na Griču je zadnji put zabilježen u ožujku 1955.

Ni drugdje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Gorskom kotaru nije bilo puno bolje. Ogulin je taj ponedjeljak navečer dojavio 76 cm, Karlovac 59 cm, Varaždin 46 cm, a Sisak 31 cm snijega. Istočnije od Daruvara te južnije od Gospića snijega nije uopće bilo! Nakon svega toga, cijeli taj tjedan je prošao u pravom zimskom ozračju uz česte oborinske valove koji su stalno davali novi snijeg Zagrebu koji je ”nadoknađivao” ono što bi se otopilo i slegnulo tijekom dana. Maksimir je imao 6 dana zaredom visinu snijega preko pola metra!

Ciklona Ceres (Rekordni zagrebački snijeg) je proglašena najvećim meteorološkim događajem u Hrvatskoj za 2013. godinu. U izboru za najveće meteorološke događaje u prvih deset godina Crometeo foruma (2004.-2013.) ciklona Ceres je osvojila treće mjesto.

Tekst napisao: Domagoj Sesar

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Ned