Friday, Aug. 17, 2018

Superćelijski oblak s katastrofalnom tučom pogodio sjeverozapad Istre (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

02.05.2014

|

Kategorije:

Superćelijski oblak s katastrofalnom tučom pogodio sjeverozapad Istre (FOTO, VIDEO)

Snažna sredozemna ciklona svojim se centrom tijekom petka zadržavala nad Genovskim zaljevom, ali je tijekom dana sve više djelovala na vrijeme u Hrvatskoj.

Sjevernu Italiju već su sredinom dana zahvatili jaki grmljavinski oblaci, lokalno uz obilne pljuskove i tuču. Iako je u velikom dijelu Hrvatske tijekom petka bilo lokalnih grmljavinskih nestabilnosti, najjače nevrijeme zahvatilo je Istru. U izraženom jugoistočnom strujanju, nad unutrašnjosti Istre došlo je iza 14 sati do jačeg razvoja vertikalnih oblaka od koji je najjači pogodio područje od Umaga do Brtonigle. Talijanski Fossalon radar u centru superćelijskog oblaka otkrivao je odraz do 70dBz, što znači da je spomenuto područje pogodila jaka tuča. Stanje na terenu potvrdilo je radarske snimke! U Brtonigli debljina sloja leda od tuče bila je do 10 centimetara, a tuče je načinila štetu na poljoprivrednim kulturama, osobito na maslinicima koji su u cvatu. Fotografije štete na masliniku u Brtonigli možete pogledati u priloženoj foto galeriji.

Lokalno je u kratko vremenu palo više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, a podaci s talijanskog meteorološkog radara Fossalon otkrivaju da je između Buja i Brtonigle u 6 sati palo 100 litara oborine po kvadratnom metru.

Nagli pad temperature zraka

Jake oborina i tuča donijele su i jak pad temperature zraka. U nekim dijelovima unutrašnjosti Istre temperatura se sa toplih 20 spustila na samo 10 Celzijevih stupnjeva.

Osim u Istri, jačih grmljavinskih pljuskova bilo je ponegdje na Kvarneru, te u unutrašnjosti zemlje. 17 litara oborine po kvadratnom metru palo je Crometeo mjernoj postaji Zagreb Mlinovi, a 16 u Karlovcu.

Iako su u zemlji već ponegdje pale značajne količine oborina, ciklone će svojom glavninom djelovati na vrijeme u dane vikenda. Ne isključuje se mogućnost da lokalno padne preko 50, a ponegdje i 100 litara oborine po kvadratnom metru!

U nastavku pogledajte ekskluzivne fotografije najjačeg nevremena u zemlji tijekom petka koje je snimila profesionalna fotografkinja Samantha Smilović. Više njenih fotografija možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

 

Sinoptička situacija nad našim dijelom Europe u petak poslijepodne (MeteoAdriatic)

press 15

 

Detektirana električna pražnjenja iz oblaka nad sjevernim Jadranom tijekom petka (LigtningMaps.org)r0

Radarski odraz RC Forlasson za vrijeme nevremena u sjeverozapadnoj Istrir1

r2

Animacija ARSO radarskog prikaza za vrijeme najjačeg nevremena u Istri
slika

Kumulativna procijenjena oborina od 14 do 20 sati na sjevernom Jadranu (RC Fossalon)

Superćelijski oblak nad SZ Istrom koji je donio nevrijeme i jaku tuču. Foto & video: Samantha Smilović

s01

s02

s03

s04

s14

s15

s16

s06

s07

s08

s09

s10

s11

s12

s13

Komentari

Share This Article

Related News

Olujni utorak
Sredina kolovoza donijela izraženu promjenu vremena
Olujna noć  na sjeverozapadu Hrvatske

O Autoru

Rade Popadić