Saturday, May. 25, 2024

Snaga prirode: Snažna tramontana “iskrivila” Zlatni rat na Braču

Autor:

|

08.01.2016

|

Kategorije:

Snaga prirode: Snažna tramontana “iskrivila” Zlatni rat na Braču

Jedna od najljepših jadranskih plaža, a neki će reći i znatno šire, Zlatni rat u Bolu, ljepotom osvaja u svakom dijelu godine, a posljednja je 2 dana ponovno izaziva pozornost. Naime, zbog dvodnevne dominacija zapadnih vjetrova, osobito tramontane, poznata bračka plaža promijenila je svoj izgled! Osobito jaka tramontana puhala je tijekom četvrtka na cijelom srednjodalmatinskom akvariju. U Bolu su olujni udari prelazili 70 km/h, na Palagruži 80 km/h, a u višim predjelima Visa udari su prelazili 100 km/h.

Sada se je svoj vrh Zlatni rat “zakrivio” prema istoku, prilagođavajući se tako smjeru vjetra, odnosno strujanjima mora. Stanovnici Bola nam kažu da postoji mogućnost, ukoliko zapadno strujanje potraje dovoljno dugo, da dođe do daljnjeg zakrivljenja vrha plaže, pa da na taj način u sredini nastane i malo “jezerce”, piše Dalmacija News.

Promjena oblika Zlatnog rata prirodna je pojava, stoga nema razloga za zabrinutost.

U priloženoj foto galeriji pogledajte prekrasne prizore “izmijenjenog” Zlatnog rata koje je snimio Frane Marinković iz Bola. Frane je mladi pomorac koji se hobistički bavi zračnom fotografijom.
Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić