Sunday, Dec. 10, 2023

Crometeo ANALIZA: Sraz modela – sljedeći tjedan jaka promjena ili nastavak vrućina?

Autor:

|

30.08.2016

|

Kategorije:

Crometeo ANALIZA: Sraz modela – sljedeći tjedan jaka promjena ili nastavak vrućina?

Posljednje dane kolovoza obilježava stabilno vrijeme po anticikloni. Ostala su svega dva dana klimatološkog ljeta, no ljeto će nas kalendarski pratiti sve do ekvinocija koji će se dogoditi 22. rujna u 14 sati u 21 minutu.

Klimatološke obrade meteorološkog ljeta tek će se objaviti, no sasvim je sigurno da aktualno ljeto u konačnici neće biti ni blizu vruće kao prošlo, iako se posvuda bilježi pozitivno temperaturno odstupanje od temperaturnog prosjeka. Dok u unutrašnjosti zemlje i dijelu sjevernog Jadrana oborina nije nedostajalo, u velikom dijelu Dalmacije, osobito uz obalu i na otocima, počinju se osjećati posljedice ljetne suše. Pri tome je osobito sušno bilo u srpnju, kada su mnoga mjesta u Dalmaciji zabilježila tek jednoznamenkastu mjesečnu količinu oborina, a stanje je vrlo slično i za kolovoz za obalu i otoke srednje i južne Dalmacije.

Kiši i osvježenju mnogi bi se obradovali, osobito poljoprivrednici u Dalmaciji, no kada će stići do naših krajeva ostaje neizvjesno. Izvjesno je tek da će nas minimalno pet sljedećih dana pratiti pravo ljetno vrijeme.

Svi se prognostički modeli slažu da nas do kraja tjedna očekuje stabilno vrijeme uz obilje sunca i visoke temperature zraka. Kratki popodnevni pljuskovi uglavnom su sporadično mogući u planinskom području. Temperature zraka bit će visoke, više od normale za dio godine. Tako će u mnogim predjelima posljednjeg dana kolovoza najviša dnevna temperatura biti oko vrućih 30°C, a ponegdje i nešto viša od toga. Dodatno će zatopliti u unutrašnjosti zemlje prema kraju tjedna, a u dane vikenda postoji mogućnost da se na krajnjem istoku Slavonije temperature približe vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu noćni burin i dnevni maestral koji bi nešto jači mogao biti na moru Dalmacije u popodnevnim satima.

Dok za vremenski scenarij do kraja aktualnog tjedna postoji “konsenzus” modela, nakon njega vlada popriličan razlaz scenarija.

Osvrnut ćemo se kratko na 3 glavna modela: GFS, ECMWF i UKMO i to njihovo 12z izdanje od ponedjeljka navečer.

GFS (Global Forecasting System)

Američki model u svom operativnom izdanju, a slično je i na esnemblima, tijekom nedjelje predviđa premještanje ciklone preko britanskog otočja prema Sjevernom moru i dalje centrom prema Danskoj. Hladna fronta spomenute ciklone prošla bi u noći na ponedjeljak Alpe, a nad sjevernom Italijom bi se tijekom ponedjeljka stvorio sekundarni ciklonalni centar što bi označilo početak jače promjene vremena u našim krajevima.

Kako bi u isto vrijeme nad zapadnom i srednjom Europom jačalo polje visokog tlaka zraka, nad našim područjem uspostavilo bi se pretežno sjeverno visinsko strujanje što bi značilo da nam stiže kiša, na Jadranu i obilnija, sve praćeno izraženijim padom temperature zraka. Model već nekoliko dana crta izrazito velike količine kiše na Jadranu, ponegdje i preko 100 litara unutar 48 sati. Na Jadranu bi prvo zapuhalo jugo, a potom i bura.

Dok bi prema sredini tjedna tlak zraka zbog jačanja kontinentalne anticiklone postupno rastao, nad nama bi se još neko vrijeme zadržavala ciklona i višim slojevima troposfere, što bi podržavalo nestabilno i svježe vrijeme nekoliko dana.

ECMWF (European centre for medium-range weather forecasts)

Za razliku od GFS-a, koji posljednja 2 dana kontinuirano predviđa promjenu vremena 5. rujna, europski ECMWF još “vrluda”. Posljednja 2 dana nije predviđao promjenu vremena za 5. rujna, već nastavak stabilnog vremena. Današnji 6z zatim se gotovo potpuno priklonio “GFS scenariju”, da bi operativni izlaz 12z modela promjenu vremena potpuno ukinuo! Dakle, prema njemu, spomenuta ciklona bi se također s Britanije premjestila nad Skandinaviju, ali njena hladna fronta ne bi prodrla dovoljno duboko na jug Europe, pa ne bi došlo do ciklogeneze u srednjem Sredozemlju.

Sve to značilo bi nastavak vremena po anticikloni – stabilno i vruće. Još zanimljivije, prema kraju prve dekade rujna, ovaj modela predviđa i daljnje zatopljenje. Izražena atlantska ciklona sa svoje prednje strane podigla bi novu količinu vrućega zraka sa sjevera Afrike prema obalama Sredozemlja, tako da bi se izoterma od 20°C na plohi od 850 hPa našla čak i sjevernije od granica Hrvatske.

UKMO (UK Met office)

Britanski model u večerašnjem izdanju predviđa gotovo identičan vremenski scentarij kao američki GFS, dakle jaču promjenu vremena s kišom u ponedjeljak.

Što će se uistinu zbiti nad našim područjem sigurnije ćemo znati sljedeća 2 dana.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić