Sunday, Sep. 27, 2020

Vremeplov: Zima u travnju

Autor:

|

26.04.2015

|

Kategorije:

Vremeplov:  Zima u travnju

I u našim krajevima travanj ponekad zna donijeti pravi zimski ugođaj. Iako rijetko, zimsko se (ne)vrijeme zna dogoditi i u drugoj polovici travnja. Podsjetimo se zimskih detalja iz travnja u proteklih nekoliko godina, te još nekoliko najizraženijih zimskih travanjskih epizoda u našim krajevima.

2015. godina

Sredozemna ciklona Viktorija u dijelu je zemlje donijela zimski ugođaj za Uskrs (5. i 6. travnja 2015.) Ciklona je na vrijeme na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti počela djelovati tijekom subote 4. travnja, a u noći i u prvom dijelu nedjelje se premještala preko Italije i Jadrana dalje na jug pa je najviše utjecala na vrijeme u Dalmaciji. U noći od subote na nedjelju snijeg je zabijelio gorske krajeve. Najviše novog snijega je palo na Zavižanu pa je u nedjeljno jutro, nakon novih 10 cm snijega izmjereno 82 cm, a navečer i 85 cm. U Gorskom kotaru je palo do 4 cm snijega, a na Sljemenu tek 1 cm. U nedjeljno jutro je i najviša istarska planina, Učka osvanula pod snježnim pokrivačem.

Ipak, meteorološka vijest dana ipak je bio snijeg koji je u dijelu Dalmacije donio bijeli Uskrs. Snijeg u travnju nije iznimno rijedak, ali ne događa se često da tom dijelu godine pada na relativno niskim nadmorskim visinama. Tako je snijega na imotskom području bilo već između 300 i 400 metara nadmorske visine, a u područjima iznad 700 metara snijega je lokalno bilo više od 30 centimetara. Iako Snijeg nije padao u Sinji i Trilju, padao je po Svilaji, Dinari i Kamešnici, a zabijelilo se i Zelovo. Snijeg je nakratko padao na Vidovoj Gori na Braču i u najvišim dijelovima Kozjaka, a znatno više ga je napadalo na Mosoru. Zabijelilo se mosorsko naselje Gornje Sitno, no prava zimska idila vladala je iznad 800 metara nadmorske visine. Više od 20 cm snijega palo je na planinarskom domu Umberto Girometta. Preko pola metra novog snijega palo je na Svetom Juri na Biokovu, a temperatura zraka se spuštala i ispod -5°C. Zajedno s prijašnjim snježnim pokrivačem, snježni nanosi iznad 1.500 metara visine su bili višemetarski.

Treći travanjski vikend je donio izraženiju promjenu vremena i kratkotrajni povratak zime u gorje. Promjenu je u subotu 18. travnja 2015. donijela hladna fronta vezana uz ciklonu koju smo nazvali Zlatko.

Te subote zabijelile su se goranske planine, ali i zaleđe Kvarnera, pa je snijeg pao na Platku. Snijeg je pao i na Sljemenu, Učki, Ivančici, a navečer ga je bilo i na planinama Dalmacije; Biokovu, Kamešnici, Dinari i Svilaji.

2014. godina

Sredinom travnja jaču promjenu vremena donijela je ciklona (Zdravka). Naše krajeve zahvatio je hladan prodor koji bi bio primjereniji ožujku nego travnju.

Obilniji snijeg je zatrpao istok Like, odnosno okolicu Donjeg Lapca na granici s Bosnom i Hercegovinom. Tijekom četvrtka 17. travnja 2014. je palo i do 25 cm snijega. I Papuk je obukao pravo zimsko ruho jer u višim predjelima planine bilo i preko 10 centimetara .

Mnoge je stanovnike Dalmacije iznenadilo hladno vrijeme sa snijegom na planinama. Tako je u prvom dijelu tog četvrtka snijeg padao na svim planinama uz granica s BiH, a padao je i na Mosoru i Biokovu. Na Mosoru su se snježne pahulje sredinom dana spustila na samo 500 metara nadmorske visine, a malo je nedostajalo da se u Makarskoj dogodi dodatna meteorološka zanimljivost jer su se na Biokovu snježne zavjese povremeno spuštale gotovo nadomak gradu, na samo 350 metara nadmorske visine.

Vrijeme na Jadranu dodatno obilježavala bura koja je u prvom dijelu dana bila jaka, a podno Velebita i Biokova olujna s orkanskim udarima. U Makarskoj su tijekom noći zabilježeni orkanski udari bure do 126 km/h, a podno Velebita do 160 km/h. Zbog bure je u prekidu promet autocestom kod Maslenice, te promet Paškim mostom. Bura je prekinula i brojne trajektne i katamaranske linije

Obilan snijeg je 17.4.2014. zatrpao i istok Like uz granicu sa BiH – foto: Karlo Repac

2012. godina

Uskrs 2012. godine je obilježila (zimska) ciklona Lidija. Hladna fronta je u noći od 7. na 8. travnja 2012. zahvatila sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti te se tijekom dana premještala prema jugu zemlje. Već tijekom te noći je u gorskim krajevima uz zahlađenje kiša prešla u snijeg. Tako je u 8 sati ujutro, 8. travnja 2012. Zavižan mjerio 12 cm snijega, Begovo Razdolje 8 cm, Parg Čabar 4 cm, a Gospić i Sljeme po 1 cm. Snijeg je nastavio padati i tijekom dana pa je u 20 sati mjereno 32 cm snijega na Zavižanu. Snijeg je zabijelio i Ćićariju i Učku. U poslijepodnevnim i večernjim satima snježna granica se u Dalmaciji spustila na 500 do 600 metara nadmorske visine, a snježnih pahulja je kratkotrajno bilo i u Hrvatskom zagorju. U Dalmaciji je bilo i grmljavine, a na području Omiša i tuče. U prvim satima ponedjeljka 9.travnja uz jaku buru snijeg je padao i u Makarskoj i okolici, a njegovi tragovi su se vidjeli i tijekom dana. U veljači te godine, kada je veći dio Dalmacije zatrpao obilan snijeg, u Makarskoj ga nije bilo. Tako je ciklona Lidija ostala upamćena kao prva koja je donijela snježne oborine do mora (Makarska, Brela) južnije od Šibenika u mjesecu travnju od početka mjerenja. Oborina je s ciklonom Lidija bilo gotovo posvuda, najmanje u sjevernim kopnenim krajevima i u Slavoniji.

Fronta i ciklona su donijele i osjetno zahlađenje. U poslijepodnevnim su satima, 8. travnja u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu temperature bile jednoznamenkaste (od 6 do 9 °C), a s napredovanjem fronte prema jugu zahladilo je i u Dalmaciji. Uskrs je na Jadranu obilježila i jaka bura.

Nažalost, Uskrs je te godine donio i nekoliko loših vijesti. Djelatnik Hrvatske elektroprivrede (HEP) poginuo je sredinom dana u Biteliću kod Sinja od udara groma dok je popravljao dalekovod. U prometnoj nesreći ispred tunela Sveti Rok poginule su dvije osobe. Vozač je zbog neprilagođene brzine na skliskom kolniku dok je padao snijeg izgubio nadzor nad automobilom, sletio u desno van kolnika i udario u zemljano uzvišenje.

Jutro 9. travnja osvanulo vrlo hladno, osobito u gorju. Na Zavižanu se temperatura spustila na -12.3 °C, što je najniža temperatura za taj datum u povijesti mjerenja, i 1.8 °C više od apsolutnog minimuma za travanj na Zavižanu koji iznosi -14.5 °C ( 7. travnja 2003. godine). Dan je na Jadranu obilježila i bura koja je na području Splita i Makarske imala i udare do 113 km/h, a na području Dubrovnika oko 100 km/h.

Kraj prve dekade travnja donio je mraz u većem dijelu Hrvatske koji je počinio veliku štetu na voćkama i biljkama. Mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje ga je bilo i gotovo do obale. Najniže temperature su mjerene u Slavoniji. Na postaji Požega, Babin Vir 10. travnja je mjerena minimalna temperatura od -7.3 °C. Od DHMZ postaja Slavonski Brod je mjerio -6.5 °C, što je bila druga najniža travanjska temperatura u Slavonskom Brodu od 1961. godine.
12. travnja su Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zatražili da se proglasi elementarna nepogoda zbog štete koju je voćarima na području cijele zemlje prouzročio nedavni mraz. Šteta je procijenjena na više od 894 milijuna kuna. Nikada u povijesti plantažnog voćarstva u fenofazi pune cvatnje nisu u cijeloj Hrvatskoj tako stradali voćnjaci.

8.4.2012. – Ciklona Lidija, JI Velebit – foto Aleksandar Gospić


9.4.2012. – Pogled na Velebit iz Zadra – foto: Boris Kačan


2011. godina

Nakon desetak ljetnih dana na početku travnja 2011. godine, početkom druge dekade je ciklona Vitomir otpuhala travanjsko ljeto. Fronta sa sjeverozapada je u gorju donijela snijeg koji je zabijelio više predjele Ćićarije, Učku, Velebit, kao i planine Dalmacije (Biokovo, Dinaru, Mosor), a bilo ga je i u dubrovačkom zaleđu. Snježnih je pahulja na Mosoru bilo i do 400 metara nadmorske visine. Malo snijega je palo i u Gorskom kotaru i Lici. Najviše snijega je palo na Zavižanu (30 cm), a najviše kiše u Senju 57 mm. Na Jadranu je zapuhala jaka bura koja je posebno u Dalmaciji znatno snizila temperaturu zraka. Metković je tako 13. travnja u 14 sati mjerio tek 5 °C. Nakon prolaska fronte sredina travnja je donijela i mraz u unutrašnjosti. 14. travnja se u Lici temperatura spustila do -5 °C. Na Zavižanu se tog dana najviša dnevna temperatura nije popela iznad -2.4 °C. U Pazinu je tog jutra mjereno -2 °C, što je bilo čak 31 °C manje od rekordnih 29 °C mjerenih pet dana ranije.

1997. godina

O travanjskom snijegu 1997. godine u temi „Dogodilo se na današnji dan“ član foruma iz Dubrovnika je pisao:

U noći sa 16. na 17.04.1997. u Dubrovniku je pao snijeg. Pokoje pahulje bilo je i ujutro i to sa suncem, jer je bilo djelomice oblačno. Popodne se razvedrilo, a kako je ipak sredina travnja temperatura je brzo porasla na 11°C. Osim ovdje, snijega je bilo i u još nekim mjestima u Dalmaciji. Sjećam se da je na naslovnici nekih novina, čini mi se Slobodne, velikim slovima pisalo “Snježna mećava u Zagori” ili sl.Zagreb je 16.4.1997. imao jutarnju temperaturu 0°C, a najvišu dnevnu samo +2°C uz povremene pljuskove snijega. Tlak je iznosio 1018hPa. Dan poslije ujutro je bilo +1°C uz snijeg, a danju se razvedrilo.

Evo izvadaka iz DHMZ-ovog biltena od tog mjeseca:


Središte visinske ciklone 17. travnja se premjestilo nad područje istočne Europe. U našoj je zemlji bilo oborina, a snijeg je, osim u kontinentalnom dijelu Hrvatske, 16. travnja zabilježen u Istri, na Kvarneru i na otoku Braču. 17. travnja je bilo dosta sunčanog vremena, ali je još bilo hladno za ovo doba godine. 22. travnja i visinska dolina se premjestila preko Hrvatske. Zahladilo je, bilo je oborina, u unutrašnjosti i većih količina snijega. Najviše snijega palo je u Gorskom kotaru i u Lici (od 40 do 80 cm). Susnježice je kratkotrajno bilo i u sjevernom primorju. Na Jadranu je zapuhala umjerena do vrlo jaka bura.


Srednje mjesečne temperature zraka bile su u Hrvatskoj u travnju znatno ispod višegodišnjeg (1961.-1990.) prosjeka. Odstupanja su se kretala od -2.2°C u Pazinu do -4.2°C u Daruvaru. Takve temperaturne prilike svrstale su najveći dio Hrvatske u klasu “ekstremno hladno”, dok je “vrlo hladno” bilo područje Istre, dio Gorskog kotara, sjeverozapadni i dio središnje Hrvatske, te dio istočne Slavonije i Baranja.

1996. godina

DHMZ bilten:

13. i 14. travnja još jedna hladna fronta približila se našoj zemlji. U sjevernom primorju nastala je ciklona, a uz pritjecanje osjetno hladnijeg zraka ciklonalno polje nalazilo se i u višim slojevima atmosfere. Naoblačilo se, a uz osjetno zahlađenje povremeno je padala kiša, a u nizinama kontinentalnog dijela zemlje i snijeg. Na opservatoriju Zagreb-Maksimir izmjerena je visina snijega od 20 cm što nije zabilježeno od kada postoji mjerenje visine snijega. Na opservatoriju Zagreb- Grič prva mjerenja bila su 1911. na 1912. godinu. 14. travnja hladna fronta premještala se na istok Europe, ciklonalno polje nalazilo se u južnom primorju, a iz zapadne Europe jačao je ogranak anticiklone. U višim slojevima atmosfere još uvijek se nalazila visinska ciklona. Prevladavalo je oblačno vrijeme s mjestimičnim oborinama. U drugom dijelu dana, a osobito na Jadranu djelomice se razvedrilo, ali je bilo hladno uz umjerenu i jaku buru. U Zagrebu na opservatoriju Zagreb-Grič zabilježena je maksimalna visina snijega od 9 cm (14. travnja). Valja naglasiti da otkad postoje podaci o snijegu na toj postaji, a to je od 1891. godine, to je maksimalna visina snježnog pokrivača u travnju. Pojava snježnog pokrivača u travnju je rijetka pojava i zabilježena je samo 4 puta na Griču, a najbliža visina ovoj u travnju 1996. zabilježena je 1977. godine i iznosila je 6 cm.

1991. godina

Meteo kalendar za dan  18. travnja  bilježi:

18. travnja 1991. god. u Lici i Gorskom kotaru kiša koja se ledi i snijeg uzrokovali su havariju dalekovoda.

Istoga dana obilan snijeg pao je na zapadu Slovenije. Planina ispod Golice i Vojsko kod Idrije su mjerili čak 54 cm novog snijega, Črni Vrh iznad Idrije 45 cm snijega, Kranj 25 cm, a Logatec 40 cm snijega. Spomenimo kao zanimljivost da je iste godine, samo mjesec dana kasnije, od 15.-18. svibnja još jedna snježna oluja zahvatila Gorski kotar i Liku, u Gospiću je izmjereno 10 cm snijega.

1954. godina

Snijeg, mraz i olujni vjetar zahvatili su od 15. do 18. travnja 1954. mnoge krajeve Hrvatske i prouzročili golemu štetu. Snijeg je padao u Istri i na nekim otocima, u Slavoniji neobično velike snježne pahulje, promjera šest do osam centimetara, u Lici snježni zapusi visoki dva i pol metra. Snježne vijavice i zapusi prekinuli su cestovni promet. Na području Zagreba olujni vjetar rušio je dimnjake, čupao stabla. U primorju orkanska bura. More se “prašilo”, a na otoku Rabu posolica je uništila proljetne usjeve.

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Ned