Wednesday, Oct. 28, 2020

Vremeplov: Ciklona Tara 2009. godine – Dalmacija pod snijegom

Autor:

|

18.02.2013

|

Kategorije:

Vremeplov: Ciklona Tara 2009. godine – Dalmacija pod snijegom

Ciklona Tara donijela je početkom druge polovice veljače  2009. godine kratkotrajnu, ali izraženiju zimsku promjenu vremena, a najviše je snijega palo u Dalmaciji. Tara je bila najjača zimska oluja od 2006. godine, koja je pogodila čitavu Dalmaciju.  Ciklona Tara je zauzela drugo mjesto u izboru Naj meteo događaja za 2009. godinu.

 

Ciklona je stigla sa sjevera, pa je izostalo uobičajeno značajnije puhanje juga prije dolaska ciklone. U utorak, 17. veljače 2009. ujutro prve su oborine počele u Dalmaciji. Uz kišu, bilo je i snijega (Imotski, Omiš, zaleđe Splita i Dubrovnika). Ipak te su oborine bile slabe i samo uvod u burna zbivanja koja će uslijediti u noći od 17. na 18. veljače. Hladna fronta je u kasno poslijepodne tog utorka sa sjevera stigla nad sjeverne krajeve unutrašnjosti. Uz jak sjeverni vjetar mnoge krajeve središnje i sjeverne Hrvatske, kao i Slavonije je do večeri zahvatila i prava mećava.
Oko 21 sat snijeg nošen burom koja je sve više jačala, počeo je padati i na sjevernom Jadranu. Padao je u Rijeci i okolici, kao i na kvarnerskim otocima, Krku i Cresu. Na Krku je bilo i grmljavine. Na postaji Mali Treskavac zabilježen je udar bure od 21,7 m/s. Oko ponoći je fronta stigla i do Zadra. Još u 23.30 sati temperatura na postaji Zadar poluotok bila je 9,8 °C, a već oko ponoći je počeo padati i snijeg uz temperaturu od 2 °C. Velika snježna mećava je grad Zadar, nakon nekoliko godina pauze, zabijelila s čak 10cm snijega. Zbog olujne bure, dionica autoceste A 1 Maslenica-Sv.Rok i Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene bila je ubrzo zatvorena za sav promet.

Olujna bura i snježna mećava s velikim zahlađenjem oko 1h, u srijedu 18.2.2009. stigli su i do šibenskog područja. U Šibeniku je palo 6cm snijega uz temperaturu zraka od čak -4°C. U 2h iza ponoći kiša je naglo prešla u snijeg u gradu Splitu. Više snijega palo je na istočnom dijelu grada, i preko 5cm, a manje u zapadnom dijelu, oko 2cm. Temperatura su u Splitu spustila za vrijeme mećave na -3°C. Bio je to prvi snijeg u Splitu nakon 2006. godine. Do jutra snijeg je zabijelio i preostale dijelove srednje Dalmacije, uključujući srednjodalmatinske otoke. U Zagori je snijeg počeo padati još tijekom utorka , 17. veljače, tako da mu je visina na brojnim lokacijama prešla visokih 20cm, na zapuhe i preko pola metra. Iznenađeni Dalmatinci nisu se najbolje snašli u pravim zimskim uvjetima. Diljem dalmatinskih gradova zavladao je prometni kolaps, a zaleđene ceste i putovi bili su kobni i za pješake, pa su mnogi građani završili na traumatologijama lokalnih bolnica zbog padova i ozljeda.
Snijeg je te srijede padao i u područjima južnije od Omiša. Sasvim netipično za Makarsku, u popodnevnim satima taj je podbiokovski grad zahvatila velika snježna mećava uz temperaturu zraka ispod 0°C. Vrlo obilan snijeg pao je i u dolini Neretve. U Metkoviću mu je visina navečer prešla 20cm, na vrgoračkom području dosegao je 25cm.

Snijeg na našoj obali najrjeđe pada na dubrovačkom području, a upravo je Dubrovnik i okolica bio centar zimskog zbivanja u Dalmaciji. Jedna od najvećih snježnih oluja u znanoj povijesti pogodila je ovaj grad tijekom srijede, 18. veljače. U početku je bilo jačih grmljavinskih pljuskova kiše i susnježice, a s jačanjem bure temperatura je pala na -1°C pa je gotovo cijeli drugi dio dana na dubrovačkom području padao gust snijeg. Snijeg je zabijelio grad s više od 10cm te je izazvao potpuni prometni kolaps. Zbog obilnog snijega i olujnog vjetra dijelovi Dubrovnika bili su bez električne energije. Osim snijega, Dalmaciji je puhala i bura koja je mjestimično dosegla olujni prosjek uz orkanske udare.

Snijeg je dva dana bez prestanka padao u gotovo cijeloj Bosni i Hercegovini, te je prouzročio znatne poteškoće u cestovnom prometu, a u nekim dijelovima zemlje naselja su ostala bez električne energije. Znatne količine snijega zabilježene su i u Mostaru što je krajnje rijetka pojava u tom dijelu BiH. U susjednoj Crnog Gori snijeg je padao u područjima gdje je izrazito rijedak, kao u gradu Baru. Središnji i južni dio Srbije bio je pod snijegom debljine i do pola metra. Autocesta Beograd-Niš bila je zatvorena, a mnoga su vozila ostala zatrpana u dubokom snijegu. Osobito je teško stanje bilo na sjeveru Albanije. Oko 10 tisuća ljudi na sjeveru je bilo potpuno odsječeno od ostatka zemlje. Mnoge je vozače snježna oluja blokirala na cestama . Izvještaji su govorili da je palo i do tri metra snijega. Snježna oluja zahvatila je i zapadnu Bugarsku te jugozapadnu Rumunjsku.

Zadar, – foto: Aleksandar Gospić

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Ned