Monday, Feb. 26, 2024

Do kraja tjedna većinom suho, na kopnu i dosta hladno

Autor:

|

06.12.2016

|

Kategorije:

Do kraja tjedna većinom suho, na kopnu i dosta hladno

Fotografija: Domagoj Sever

U ovom tjednu izostat će gotovo bilo kakva uzbuđenja meteorološke prirode. Postojana anticiklona podržavat će stabilno vrijeme bez oborina i značajnih vjetrova. Jutra će biti hladna, na kopnu je moguća sumaglica i magla.

JADRAN:

Utorak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Više oblaka na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, gdje osobito na moru može biti prolazne kiše. Drugdje suho. U drugom dijelu dana, a osobito navečer postupno razvedravanje. Na sjevernom Jadranu puhat će slab sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji slab levant ili jugo. Navečer će zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C, na sjevernom Jadranu i njegovom zaleđu ponegdje i nekoliko stupnjeva niže.

Srijeda će posvuda biti pretežno sunčana i suh. Puhat će umjerena, samo ponegdje i jaka bura. Bura će podno Velebit biti jaka, povremeno i olujna. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C, na sjevernom Jadranu i njegovom zaleđu ponegdje i malo niže.

Četvrtak će biti pretežno vedar. Ujutro je u zaobalju ponegdje moguća magla. Bura će slabiti i prestati, a danju će biti tiho ili uz slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro će biti još malo hladnije, pa će u zaobalju biti slabog mraza. Najviše dnevne temperature većinom od 9 do 14°C.

Stabilno će biti i tijekom petka. Prevladavat će sunčano, tek ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku, ujutro i nekim kotlinama zaobalja i maglu. Puhat će slab sjeverozapadnjak koji će popodne na moru Dalmacije biti umjeren. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na četvrtak.

Anticiklona će i tijekom subote podržavati stabilno ranozimsko vrijeme. Danju će prevladavati sunčano, a ujutro će u zaobalju i ponegdje na otvorenom moru biti sumaglice i magle. Puhat će slab sjeverozapadnjak koji na moru Dalmacije popodne može biti umjeren. Jutro svježe, u zaobalju uz slab mraz. Danju natprosječno toplo s temperaturama zraka koje ponegdje mogu i prelaziti toplih 15 Celzijevih stupnjeva.

Prema današnjim prognostičkim materijalima i veći dio nedjelje proći će u znaku sunčanog vremena. Krajem dana moguć je postupan porast naoblake. Tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. I dalje će biti nešto toplije od normale za dio godine.

Razvoj vremena za sljedeći tjedan ostaje sasvim neizvjestan. Neki prognostički modeli počeli su “ucrtavati” jače zahlađenje oko 13. prosinca zbog mogućeg dotoka hladne kontinentalne zračne mase s istoka, no takav scenarije još je posve neizvjestan.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak pretežno sunčano uz moguću jutarnju maglu i niske oblake. Oblačnije će biti u Gorskom kotaru i osobito u Lici, ponegdje uz malo kišice ili susnježice. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura između 1 i 6 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu suho i stabilno. Ujutro je mjestimice moguća magla ili niska naoblaka, a tijekom dana će biti dužih sunčanih razdoblja. Temperatura zraka će malo pasti uz lagani vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od -7 do -2, a dnevna od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva.

I četvrtak nastavlja sa stabilnim vremenom. Bit će suho i djelomično sunčano, a ujutro i prijepodne može biti magle i niske naoblake. Oborine se ne očekuju, a biometeorološke prilike će biti većinom povoljne pa će se i meteoropati osjećati bolje. Jutarnja temperatura od -7 do -2, a najviša dnevna od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva.

I u petak će biti suho i djelomično sunčano, a zapuhat će slab južni i jugozapadni vjetar pa će temperatura zraka danju možda biti malo viša. Oborine se ne očekuju, a biometeorološke prilike će biti malo nepovoljnije zbog južine. Jutarnja temperatura od -7 do -1, a najviša dnevna između 2 i 7 Celzijevih stupnjeva. U nekim nizinama postoji mogućnost da neka mjesta ostanu cijeli dan ispod magle ili niske naoblake. U tom slučaju će noćna temperatura biti malo viša, a dnevna malo niža od navedene.

 U subotu i nedjelju djelomično sunčano, suho i stabilno vrijeme. Jutra će donijeti temperaturu ispod 0°C, a dnevna će biti iznad nule. Vjetar većinom slab jugozapadni, uglavnom u brežuljkastim područjima. Dakle, čini se da u sljedećih sedam dana imamo većinom suho i prohladno zimsko vrijeme, zasad još uvijek bez snježnih pahulja. Kraj ovog i početak sljedećeg tjedna bi mogao biti malo topliji, ali samo pod uvjetom da ne bude dugotrajne magle i niskih oblaka.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov