Sunday, Dec. 6, 2020

Zimski početak klimatološke zime

Autor:

|

03.12.2017

|

Kategorije:

Zimski početak klimatološke zime

Klimatološka zima, koja je počela u petak 1. prosinca, ove nam godine na svom početku donosi zimski ugođaj.  Prvi prosinački vikend prolazi u znaku utjecaja sredozemne ciklone, osobito na istoku i jugu zemlje. Istok Slavonije i dijelovi Posavine jutros su osvanuli pod tanjim snježnim pokrivačem, prvim ove  sezone.  Po podacima DHMZ-a u 7  sati su 3 cm snijega izmjerena u Novoj Gradiški (RC Gorice), Županji (RC Gradište) i Vinkovcima. U Vukovaru su izmjerena 2 cm snijega, a na aerodromu Osijek 1 cm.    Znatno više snijega ima u višem gorju (Zavižan 61 cm, Puntijarka i Parg 37 cm). Uglavnom je to „stari“ snijeg od ciklone s kraja studenog ili se njegova visina od početka prosinca povećala za par centimetara.

Snijeg je zabijelio dio Dalmatinske zagore, obalno gorje i vrhove nekih otoka. Snježna granica na vrgoračkom i imotskom području bila je oko 400 do 500 metara nadmorske visine. Kasno noćas i rano jutros snijeg je nisko padao višim predjelima Cetinske krajine i na dugopoljskom području.

Mosor se zabijelio do 800 metara nadmorske visine, a jutros je tanak snježni pokrivač zabilježen u Dubravi. Snijeg je padao čak i u višim predjelima Klisa, gdje se temperatura zraka spustila na samo 1 Celzijev stupanj, ali se snježni pokrivač nije stvarao.

Prvi snijeg sezone zabijelio je više dijelove otoka Brača. Snijeg je pao na Vidovoj gori. Dalmacijadanas  javlja  da je jutros na Braču snijeg  padao na predjelu od Gornjeg Humca do Nerežišća. Na predjelu prema Vidovoj gori počeo se i zadržavati.

Ciklona je tijekom subote i u noći na nedjelju najviše oborine donijela na krajnjem jugu Jadrana. U Dubrovniku je palo 32.5 mm kiše, a na aerodromu Dubrovnik 23.6 mm.  Još više kiše, je palo u Komiži (30.8 mm) i Lastovu (26.3 mm).   Drugdje je oborine do jutra bilo znatno manje (Metković 10.0 mm, NP Mljet 8.3 mm i Ploče 6.7 mm, a u ostalim mjestima gdje ih je bilo izmjereno je ispod 5 mm).

Zimske su i jutrošnje minimalne temperature. Na Zavižanu se temperatura spustila do -10°C, na Sljemenu do -7°C, u Pargu do -6°C, u Delnicama  i na Plitvicama do -3°C, a na Bilogori, u Gopsiću i Pazinu do -3°C. U nizinama unutrašnjosti je izmjereno do -2 do 0°C. U unutrašnjosti Dalmacije je jutros izmjereno od 1 do 3°C. Na Jadranu su se minimalne temperature kretale od 2°C do 7°C. Jutros najtoplija Palagruža je s 9°C bila za 19°C toplija od Zavižana.

Snijeg u Vukovaru, 3.12.2017. – foto: Wulfarvandrar /Crometeo forum

slika

slika

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned