Friday, Sep. 25, 2020

Vremeplov: Zimska ciklona Lada prije 4 godine

Autor:

|

17.12.2014

|

Kategorije:

Vremeplov:  Zimska ciklona Lada prije 4 godine

Veći dio prosinca 2010.  su obilježila razdoblja s izraženijim snježnim oborinama i vrlo hladnim jutrima (i u dijelu unutrašnjosti i na Jadranu, posebno sjevernom). Te su zimske epizode pratila razdoblja jače južine u kojima je brzo nestajao snijeg. Središnji događaj bila je ciklona Lada koja je 17. i 18. prosinca 2010. dijelu unutrašnjosti i sjevernog Jadrana donijela obilniji snijeg,  Zadru snijeg i jako grmljavinsko nevrijeme s tučom, a dijelu Dalmacije olujno jugo, visoke valove i plimu.

Jutro  17. prosinca 2010. je donijelo vrlo niske temperature. U Gorskom kotaru i Lici se mjerilo od -15 do -17 °C, a u ostatku unutrašnjosti od -5 do -10 °C. Vrlo hladno je bilo i na Jadranu: Rijeka i Pula -6.8 °C, Zadar (Puntamika ) -4.8 °C, Šibenik -5.5 °C, Split -2.8 °C. Gust snijeg je ujutro padao u Konavlima, a lepršao je i u Dubrovniku. Sredinom dana jače se naoblačilo na sjevernom Jadranu pa je snijeg zabijelio čitavu Istru i veći dio Kvarnera. Možda i najveća meteorološka zanimljivost dana stigla je s isturenog otoka – Palagruže. U ranim popodnevnim satima djelatnici tamošnjeg svjetionika zabilježili su snježne pahulje. Na Palagruži nikad službeno nije zabilježeno postojanje snježnog pokrivača, a i samo padanje snijega iznimno je rijetka meteorološka pojava.

U poslijepodnevnim i večernjim satima ciklona Lada je donijela dijelu sjevernog Jadrana obilniji snijeg. Rijeka je te večeri bila snježna metropola u zemlji. Tijekom poslijepodneva je, do 19 sati , po podacima DHMZ-a palo 13 cm snijega. Time je izjednačena maksimalna visina snijega u Rijeci za prosinac. Naime, 19.12.2009. je u 19 sati u Rijeci također mjereno 13 cm snijega. Rijetko se desi da Rijeka ima više snijega nego Parg Čabar, gdje je do 19 sati pao samo 1 cm novog, pa ga je bilo tek 10 cm. Sljedećeg jutra je Rijeka mjerila 14 cm snijega. U neposrednoj okolici Rijeke snijega bilo ga je i duplo više, pa je Kukuljanovo mjerilo 30 cm. Toliko je tog jutra mjerio i Zavižan, ali samo 4 cm novog snijega U gradu i okolici je bilo velikih problema u prometu na riječkom području. Obilniji snijeg je pao i u središnjoj (Pazin 8 cm) i istočnoj Istri (Labin 15 cm). Pod težinom snijega i uz jak vjetar u Labinu su srušena mnoga stabla. Snijeg je padao i na kvarnerskim otocima, pa i Mali Lošinj te večeri mjerio 5 cm snijega.

U večernjim satima tog petka snijega je zabijelio i Zadar, a u prvim satima subote grad je zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme s tučom.
U Dalmaciji je probleme stvaralo i umjereno do jako, ponegdje i olujno s udarima preko 100km/h na moru. Uz obalu je bilo i izražene plime. U Kaštelima su more i vrlo visoki valovi mjestimično potpuno poplavili rivu, a more je dosezalo ugostiteljske objekte.
Snijeg se tijekom noći proširio i na dio unutrašnjosti, a nastavio je padati i sljedećeg dana. Neobična je bila raspodjela snijega uz vrlo velike razlike u količini. Najviše snijega je do jutra 18. prosinca palo u Međimurju i sjevernim krajevima unutrašnjosti. Koprivnica i Čakovec su mjerili 32 cm novog snijega. Samo je Begovo Razdolje sa 43 cm, ali zahvaljujući „staroj“ zalihi od 23 cm imalo više snijega od Koprivnice gdje se mjerilo 35 cm.

Obilniji snijeg je pao i u unutrašnjosti Dalmacije, pa je Imotski mjerio 20 cm. Najmanje snijega je palo u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru i Lici palo je oko dvadesetak centimetara novog snijega, jedino su Delnice mjerile 25 cm novog snježnog pokrivača.

Ciklona Lada je brzo prošla pa je nakon vedre noći, uz snježni pokrivač na tlu osvanulo još ledeno jutro, osobito u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Temperature su se 19.12. spuštale i ispod -20 °C. Na mreži automatskih postaja pljusak.com najnižu temperaturu od -22.6 °C izmjerila je postaja Bjelolasica Zrnići u 5:55 sati. Istaknimo i nekoliko sljedećih minusa: Platak -20.6 °C, Josipdol -20.3°C, Gornja Stubica -19 °C, Sveti Đurđ -18.3 °C, Stajnica -18.2 °C, Gračac -16.9 °C, Požega i Karlovac -16.8 °C. Impresivan je podatak i o -16.7 °C koliko je mjereno tog jutra na postaji Čavle, u zaleđu Rijeke, samo oko 5 kilometara zračne udaljenosti od mora. Čavle su imale i 30 cm snijega. Od DHMZ postaja najhladniji je bio Čakovec sa -21 °C. Minimalne temperature su u unutrašnjosti uglavnom bile niže od -10 °C, a i veći dio obale Jadrana je mjerio negativne vrijednosti .

Ipak, već se tog jutra osjetila južina i zatopljenje koja će obilježiti sljedeće dan. Čakovec je u 6 sati mjerio -21 °C, a u Varaždinu je bilo -7 °C. Već je sljedećeg jutra, 20. prosinca temperatura posvuda porasla iznad nule. U Josipdolu je za tridesetak sati temperatura porasla čak za 31 °C. Toplina i južina, uz kišu osobito na Jadranu se nastavila i do Božića. Sav snijeg se otopio, pa je Božićno jutro osvanulo bez snijega, čak i u najvišem gorju.

Labin 17.12.2010. – foto Luka Milevoj

 

Koprivnica 18.12.2010. – foto: Marko Posavec


Matulji, 18.12.2010. – foto: Sanjin Jamnikar

http://s30.postimg.org/64jzt7hw1/matuljiulada4.jpg

Komentari

Share This Article

Related News

Kad svibanj iznenadi snijegom i ledom
Vremeplov: Snježna ciklona Vatroslav (9.-11.3.2010.)
Glasujte: Izbor Naj meteo događaja u 2018. godini

O Autoru

Ned