Sunday, Nov. 27, 2022

Dubrovnik postavio novi temperaturni rekord za srpanj!

Autor:

|

31.07.2013

|

Kategorije:

Dubrovnik postavio novi temperaturni rekord za srpanj!

Nakon što je hladna fronta početkom tjedna  prekinula  val vrućina, pred nama je novi toplinski val.   Posljednje srpanjsko jutro donijelo je u unutrašnjosti minimalne temperature od 9°C u Pazinu do 17.5°C na Bilogori. Na Jadranu su najniže temperature bile uglavnom iznad 20°C.  Najtoplija je bila noć u Makarskoj gdje se temperatura nije spuštala ispod 26.5°C.

Danju je uz obilje sunčanog vremena  bilo vrlo toplo, a u većini predjela i vruće. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti su se kretale od 29 do 31°C. U višem  gorju  se mjerilo oko 25°C, a jedino se na Zavižanu najviša dnevna temperatura nije popela iznad 20°C. Dnevni maksimum je bio 19.2°C. Duž obale je bilo vruće, mjerilo se od 31 do 34 °C.

Najzanimljiviji temperaturni podatak danas stiže iz, po podacima DHMZ-a najtoplijeg  Dubrovnika. Najviša dnevna temperatura se danas popela do 36.3°C, što je novi temperaturni rekord za srpanj. Stari rekord je izdržao tek malo više od godine dana. Iznosio  je 36.1°C, a mjeren je u  23. srpnja 2012. godine. Podsjetimo da je prošle godine u kolovozu mjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja u Dubrovniku.  Ona iznosi 38.4°C, a toliko je mjereno 7. kolovoza 2012. godine.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana (26. srpnja) Dubrovnik, uz najviše gorske predjele , bio jedino mjesto u kojemu se temperatura nije  bila popela iznad 30°C. Mjereno je 28.5°C.

Spomenimo da je dubrovačko područje tijekom dana bilo i jedno od najvjetrovitijih u zemlji. Tako su na dubrovačkom aerodromu zabilježeni udari bure do 76km/h. U Makarskoj su udari bure dosezali 72km/h, a u Splitu 6km/h.

Bura je ponegdje malo ohladila mora. Tako je u Hvaru na otoku Hvaru izmjereno samo 20°C, a U Šibeniku i Mljetu 21°C. U Splitu je temperatura mora iznosila 24°C, a na Lastovu najtoplijih 27°C.

Početak kolovoza donosi nam novi val vrućina.  Podsjetimo da je prošle godine, nakon rekordno toplog srpnja u mnogim krajevima zemlje i kolovoz donio dva jaka toplinska vala, a obarani su mnogi temperaturni rekordi.

 

Naslovna fotografija: Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned