Thursday, Jun. 30, 2022

Stiže ciklona: Vrućine i nevremena obilježili subotu

Autor:

|

15.08.2015

|

Kategorije:

Stiže ciklona: Vrućine i nevremena obilježili subotu

Počela  je dugo očekivana intenzivna promjena vremena koju donosi frontalni poremećaj i ciklona Emilije koja se stvara nad sjeverom Italije.  Uz i dalje prisutne vrućine u cijeloj zemlji subotu su obilježila česta i intenzivna grmljavinska nevremena u mnogim krajevima i na kopnu i na moru. Iako je pljuskova i grmljavine bilo i rano ujutro, nevremena su se intenzivirala sredinom dana i psolijepodne, a lokalno ja pala velike količine kiše u kratkom vremenu uz  osjetno osvježenje. Ipak, glavnina oborina tek se očekuje u slijedećim danima.

Sredinom dana je jače grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom zahvatilo sjever Istre. Duže vrijeme su se grmljavinski oblaci zadržavali nad širim područjem Buzeta. U razdoblju od 2 sata je, po podacima sa meteoroloških postaja mreže pljusak.com palo 52.3 mm kiše (Sveti Martin), odnosno 40.4 mm (postaja Srednja škola). U obližnjem Roču je palo 23.8 mm kiše.  Temperatura je u Buzetu za vrijeme kišnog nevremena brzo pala za više od deset stupnjeva (od 32°C na 20°C). Na sjeveru Istre su, kako javlja Glas Istre, udari munja prouzročili dva požara (u Sv. Donatu i kod Sovinjskih Brda). oba požara su brzo ugašena, kao i požar koji je udar munje prouzročio u okolici Labina.

Jače grmljavinsko nevrijeme je poslijepodne zahvatilo i Brinje. Palo je čak 53.8 mm kiše. Obilnija kiša je pala i u dijelu Slavonije. Tako je na postaji Turjak, u razdoblju od 1 sata,  pala 31 litra kiše na kvadratni metar. Temperatura se u 4 sata snizila za 19°C: od 35°C u 12.50 do 16°C u 16.50 sati).

Pljuskova i grmljavine bilo je i u unutrašnjosti Dalmacije, u većem dijelu Like, te u Hrvatskom Zagorju, posebno uz granicu sa Slovenijom, ali dok ovo pišemo meteorološke postaje nisu zabilježile veće količine kiše.

Po podacima  DHMZ-a (do 20 sati) najviše kiše je danas palo u Gospiću 35 mm i Ogulinu 18 mm. U Krapini je palo 9 mm, Kninu 6 mm.

Subota je i posljednji dan u dugom nizu vrućih dana u cijeloj zemlji. Danas je najtoplije bilo na istoku  Slavonije, gdje je bilo i najviše sunčanog i suhog vremena. Prema večerašnjim podacima DHMZ-a najviša temperatura od 37.1°C je izmjerena na postaji Osijek Klisa. Slijede Gradište sa 35.7°C, Osijek Čepin 35.3°C, Knin 35.1°C, a vrlo vrućih 35.0°C je dosegnuto i u Daruvaru i Slavonskom Brodu. Na Mljetu (za kojeg nemamo podatak o maksimalnoj temperaturi) je u 14 sati izmjereno 36°C.

U ostalim krajevima je danas bilo vruće s najvišom dnevnom temperaturom od 31°C (Dubrovnik, Ogulin) do 34°C (Split Marjan, Zagreb Pleso).

Ovako visoke temperature se slijedećih dana neće ponoviti. Zanimljivo je da je u Splitu danas već 46-ti uzastopni dan s najvišom dnevnom temperaturom. To je samo za jedan dan manje od rekordnog niza od 47 takvih dana koji je zabilježen za vrijeme žarkog ljeta 2003. godine (10.7.-25.8.2003).

Naslovna slika: satelitska slika naoblake od 15.55 sati (sat24.com)

 

Tuča u Buzetu (video. index.hr)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned