Thursday, Apr. 15, 2021

Čak dvije ciklone sljedećih sedam dana: Što nam donosi kraj srpnja?

Autor:

|

25.07.2014

|

Kategorije:

Čak dvije ciklone sljedećih sedam dana: Što nam donosi kraj srpnja?

Tijekom četvrtka u većem dijelu zemlje bilo je dosta sunčanog vremena. Danju je ispod 25°C bilo samo u gorskim krajevima, a iznad 30°C samo ponegdje na Jadranu. Najtoplijih 31°C izmjereno je u Hvaru na Hvaru. Drugdje je većinom bilo od 26 do 30°C.

Danas sjevernom Europom dominira prostrano polje visokog tlaka zraka s centrom iznad Skandinavije, a najnestabilnije je nad srednjoj Europom zbog ciklone u višim slojevima troposfere (visinska ciklona). Blizina ista uvjetovat će lokalne nestabilnosti u popodnevnim satima i u našim krajevima. Danas će se centar visinske ciklone zadržavati nad zemljama Beneluksa, a tijekom subote širit će svoj utjecaj nad alpske zemlje i sjevernu Italiju. Na prizemnim kartama centar ciklone bit će slabo uočljiv, ali će u noći na nedjelju stići i do Jadrana. Radi se o plitkoj cikloni koju je Crometeo tim nazvao Luka. Zbog ove ciklone u subotu će najnestabilnije biti na Jadranu, a u nedjelju u unutrašnjosti zemlje.

Već u ponedjeljak počinje slabljenje utjecaja ove ciklone, a vrijeme će se djelomičnog stabilizirati, osobito na Jadranu.

Znatno jača visinska ciklona u ponedjeljak će zahvatiti Veliku Britaniju, a utorak će se preko područja Francuske premještati prema srednjem Sredozemlju, pa se u tijekom srijede nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom očekuje formiranje ciklonalnog centra. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Melisa i koja će donijeti jaču promjenu vremena čitavoj zemlji. Ponovno je pod njenim utjecajem moguće izraženije nevrijeme, veće količine oborina i novi pad temperature zraka…

KOPNO:

Petak nam donosi izmjenu sunca i oblaka. Ponovno će biti nestabilnije pa su osobito u popodnevnim satima mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, ipak vjerojatnije u Gorskom kotaru i Lici dok bi u većini nizinskih predjela moglo ostati suho. Najviše sunca u istočnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Bit će toplo uz jutarnju temperaturu zraka od 14 do 19°C i moguću kratkotrajnu maglu, a najviša dnevna temperatura kretat će se u većini mjesta između 26 i 29 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

U subotu djelomično sunčano, vrlo toplo i sparno. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a osobito su u popodnevnim i večernjim satima mjestimice mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavina. Najmanja mogućnost za pljusak je u Slavoniji gdje će biti i najviše sunca. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 19°C, a najviša dnevna između 27 i 30 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo svježije.

Nedjelja nam donosi puno oblaka i veliku vjerojatnost za kišu i pljuskove praćene grmljavinom. Mjestimice je moguće i nevrijeme uz veću količinu kiše u kratko vrijeme, osobito u Slavoniji. Vjetar većinom slab, uz grmljavinske nestabilnosti kratkotrajno pojačan. Jutarnja temperatura zraka neće se bitno mijenjati, a najviša dnevna kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Početak novog tjedna donijet će vrlo promjenjivo i malo hladnije vrijeme. Dosta oblaka, povremena kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom i kraća sunčana razdoblja. Prilično nepovoljno za kraj mjeseca srpnja, a statistički se nalazimo u najtoplijem dijelu godine. Mjestimice je moguća i obilnija kiša, a uz kišu temperatura zraka može biti i niža od 22 Celzijeva stupnja.

JADRAN:

 Petak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme u većini predjela. Poslijepodne će u zaobalju i samo ponegdje uz obalu biti pojačanog razvoja naoblake, mjestimice uz pljuskove s grmljavinom koji u Zagori mogu biti i obilniji. Noću će biti tiho ili uz slaba bura, danju će puhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 31°C.

subotu će u Dalmaciji veći dio dana biti djelomično sunčano i suho. Navečer više oblaka uz mogućnost mjestimičnih neverina, uglavnom na moru i sjevernoj Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno uz povremenu i mjestimičnu kišu ili pljuskove, a u Istri se ne isključuje mogućnost jačeg nevremena. Noću tiho ili uz slab burin. Danju u Dalmaciji slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo, a navečer jugozapadnjak. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne većinom od 26 do 31°C.

nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u mnogim predjelima zadržati suho, lokalno će biti grmljavinskih pljuskova, najviše u Istri, gdje mogu biti i obilniji. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru južne Dalmacije i pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 25 ponegdje u Istri do 30°C u Dalmaciji.

Sunčano će biti cijeloga ponedjeljka i većeg dijela utorka. Krajem utorka postupno naoblačenje sa zapada koje će u prvim satima srijede donijeti kišu, pljuskove i grmljavine, a ponegdje i novo jače grmljavinsko nevrijeme. Do srijede će puhati jugo, a tijekom srijede jugo će okrenuti na sjeverozapadnjak. Srijeda donosi novo osvježenje. Promjenu vremena donosi nam ciklona koja će centrom prijeći preko Jadrana, a u četvrtak će se već udaljavati od našega područja što će označiti početak stabilizacije vremena.

Naslovna fotografija: Marin Pitton

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić