Saturday, Jul. 4, 2020

Zagreb Grič: Rekordno dugi niz uzastopnih toplih, vrlo toplih ili ekstremno toplih dana

Autor:

|

12.05.2018

|

Kategorije:

Zagreb Grič: Rekordno  dugi niz uzastopnih toplih, vrlo toplih ili ekstremno toplih dana

Nakon rekordno toplog travnja, iznadprosječna toplina (iako ne i rekordna) se nastavila i u prvoj dekadi mjeseca svibnja. Podaci s meteorološke postaje Zagreb Grič  pokazuju da prisustvujemo temperaturnom super ekstremu: najdužem nizu toplih, vrlo toplih ili ekstremno toplih dana u zadnjih više od 160 godina (meteorološki podaci postoje od 1861. godine).

Naime, prema raspodjeli percentila, posljednji (prema srednjoj dnevnoj temperaturi) dan koji je opisan kategorijom normalno bio je 7. travanj 2018. godine. Od tada svi su dani prema srednjoj dnevnoj temperaturi  bili iznad 75. percentila tj. u gornjoj četvrtini svih izmjerenih vrijednosti na taj dan (u odnosu na čitav period mjerenja tj. razdoblje 1861.-2018. godine).  To znači da su svi dani od 7. travnja nadalje (zaključno s 11. svibnja 2018. nanizala su  se 34 takva dana)  opisani kategorijama toplo (75.-91. percentil), vrlo toplo (91.-98 percentil) ili ekstremno  toplo (> 98 percentil). Od ta 34 dana gotovo trećina njih (10 dana) je bilo ekstremno topla  po srednjoj dnevnoj temperaturi, što znači da ulaze u 2%  dana najviših srednjih temperatura izmjerenih na taj datum.

U razdoblju od 8.4.2018. do 11.5.2018. srednja dnevna temperatura na zagrebačkom Griču je bila čak za +6.2°C viša od prosjeka.

Taj niz od 34  uzastopna topla, vrlo ili ekstremno topla dana, koji još traje (a biti će zbog očekivanog osvježenja vjerojatno biti prekinut sredinom mjeseca) je rekordan za meteorološku postaju Zagreb Grič.  Do ove godine je takva niz trajao najduže 28 dana (zaključno s 13.6.1979. godine).

Analiza podataka s zagrebačkog Griča pokazuje da je od početka godine (zaključno s 11. svibnja) zabilježeno ukupno 18 ekstremno toplih dana (uključujući njih 6 uzastopnih u prvoj dekadi siječnja. Zabilježena su i 4 ekstremno hladna dana (tri u veljači i jedan u ožujku). Tako je na zagrebačkom Griču dosadašnji dio godine donio 22  dana (od njih 132  ili čak njih 17%) koji su prema raspodjeli percentila opisani kategorijom „ekstremno toplo“ ili „“ekstremno hladno“.  Prosječno svaki 6 dan je na Griču u dosadašnjem dijelu godine bio po srednjoj dnevnoj temperaturi ekstreman.

Podatke je prikupio, analizirao i grafički prikazao član Crometeo foruma Risto Marić. Detaljnije pogledajte u temi Klima i klimatološki elementi na Crometeo forumu.

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned