Tuesday, Jul. 14, 2020

Vrući lipanjski tjedan iza nas

Autor:

|

16.06.2014

|

Kategorije:

Vrući lipanjski tjedan iza nas

Drugi lipanjski tjedan donio je prvi val vrućina u  našim krajevima, ali i u  dijelu Europe. Američki Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je objavila karte temperaturnih prilika za razdoblje od 8 do 14. lipnja 2014. Na karti temperaturnih odstupanja za naš kontinent vidi se da je prosječna temperatura u tom razdoblju u cijeloj Europi bila iznad prosjeka za drugi lipanjski tjedan.  Ekstremno topli su bili dijelovi jugozapade Francuske, Njemačke i alpskog područja s temperaturnim odstupanjem od 7 do 9°C. U tim su krajevima temperature bile rekordne za doba godine, a bile su vrlo blizu i apsolutnim lipanjskim rekordima, a često su prelazile 35°C.  Južna i istočna Francuska, južni dio srednje Europe, sjeverna polovica Italije  su bili za 5 do 7°C topliji od prosjeka.

Lipanjski temperaturni maksimumi nisu s tim valom vrućina bili obarani u našim krajevima, ali su i zabilježene  mnoge temperaturne zanimljivosti.  U Splitu su nedjelja 8. i ponedjeljak 9. lipnja bili rekordni topli jer su izmjerene srednje temperature, 28.1°C i 29.2°C, bile rekordno visoke za ta dva datuma. Dan 9. lipnja 2014. je u Splitu bio za 8°C topliji od prosjeka taj datum. I maksimalna temperatura od 33.0°C je najviša za taj datum u povijesti mjerenja.

Vrlo toplo je bilo i u najvišem gorju. Na meteorološkoj postaji Zavižan je 12. lipnja 2014. izmjerena maksimalna temperatura od 23.3°C, što je samo za 1.1°C manje od temperaturnog rekorda za lipanj.

Po podacima DHMZ-a u tom je razdoblju najviša temperatura od 35.8°C izmjerena u Senju. U Kninu je ugrijalo do 35.7°C. U nizinama unutrašnjosti najviših 34.1°C je izmjereno u Osijeku i Križevcima.

Karta temperaturnih odstupanja od prosjeka za razdoblje od 8. do 14. lipnja 2014. (NOAA)

 slika

Karta maksimalnih temperatura za razdoblje od 8. do 14. lipnja 2014. (NOAA)

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned