Saturday, Jul. 4, 2020

Zaštita od zatopljenja 2050. od 250 do 500 milijardi dolara

Autor:

|

06.12.2014

|

Kategorije:

Zaštita od zatopljenja 2050. od 250 do 500 milijardi dolara

Troškovi zaštite stanovništva zemalja u razvoju od opasnosti izazvanih klimatskim zatopljenjem mogli bi iznositi između 250 i 500 milijardi dolara godišnje 2050., prema izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u petak u Limi.
Ta nova procjena, koja uključuje sve zemlje u razvoju, kreće od načela da će međunarodna zajednica uspjeti ograničiti povišenje globalne temperature na 2 stupnja C u odnosu na predindustrijsko doba.

Procjena je viša od prethodne koja se kretala između 70 i 100 milijardi dolara, navodi Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).

Troškovi povezani s prilagođavanjem bi mogli iznositi 150 milijardi dolara godišnje između 2025. i 2030. i između 250 i 500 milijardi 2050., objavljuje UNEP u priopćenju.

Dok su svjetski čelnici okupljeni u Limi na novoj odlučnoj etapi usmjerenoj potpisivanju svjetskog sporazuma o klimatskim promjenama, to izvješće naglašava važnost predviđanja detaljnih planova u pogledu prilagođavanja, objasnio je Achim Steiner, izvršni direktor UNEP-a.

“Posljedice su posebice zabrinjavajuće za manje razvijene zemlje, čije financije namijenjene razvoju moraju biti preusmjerene za financiranje mjera prilagođavanja”, dodao je taj dužnosnik UN-a.

Akcije prilagođavanje su usmjerene na zaštitu stanovništva i infrastruktura od utjecaja klimatskih promjena poput povišenja razine oceana i učestalih poplava i suša.

Financiranje tih akcija, kao i akcija smanjenja plina s učinkom staklenika, najteža su pitanja u pregovorima.

Zemlje juga traže od sjevera da poštuje obećanje o 100 milijardi dolara godišnje pomoći do 2020. i zahtijevaju da budući sporazum, koji će se primjenjivati od 2020., obveže razvijene zemlje u pogledu financiranja koje će jamčiti zemljama u razvoju. (HINA)

Naslovna fotografija: Službeni logo Koneferencije UN-a o klimatskim promjenama koja se održava u Limi

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned