Friday, Sep. 25, 2020

VREMEPLOV: Ciklona Ella prije godinu dana vratila snijeg u dijelove zemlje (FOTO, VIDO)

Autor:

|

24.05.2014

|

Kategorije:

VREMEPLOV: Ciklona Ella prije godinu dana vratila snijeg u dijelove zemlje (FOTO, VIDO)

Serija proljetnih ciklona zabilježena je nad našim podrućčjima u svibnju 2013. godine. Nakon kraće ciklone (Dražen, 19. svibnja), od 22. svibnja na vrijeme je djelovala izražena i višednevna ciklona Ella.

Ciklona je donijela mjestimično jača nevremena, a snježna granica povremeno je padala ispod 1000 metara nadmorske visine!

U manje od tjedan dana temperature su se mjestimično spustile za više od 15 stupnjeva Celzijevih.

Nakon sjevernog Jadrana grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je Liku i Gorski kotara. Osim kiše i tuče, snijeg je zabijelio mnoga područja iznad 1000 metara nadmorske visine. Uz jake oborine, snijeg se ponegdje spustio i u naseljena područja do samo 500 metara nadmorske visine. Tako su prvi svibanjski snijeg prošle godine, svega sedam dana prije početka klimatološkog ljeta, doživjeli stanovnici Delnica i Parga.

U Pargu se temperatura zraka u 15 sati spustila na zimskih 0°C uz jak snijeg koji se zadržava na tlu. Snijeg padao i na dijelu autocesti kroz Gorski kotar. U Gospiću je temperatura zraka s 11°C u 14 sati na samo 6°C u 15 sati.

Ciklone Ella imala je veliko finale u noći 25. na 26.5.2013., kada su u pitanju vremenske (ne)prilike. Hladni val donio je znatno niže temperature zraka nego su uobičajene na kraju klimatološkog proljeća. Najniža temperatura zraka u zemlji izmjerena na mjernoj postaji na Svetom Juri na Biokovu, samo -3°C. Na Zavižanu je temperatura pala na -2°C, a do nule se spustila u Delnicama i Pargu.

Hladno je bilo i drugdje! Tako su se temperatura zraka u Dalmatinskoj zagori i zaleđu Istre spuštale do zimskih 5°C. U ostatku Hrvatske minimalne temperature su bile od 7 do najtoplijih 13°C na krajnjem jugu Hrvatske.

Neobično hladno vrijeme za dio godine pogodilo je i Dalmaciju. Pod debelim snježnim pokrivačem su osvanule planine Dinara, Kamešnica i Svilaja. Snijeg je padao do oko 1000 metara nadmorske visine.

Kao rijetko koje godine u svibnju, snijeg je zabijelio i sam vrh Mosora pored Splita. Učka je toga jutra također osvanula pod snježnim pokrivačem.

Legendarni Crometeo snow chase na Biokovo (Video: Tin Juginović)

Makarska i Biokovo. Foto: Toni Katić
slika

slika

slika

Ravna Gora. Foto: Nela Sabo
slika
Snijeg u Fužinama: Hrvoje Babić / RiMet
slika

slika

Snijeg na Biokovu. Foto: Toni Katić
slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Snijeg u Mrkoplju (Gorski kotar). Foto: Stanislav Horaček
slika

slika

slika

slika

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Rade Popadić