Thursday, Jul. 9, 2020

Accuweather sezonska prognoza: Jesen donosi obilne kiše i česte olujne sredozemne ciklone

Autor:

|

26.08.2015

|

Kategorije:

Accuweather sezonska prognoza: Jesen donosi obilne kiše i česte olujne sredozemne ciklone

Poznata američka privatna meteorološka služba Accuweather izdala je sezonsku prognozu za Europu za nadolazeću jesen. Klimatološka jesen počinje 1. rujna, a na kalendarsku ćemo pričekati 23. rujna. Sezonsku prognozu potpisao je meteorolog Eric Leister.

Nakon rekordno toplog ljeta za velike dijelove središnje i istočne Europe, ni jesen neće donijeti bitno manja odstupanja od klimatološkog prosjeka. Sušno razdoblje osobito će se nastaviti na istoku kontinenta.

– Većinom nestabilno razdoblje nastavit će se od rujna do studenog u južnoj Europi – rekao je meteorolog Accuweathera Alan Reppert.

– Ovakva situacija donijet će natprosječno kišnu jesen Italiji i južnim dijelovima Balkana, a oborina će biti i na Iberskom poluotoku – dodao je.

Natprosječna toplina će se nastaviti u istočnoj Europi

Od Poljske, preko Ukrajine, do Rumunjske ovog su se ljeta bilježile rekordno visoke temperature zraka, a izražena natprosječna toplina nastavit će se tijekom većeg dijela jeseni. Oni koji čekaju hladnije razdoblje morat će se načekati jer su temperature zraka do 30°C moguće čak i početkom listopada. Središnje područje natprosječne topline protezat će se od Baltika prema južnoj Ukrajini, a natprosječnu toplinu osjetit će istočna Njemačka, Poljska, čak i zapadne Rusija. Ovakav se temperaturni scenarija veže uz polje visokog tlaka zraka koje spomenutom području neće dopuštati dolazak nestabilnog i hladnijeg vremena.

– Sušno ljeto u kombinaciji s vrućom jeseni i dalje će održavati rizik od požara na visokom nivou – rekao je meteorolog Tyler Roys.

Kiše i oluje na Sredozemlju

Dok će anticiklona dominantno utjecati na vrijeme u središnjoj i istočnoj Europi, sasvim drugačija priča očekuje se u Sredozemlju. Polja niskog tlaka, i s njima povezane nestabilnosti i jesenske oluje kretat će se od Portugala i Španjolske, preko Italije do Balkanskog poluotoka. Prema dostupnoj Accuweather grafici, čini se da bi se natprosječno kišna jesen u Hrvatskoj odnosila na područje Jadrana, Like i Gorskog kotara, a znatno manje oborina i natprosječno toplo bilo bi u unutrašnjosti zemlje.

Učestale ciklone u Sredozemlju rezultirat će natprosječno kišnom jeseni na području većeg dijela južne Europe. Česte kiše imat će dobru i lošu stranu. Oborine bi trebale prekinuti dugotrajnu sušu u Španjolskoj i Portugalu, dok su Italija i zemlje Balkana već zabilježile mjestimične poplave. Obilne oborine imat će pozitivan učinak na poljoprivredu od Iberskog poluotoka do Francuske, a novi problemi s bujicama i poplavama mogli bi se javiti u Italiji, Albaniji, Kosovu, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

– Najviše oborina očekuje se nad Apeninima, Dinaridima i južnim padinama Alpa, a upravo bi to područje moglo imati najviše problema vezanih uz vremenske neprilike – dodao je Roys. Dok će ciklone brzo prolaziti područje Iberskog poluotoka, one bi se danima mogle zadržavati nad Italijom i južnim Balkanom, a to će najizraženije biti tijekom listopada.

 

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Rade Popadić