Friday, May. 25, 2018

Superćelijski oblak s katastrofalnom tučom pogodio sjeverozapad Istre (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

02.05.2014

|

Kategorije:

Superćelijski oblak s katastrofalnom tučom pogodio sjeverozapad Istre (FOTO, VIDEO)

Snažna sredozemna ciklona svojim se centrom tijekom petka zadržavala nad Genovskim zaljevom, ali je tijekom dana sve više djelovala na vrijeme u Hrvatskoj.

Sjevernu Italiju već su sredinom dana zahvatili jaki grmljavinski oblaci, lokalno uz obilne pljuskove i tuču. Iako je u velikom dijelu Hrvatske tijekom petka bilo lokalnih grmljavinskih nestabilnosti, najjače nevrijeme zahvatilo je Istru. U izraženom jugoistočnom strujanju, nad unutrašnjosti Istre došlo je iza 14 sati do jačeg razvoja vertikalnih oblaka od koji je najjači pogodio područje od Umaga do Brtonigle. Talijanski Fossalon radar u centru superćelijskog oblaka otkrivao je odraz do 70dBz, što znači da je spomenuto područje pogodila jaka tuča. Stanje na terenu potvrdilo je radarske snimke! U Brtonigli debljina sloja leda od tuče bila je do 10 centimetara, a tuče je načinila štetu na poljoprivrednim kulturama, osobito na maslinicima koji su u cvatu. Fotografije štete na masliniku u Brtonigli možete pogledati u priloženoj foto galeriji.

Lokalno je u kratko vremenu palo više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, a podaci s talijanskog meteorološkog radara Fossalon otkrivaju da je između Buja i Brtonigle u 6 sati palo 100 litara oborine po kvadratnom metru.

Nagli pad temperature zraka

Jake oborina i tuča donijele su i jak pad temperature zraka. U nekim dijelovima unutrašnjosti Istre temperatura se sa toplih 20 spustila na samo 10 Celzijevih stupnjeva.

Osim u Istri, jačih grmljavinskih pljuskova bilo je ponegdje na Kvarneru, te u unutrašnjosti zemlje. 17 litara oborine po kvadratnom metru palo je Crometeo mjernoj postaji Zagreb Mlinovi, a 16 u Karlovcu.

Iako su u zemlji već ponegdje pale značajne količine oborina, ciklone će svojom glavninom djelovati na vrijeme u dane vikenda. Ne isključuje se mogućnost da lokalno padne preko 50, a ponegdje i 100 litara oborine po kvadratnom metru!

U nastavku pogledajte ekskluzivne fotografije najjačeg nevremena u zemlji tijekom petka koje je snimila profesionalna fotografkinja Samantha Smilović. Više njenih fotografija možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

 

Sinoptička situacija nad našim dijelom Europe u petak poslijepodne (MeteoAdriatic)

press 15

 

Detektirana električna pražnjenja iz oblaka nad sjevernim Jadranom tijekom petka (LigtningMaps.org)r0

Radarski odraz RC Forlasson za vrijeme nevremena u sjeverozapadnoj Istrir1

r2

Animacija ARSO radarskog prikaza za vrijeme najjačeg nevremena u Istri
slika

Kumulativna procijenjena oborina od 14 do 20 sati na sjevernom Jadranu (RC Fossalon)

Superćelijski oblak nad SZ Istrom koji je donio nevrijeme i jaku tuču. Foto & video: Samantha Smilović

s01

s02

s03

s04

s14

s15

s16

s06

s07

s08

s09

s10

s11

s12

s13

Komentari

Share This Article

Related News

I dalje nestabilno
Nestabilna i  subota
Fotogenični proljetni tjedan

O Autoru

Rade Popadić