Saturday, Mar. 6, 2021

Zašto pada ledena kiša?

Autor:

|

01.02.2014

|

Kategorije:

Zašto pada ledena kiša?

Posljednja dva dana ljudi nas često pitaju kako je moguće da je prošli tjedan padao snijeg na temperaturi od +1 ili +2 Celzijeva stupnja, a ovih dana na -2°C pada kiša!?

Kad bismo se jutros uputili na let balonom iznad Zagreba primjerice (slično je i drugdje iznad većeg dijela unutrašnjosti Hrvatske) doživjeli bismo zanimljiv događaj. Krećemo od tla na temperaturi zraka od -3°C. Uspinjemo se na veće visine i temperatura polako opada na -5°C. A onda odjednom, na oko 800 metara visine, nagli porast temperature na oko +5 Celzijvih stupnjeva. Nastavljamo uspon i temperatura polako pada, ali je sve do 2 km visine još uvijek u plusu. Tek iznad 2 kilometra opet tonemo u negativu.

Sve to lijepo se vidi na mjerenju s radiosondažne postaje DHMZ-a Zagreb Maksimir od noćas u 1 sat. Brojke s desne strane tablice su nadmorska visina, a crna linija je temperatura zraka.

 

Na visini od oko 3 kilometra, gdje je vlaga visoka i nastaju oblaci i oborine, temperatura zraka je danas oko -5 do -10 stupnjeva Celzija. U oblacima gore nastaje snijeg i on počinje padati prema tlu.

Naime, iz oblaka oborina pada u obliku snijega. No, sada već znate što čeka pahulje na njihovom putu prema tlu. One moraju proći i taj topliji sloj zraka između 800 i 2000 metara nadmorske visine. U tom sloju pahuljice se sasvim (ili djelomično) otope i onda opet uđu u sloj hladnog zraka koji se nalazi ispod 800 metara nadmorske visine. Jednom rastopljena pahuljica više se ne može vratiti u pahuljicu nego prema tlu nastavlja padati u obliku kišne kapi. To su slučajevi kad u nizinama  pada kiša koja se onda zaledi na smrznutom tlu i hladnim predmetima uz tlo i stvara opasnu poledicu. Takva kiša zapravo se zove prehladna kiša (supercooled rain) jer je temperatura njenih kapi ispod 0 Celzijevih stupnjeva (ali je i dalje u tekućem stanju i to može biti čak i do -40°C). No, čim dotakne neki predmet odmah se zaledi.

U knjizi Opća i prometna meteorologija Branka Gele stoji:

Prehladna kiša (supercooled rain) – kiša s temperaturama kapi ispod 0°C. Smrzavaju se pri dodiru s tlom, predmetima na Zemljinoj površini ili sa zrakoplovima u letu. (…) Na podlozi tvori ledenu koricu, stvara se poledica, ne pada kao pljusak…

Ova situacija nije rijetka i dogodi se skoro svake zime kad u naše krajeve dolazi topliji zrak po visini, a u nižim slojevima ostane nataložen hladan zrak. Upozoravamo da će kiše koja s smrzava na tlu i poledice biti i do kraja vikenda pa budite vrlo oprezni u prometu. Ipak, ovaj pojas toplog zraka polako će se ohladiti pa će opasna kiša koja stvara poledicu postupno prelaziti u snijeg, osobito tijekom ponedjeljka.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov