Friday, Sep. 30, 2022

Dubrovnik će dobiti meteorološki radar!

Autor:

|

16.10.2013

|

Kategorije:

Dubrovnik će dobiti meteorološki radar!

Sastanak projektnih timova ADRIARadNet-a u Anconi

Pregled dosadašnjih aktivnosti te plan za predstojeće razdoblje bile su glavne teme dvodnevnog sastanka članova projektnih timova 2,8 milijuna eura vrijednog projekta ADRIARadNet, koji je održan u Anconi.

Radi se o projektu čijom će se realizacijom na području središnjeg i južnog Jadrana postaviti četiri meteorološka radara: dva u Italiji, regijama Marche i Abruzzo te po jedan u Albaniji na području Drača i u Hrvatskoj na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj je projekta je uspostaviti web platformu na temelju podataka prikupljenih putem postavljenih radara koji će se potom integrirati u postojeće GIS sustave regija na području srednjeg i južnog Jadrana. Time će se žurnim službama omogućiti bolje preventivno djelovanje, a u slučaju nadolazećih opasnih vremenskih pojava, posebno jačih oborina koje mogu uzrokovati bujične poplave.

Koordinator projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović kazao je da je DNŽ bila je zadužena za prikupljanje i obradu zahtjeva projektnih partnera te izradu smjernica za uspješan rad budućeg ADRIARadNet hidrometeorološkog sustava na području četiriju regija, s posebnim osvrtom na potporu koju bi žurnim službama takav sustav mogao dati, a kada se radi o donošenju relevantnih odluka.

Tomljanović je rekao da su projektne aktivnosti završene u predviđenom roku te podsjetio da od početka realizacije projekta ADRIARadNet Dubrovačko-neretvanska županija surađuje s timom stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda. Govoreći o trenutačnim aktivnostima kazao je da je u tijeku priprema lokacije za postavljanje radar te postupak nabave radarskog sustava. Na preporuku stručnjaka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda radar će biti postavljen na Žarkovici uz postojeću mjernu postaju za ispitivanje kvalitete zraka Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a koju za praćenje manjeg dijela meteoroloških pojava koristi i Državni hidrometeorološki zavod. Postavljanje radara može se očekivati do sredine 2014. godine.

Na sastanku u Anconi sudjelovali su također i članovi tima Maro Hađija i Zvonko Komerički, ujedno i predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda. Domaćin sljedećeg sastanka bit će Dubrovačko-neretvanska županija, a osim redovitih radnih sastanaka u Dubrovniku će biti organiziran poseban javni seminar o projektu ADRIARadNet, nekoliko radionica te svojevrsni trening predstavnika žurnih službi o načinima korištenja prikupljenih podataka.

Projekt ADRIARadNet ostvaruje se uz financijsku potporu Europske unije, iz sredstava pretpristupnog fonda IPA ADRIATIC, vrijedan je 2,81 milijun eura, a osim Dubrovačko-neretvanske županije okuplja još sedam sedam projektnih partnera: tri iz Albanije (Međunarodni centar za praćenje stanja u okolišu CIMA, Ministarstvo unutarnjih poslova te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš) i četiri iz Italije (CETEMPS Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L’Aquili – vodeći partner), regije Marche i Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za podizanje i razvoj informacijskih tehnologija.
Koorinator projekta za DNŽ Mato Tomljanović predstavit će ADRIARadNet na V. Konferenciji Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa koja se 17. i 18. listopada održava u Valbandonu u Istri.

(kenova.info)

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov