Thursday, Jul. 2, 2020

WMO: Preporuka za dekadno ažuriranje klimatskih srednjaka

Autor:

|

16.07.2014

|

Kategorije:

WMO:  Preporuka za dekadno ažuriranje klimatskih srednjaka

Da li je lipanj 2014. u Gospiću bio „vrlo topao“ ili temperaturno „normalan“ tj. prosječan mjesec? Službena klimatološka ocjena temperaturnih prilika reći će da su toplinske prilike u Gospiću u lipnju ocijenjene kategorijom „vrlo toplo“.

Naime, klimatolozi prilikom ocjene temperaturnih i oborinskih odstupanja (kao i ostalih klimatskih varijabli) od prosjeka na mjesečnoj, sezonskoj i godišnjoj razini koriste višegodišnje srednjake za 30-godišnje razdoblje 1961.-1990. godine.  Tako se vrijednosti  temperatura i oborina za  referentni period 1961.-1990. uzimaju kao normalne odnosno prosječne.

Tako je srednja mjesečna temperatura u lipnju 2014. u Gospiću iznosila 17.7°C što je za 1.7 °C više od normalne, a to znači od srednje lipanjske temperature za referentno razdoblje  1961.-1990.   Time su toplinske prilike u lipnju u Gospiću  opisane kategorijom „vrlo toplo“.

Kad bi se pak ovogodišnja srednja lipanjska temperatura u Gospiću usporedila s višegodišnjim srednjakom za  posljednje tri dekade, tj. 30-godišnje referentno  razdoblje  1981.-2010. onda  bi temperaturno odstupanje iznosilo samo 0.7°C, pa bi lipanj 2014. godine u Gospiću bio temperaturno ocijenjen kao prosječan mjesec, tj.  kategorijom „normalno“.  U tablici koju prilažemo (podatke je prikupio i obradio Risto Marić) navodimo i sličnu usporedbu za još nekoliko gradova u Hrvatskoj.

Pogledajmo i aktualni primjer za Split (Marjan).  Prvih 15 dana središnjeg ljetnog mjeseca, srpnja bilo je svakako hladnije od prosjeka tj. od normale. Koliko?

Prvih 15 dana je za točno stupanj hladnije od prosjeka (1961-1990). Ako se usporedi sa periodom 1981-2010 tada odstupanje iznosi gotovo dvostruko više odnosno 1.9°C.

Svjedoci smo ubrzanih klimatskih promjena posljednjih desetljeća, pa je pitanje koliko su službene  „klimatske normale“ iz razdoblja 1961.-1990. reprezentativne?  Tim se pitanjem bavi i Svjetska meteorološka organizacija odnosno njena Komisija za klimatologiju.

Komisija za klimatologiju koja djeluje pri Svjetskoj Meteorološkoj organizaciji (WMO) održala je od 3. do 8. srpnja 2014. zasjedanje u Heidelbergu (Njemačkoj). Sa tog je zasjedanja upućena preporuka državnim meteorološkim službama da se svakih 10 godina vrši  ažuriranje klimatskih srednjaka. Po toj bi se preporuci umjesto referentnog razdoblja 1961.-1990.  trebalo koristiti zadnje 30- godišnje referentno razdoblje 1981.-2010. godine. Mnogi državni meteorološki zavodi prilikom klimatskih analiza već i koriste referentno razdoblje 1981.-2010.  To se pokazuje znatno korisnijim i  prilikom  mnogih operativnih poslova kao što su prognoze maksimalnog energetskog opterećenja ili preporuke koje se tiču izbora usjeva i vremena sadnje.

Prednost dekadskih ažuriranja klimatskih srednjaka je i tome da će se podaci sa novih meteoroloških postaja moći puno brže uključivati u službene podatke.

Jedna od posljedica trenutnog stanja, kada se koriste različita 30-godišnja  referentna razdoblja za klimatske analize je i otežano uspoređivanje klimatskih podataka iz različitih država.

Stoga Komisija za klimatologiju preporučuje da WMO usvoji novi globalni standard po kojemu bi se nakon svakog desetljeća izvršilo ažuriranje podataka za normalne klimatske vrijednosti, tj. koristilo bi se referentno razdoblje koje uključuje zadnja tri desetljeća. Istovremeno bi se razdoblje 1961.-1990. koristilo kao stabilni referentni period za ocjenu i proučavanje klimatskih promjena na dugotrajnijoj  skali. To bi se razdoblje koristilo u proučavanju klimatskih promjena sve dok znanstvena zajednica ne postigne konsenzus o njegovoj promjeni.

Tako bi sve države trebale početi  koristiti  razdoblje 1981.-2010. kao referentno razdoblje za ocjenu i usporedbu klimatskih podataka. Nakon 2021. godine podaci bi se ažurirali i novo referentno razdoblje bi postalo 1991.-2020.  Takav bi koncept zadovoljio moderne potrebe za trenutnim i najsvježijim informacijama i podacima te bi  standardizirao  meteorološke i klimatske podatke u svim državama svijeta.

Navedeni prijedlog je upućen Svjetskoj meteorološkoj organizaciji na razmatranje i usvajanje. To bi se trebalo dogoditi na slijedećem kongresu WMO-a koji će se održati u Ženevi od 25.svibnja do 12. lipnja 2015. godine.

Priopćenje WMO-a nalazi se OVDJE.

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned