Sunday, Jan. 16, 2022

Ciklona Teodor – na mostu Krk službeno izmjerena najveća brzina vjetra od 237km/h , jedna osoba poginula kod Novog Marofa, više ozljeđenih,teškoće u prometu UŽIVO (foto,video)

Autor:

|

11.11.2013

|

Kategorije:

Ciklona Teodor – na mostu Krk službeno izmjerena najveća brzina vjetra od  237km/h , jedna osoba poginula kod Novog Marofa, više ozljeđenih,teškoće u prometu UŽIVO (foto,video)

23,33 –  Još jedna fotografija sa današnjeg lova na buru – foto: Marin Šermina Pitton

23,23 –  Ciklona Teodor se vrti na jugu Italije

22,35 –  Riječki Novi list je objavio u 21 sat da je jedan od dvojice radnika koji su pali s visine od osam metara na gradilištu u Marčeljevoj Dragi u životnoj opasnosti,  dok je stanje drugog stabilizirano i više nije u životnoj opasnosti.  Zbog ozljeda prouzročenih orkanskim nevremenom u riječku bolnicu zaprimljena je 41 osoba. a  13-ero građana zadobili su teške ozljede.

22,25 – Ražanac danas  : foto  Srećko Jubić

21,20 -Visine snijega u Hrvatskoj 11.11.2013 u 19 h

Zavižan 12 cm
Sljeme 3 cm

Visine snega u Sloveniji, 11.11.2013 u 19h

Kredarica (2515 m): 45 cm
Rateče-Planica (864 m): 5 cm

Snijeg zabijelio Medvednicu – foto: Dubravko Poletti Kopešić

21,10 – Po podacima DHMZ-a u zadnja 24 sata (do 19 sati)  ciklona je donijela vrlo velike količine kiše:

Krapina 96 litara, Dubrovnik (Gorica) 94, Ogulin 90, Dubrovnik Ćilipi 75, Parg 65, Bilogora i Varaždin 53, Puntijarka 42 litre

20,30Dramatična borba čovjeka i prirode!

Na Krčkom mostu jutros u 7,58 sati zabilježen je rekordni udar bure od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Jutrošnji udar orkanske bure premašio je dosadašnji zabilježeni rekord na tom mostu od 220,7 kilometara na sat, koliko je zabilježeno 4. veljače prošle godine. Najjača ikad izmjerena bura u Hrvatskoj bila je ona na Masleničkom mostu u noći s 21. na 22. prosinca 1998. U toj tzv. božićnoj buri udari su iznosili 248,4 kilometra na sat. U DHMZ-u očekuju kako će snaga jutrošnjih udara bure tijekom dana biti i premašena. Najjaču buru i dalje očekuju na Krčkom mostu, no olujni se udari, ne tako jaki, mogu očekivati i pod južnim Velebitom, na Masleničkom i Paškom mostu te na sjevernom Jadranu. Sjeverac će se dijelom u unutrašnjosti smiriti tijekom poslijepodneva, no do njegovog potpunog smirivanja neće doći prije drugog dijela utorka. Na moru će, najavljuju iz DHMZ-a, cijeli dan puhati bura koja će se početi smirivati tek djelomično sutra prije podne, a do kraja dana u potpunosti.

 

Uživajte u maestralnim ili bolje kazano burnim fotografijama ZVONIMIRA BARIŠINA fotografa Cropixa i člana CROMETEO TIMA  i Jure Miškovića njegovog kolege .

 

19,57 – Podravina – foto: koprivnica.net

 19,56 –  Krapina i okolica – foto: Matija

19,54 – Maksimalni udari vjetra (pljusak.com)

19,50 –  Poharani Maksimir – foto: Roland Bilobrk

18,15 – Evo i ekskluzivnog videa iz Ražanca.

18,10 – Danas su ljudi u Ražancu po cijenu vlastitog života spašavali brodove!

Foto: Ivan Toman

17, 55SLUŽBENO NAJVEČA IZMJERENA BRZINA VJETRA DANAS JE BILA NA KRKU I IZNOSILA JE 237 km/h

17,50 – U susjednoj Sloveniji na Rogli jak vjetar stvara snježne zapuhe

slika

17,40 – Dok u Dalmaciji bura jača prema noći uz kišu i slab snijeg na najvišim vrhovima planina u Zagori i prema granici sa BiH u Istri se postupno razvedrava.

Foto: Luca Milevoj

slika

17,20Stanje i prohodnost cesta

Za sav promet zbog orkanskog vjetra zatvorene su:
– autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera,
– autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera,
– autocesta A7 Vežica-Draga-Šmrika,
– državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački,
– Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene,
– Paški most,
– riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera.

Zabrana je prometa na Krčkom mostu za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Delnice u smjeru Rijeke i na državnim cestama D3 Delnice-Kikovica i D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I . i II. skupina).

Dionica riječke obilaznice između čvorova Čavle i Orehovica otvorena je samo za osobna vozila.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom kotaru na cestama:
– ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Delnice,
– ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,
– ŽC5030 Platak-Kamenjak te na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica.

Zbog poplavljenog kolnika zatvorene su ceste:
– D41 od Koprivnice do Lepavine,
– D42 u Ogilunu,
– D74 Đurmanec-Žutnica i Bednja-Šaša,
– Paka-Mekušje Donje,
– ŽC2111 Jalševec-Poljana Donja,
– ŽC3297 na Žumberku.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje.
Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

Trajektni promet

U prekidu su trajektne linije Sumartin-Makarska, Valbiska-Merag, Brestova-Porozina, Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen, Stinica- Mišnjak, Dubrovnik-Suđurać, te katamaranske Zadar-Premuda-Silba-Olib, iz Splita za Brač, Hvar, Korčulu i Lastovo i sve na riječkom području.

Prognoza prometa za sutra

Prognoza prometa za 12. studenog 2013.god.:
Uz moguć snijeg u Gorskom kotaru i Lici vozače podsjećamo da na put ne kreću bez zimske opreme. U ostalom dijelu zemlje vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Duž Jadrana ujutro očekuje se bura, mjestimice sa orkanskim udarima podno Velebita. Na Jadranskoj magistrali (D8), kao i na autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb očekuju se zabrane za pojedine skupine vozila, stoga vozačima savjetujemo da prije puta provjere trenutno stanje na cestama.
Zbog niskih temperatura u gorskim predjelima moguća je i poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Na pojedinim dionicama cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika, stoga vozače molimo za strpljenje te upozoravamo da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i ograničenja brzine.
Na graničnom prijelazu Bajakovo moguć je pojačan promet teretnih vozila.
Zbog bure ili juga moguće su poteškoće u trajektnom i katamaranskom prometu.
HAK

17,10 – Prije noći još malo bure iz Ravni sa istočne obale Istre.

16,42 – Jutros,u 9:02 h orkanska bura srušila veliko stablo uz Dom zdravlja Opatija.srećom nitko nije stradao, razbijena 2 auta – foto: Ivan Miočić

16,19 –   Ravni (istočna obala Istre) – foto: Luka Milevoj

15,57 –  Bura kod Krka ponovo jača – foto: Miro Svetec

15,53 – Orkanska bura na širem riječkom području puše od sinoć. Vatrogasci su tijekom noći i jutros, zbog srušenih stabala, stupova i drugih intervencija, na teren izlazili više desetaka puta. Jutros je na Krčkome mostu zabilježen najjači udar bure, od čak 220 kilometara na sat.

Prema podacima iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, oštećeno je mnogo automobila, prozora i krovova. Građanima se preporučuje da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore te da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

Orkanska bura dignula je balon bazena na Kantridi, šator na parkiralištu Delta, rušila je stabla, kotrljala kontejnere, dizala krovove. U Centar za hitnu medicinu zaprimljeno je više teže ozlijeđenih osoba, među kojima su dvije u životnoj opasnosti. Riječ je o radnicima s gradilišta u Marčeljevoj dragi koji su pali s osam metara visine.  (HRT)

15,52 –  U Varaždinskoj županiji 46-godišnji je muškarac poginuo u olujnom nevremenu. Prijepodne je na farmi pokraj Novog Marofa vjetar na njega srušio stablo. Zbog teških ozljeda umro na mjestu nesreće, izvijestila je varaždinska policija. (HRT)

15,48  – Nekoliko srušenih telefonskih stupova, drveća i izlijevanje potoka Koprivnice posljedica su nevremena koje je prije nekoliko sati stiglo i u Koprivničko-križevačku županiju.

Stanje na terenu je pod kontrolom oko 13 je sati potvrdio pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić. Prema njegovim su riječima unatrag nekoliko sati zabilježene samo manje poteškoće poput gore spomenutih te je zbog obilne količine vode na kraće vrijeme prekinut cestovni promet kod Hampovice.

15,47 –  Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka između 13 i 14 sati u Rijeci (Kozala) mjeren rekordan udar bure od 126 km/h. Na mostu Krk u 13.44 također izmjeren rekordan udar bure od 238 km/h

15,00 – Olujna bura u Ražancu

14,55 – Olujna bura pračena jakom kišom probila se i do Dalmacije.Trenutno su najjači udari na Zvjezdarnici Mosor 24.6 m/s i u Kaštel Gomilici 22.3 m/s.Do kraja dana očekuju se poteškoće u pomorskom saobračaju.

14,45 – CROMETEO TIM na zadatku. Očekujemo pregršt foto i video materijala iz  “srca” današnjeg nevremena.PRATITE NAS IZ MINUTE U MINUTU UŽIVO ovdje na portalu ili na CROMETEO forumu.

14,40Nevrijeme u Gradu Jastrebarskom

Jastrebarsko, 11. studeni 2013. – Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel sazvao je sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Jastrebarskog zbog nevremena praćenog olujnim vjetrom i kišom, te izuzetno složenim stanjem u Gradu.
Stanje na području Grada Jastrebarskog izuzetno je složeno zbog mnogobrojnih srušenih stabala, poplava prouzročenih obilnom kišom, nestanka električne energije u pojedinim dijelovima Grada, ugroženosti vodoopskrbnog sustava, te olujni vjetar nosi crjepove i krovove sa stambenih objekata.
Nevrijeme koje je zahvatilo cijelo područje Grada Jastrebarskog prouzročilo je mnoge probleme našim sugrađanima. Najveći su problemi nastali nakon mnogobrojnih rušenja stabala preko prometnica i u dvorištima koja prijete kućama, padanje i nošenje crjepova s krovova kuća, te nestanka električne energije uslijed olujnog vjetra koji puše.
Pozivaju se svi sugrađani na oprez jer nevrijeme još traje, očekuje se smirivanje tek u kasnim poslijepodnevnim satima, a za to vrijeme neka prate sve medije obavještavanja.

14,30  – Pogled na Zagrebačke ulice govori o silini vjetra. Iščupana stabla,materijalne štete i ozljeđeni se zbrajaju.

Foto: SnowStorm-CROMETEO

slika

 

slika

 

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

14:13 –  I brodovi muče muku sa burom – Rijeka
Foto- Ivica Bajčić

13,10CROMETEO TIM U LOVU NA BURU-prve snimke sa terena.Nastavite pratiti naš portal jer prave snimke i novosti s terena tek pristižu.

13,05 – Video orkanske bure u Rijeci

13,00 – I Zagreb ima problema sa jakim vjetrom koji u pojedinim dijelovima grada doseže brzinu i veču od 20 m/s. Hitna pomoč javlja o 40  građana koji su do 12h zaprimljeni na odjelu.Od toga ima 14 sa ozljedama.

Foto: Ivan

slika

12,20 – Kako dan odmiče iz Rijeke i okolice stižu nam sve dramatičnije slike

Foto: Danijel

slika

slika

slika

 

12,10 – Zbog daljnjeg porasta vodostaja rijeka Plitvice i Bednje, Hrvatske vode su proglasile mjeru uspostave redovnog stanja obrane od poplava na slivu rijeka Plitvica – Bednja od 9:00 sati 11. studenog.
Pripremno stanje obrane od poplava na slivu rijeka Plitvica – Bednja proglašeno je jučer, 10. studenog u 13 sati.
Na području općine Breznički Hum, u naselju Kršćenovec, došlo je do odrona zemljišta i rušenja dva stabla na lokalnu prometnicu 25157 koja je zatvorena za promet.
Zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorena je županijska cesta 2134 Paka – Makoišće Donje u općini Breznički Hum.
Na području općine Jalžabet zatvorena je županijska cesta 2054 Jalžabet-Šemovec zbog izlijevanja rijeke Plitvice. Također je zatvorena lokalna cesta 25186 koja prolazi kroz gospodarsku zonu.Preuzeto sa portala eVarazdin.hr

12,03 – U cijeloj Zagorsko-Krapinskoj županiji obilne oberine izazivaju poplave i odrone.

Foto: Matija

slika

12,05 – U Zagrebu naročito u podsljemenskoj zoni vrlo jaki udari sjevernog vjetra.Upravo je zabilježen udar od 19 m/s.

slika

12,00 – Rijeka pod udarima orkanske bure.Slike nam šalje naš Filip Radan.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

11,30 – Bura na Riječkom području i dalje nanosi materijalne štete.Najnovije slike sa tog područja šalje nam naš reporter na terenu Damir Kvajo čiji je automobil također stradao

11,00 – Neslužbeno je u Omišlju na otoku Krku zabilježen udar bure od 240 km/h. Saznajemo kako i tamo ima materijalne štete a još nije potvrđena vjest o ozljeđenoj ženi na koju se srušio kiosk.

10,39 – Na Zavižanu pada slab snijeg i dalje. Jutros u 7 sati visina je iznosila 8 cm. Trenutna temperatura je -3°C uz vjetar prosječne brzine 18 m/s, što daje osjećaj hladnoće (windchill) od -13.2°C !

10,26 – Velike probleme jak vjetar stvara i na širem zagrebačkom području. U prekidu su neke autobusne, a nekoliko tramvajskih linija vozi skraćenom trasom. Puno polomljenih stabala može se uočiti na gradskom području. Pozivamo građane na oprez !

10,18 – U zaleđu Rijeke, točnije u mjestu Kosi, orkanska bura srušila je dizalicu.
(foto: -Danijel- , Crometeo forum)

Dizacila u Kosima

8,00 – Ciklona Teodor u ponedjeljak ujutro pokazuje svu svoju snagu. Centar ciklone se premjestio nad Ligursko more, a sa sjeverozapada nad našim područjem jača ogranak snažne anticiklone. Golema razlika u tlaku zraka između ta dva sustava uzrokuje vjetrovito vrijeme u većem dijelu zemlje, a na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti zemlje najvjetrovitiji je dan u dosadašnjem dijelu godine.

Položaj ciklone u jutarnjim satima:

http://imageshack.us/a/img41/5652/m3jj.jpg

http://imageshack.us/a/img12/7755/mjzp.jpg

Minimalne temperature zraka i oborine do 7 sati (DHMZ):

http://imageshack.us/a/img31/3347/90iv.jpg

http://imageshack.us/a/img29/7563/a30s.jpg

Oborine do 8 sati (Pljusak.com)
http://imageshack.us/a/img12/5400/v0ls.jpg

Najjači udari vjetra do 8 sati (Pljusak.com)
http://imageshack.us/a/img571/9162/v0om.jpg

8,10 – Prema najnovijem izvještaju HAK-a, brojne dionice autocesta i cesta kompletno se zatvaraju za promet. Snijeg otežava promet u dijelu Gorskog kotara

Za sav promet zbog orkanskog vjetra zatvorene su:
– autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera,
– autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera,
– državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački,
– Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene,
– Krčki i Paški most,
– riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera.

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike ( D8), na autocesti A2 Zagreb- Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I . i II. skupina).

Dionica riječke obilaznice između čvorova Čavle i Orehovica otvorena je samo za osobna vozila.

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje.
Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

Zbog radova zatvorene su ceste:
– D22 Možđenec-Sudovec,
– D27 Benkovac-Šopot,
– D35 Sveti Križ Začretje-Donja Šemnica,
– D57 Vukovar-Orolik,
– D205 Risvica-Dubrovčan,
– D425 Karamatići-Ploče i
– D517 Beli Manastir-Belišće.

8,22 – Iako je već do sada zabilježena najjača bura u dosadašnjem tijeku godine, iz minute u minutu bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana stalno jača! Na Jadranu na sjevernom i dijelu srednjeg dijela puše jaka do olujna bura s orkanskim udarima. Na nekim dijelovima podvelebitskog primorja bura je dosegla orkanski prosjek, a u zadnjem satu bilježe se iznimno opasni udari preko 200km/h! Južnije od Šibenika puše lugo i lebić. U Splitu su zabilježeni udari juga od 72km/h.

Vrlo vjetrovito je i u unutrašnjsoti zemlje. U Krapini je zabilježen udar sjeverca od 97km/h, a u Križevcima od 90km/h.

8,31 – Upravo smo primili informacije iz pozdanih izvora da je na krkčom mostu iza 8 sati zabilježen udaru bure od nevjerojatnih 61,6m/s, odnosno 226km/h!

8,40 – Snijeg je pao na Sljemenu, Zavižanu, Platku, Pargu, vrhu Učke i višim predjelima Gorskog kotara, a zabijelio se i Klek iznad Ogulina

http://img853.imageshack.us/img853/4008/98u5.jpg

8,55 – Orkanski udari bure u Rijeci. Foto: Damir Kvajo

http://img802.imageshack.us/img802/4002/zf78.jpg

Orkanska bura na otoku Krku. Foto: Miro Svetec / CROMETEO

slika

slika

slika

9,00 – Crometeo član Aleksandar Gospić prvi se probio do starog Masleničkog mosta. Bura nije tako jaka kao na krkčkom mostu, ali se bilježe udari do 44m/s

9,01 – Radio Rijeka, prema neslužbenim izvorima, dojavila je da su djevojčice ozlijeđene ispred škole u Opatiji

http://img809.imageshack.us/img809/91/bgjw.jpg

9,11 – Orkanska bura puše na otoku Pagu. Kako izgleda omiljeno okupljalište partijera Zrće – uvjerite se una panoramskoj kameri uživo

http://img163.imageshack.us/img163/6279/uj99.jpg

9, 17 – Snijeg tunel Vršek

http://img59.imageshack.us/img59/2091/up48.jpg

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić