Monday, Apr. 19, 2021

Saharski pijesak došao do Islanda

Autor:

|

24.04.2019

|

Kategorije:

Saharski pijesak došao do Islanda

Iako bezopasna, pojava veće koncentracije afričkog pijeska u atmosferi nad Europom gotovo uvijek bude zanimljiva vijest. Nebo žuto-sive boje i prljavi automobili samo su neki od znakova da je koncentracija pijeska u atmosferi iznad uobičajene. Proteklih dana, slično kao i prošle godine u ovo vrijeme, čestice saharskog pijeska pokrile su velike dijelove europskog neba, da bi u trenutku pisanja došle skroz do Islanda, pa i malo dalje na sjever.

Slika 1. Pijesak preko kontinenta nošen jakim visinskim strujama putuje na sjever

Slika 2. Dolazak pijeska do Islanda

Ovako nošen afrički pijesak do tla može doći u većim količinama, osobito u područjima gdje se poklopi s oborinama. Naime, oborine pri svojem nastanku ”pokupe” pijesak iz atmosfere koji zatim zajedno s njima pada nazad na tlo. Zbog toga su nam automobili i ostale površine često prljave ovih dana, osobito ako je padala kiša.

No, zašto se ovo baš sad događa? Odgovor leži u sredozemnoj cikloni koja se proteklih dana sporo razvijala i premještala zapadnije od nas, povlačeći na prednjoj strani afričku toplinu i pijesak. Njezinim strujanjem pijesak je dospio tako daleko na sjever, što se dobro može pratiti pogledom na izobare koje su najgušće (najjače strujanje) upravo na područjima s najvećim koncentracijama pijeska.

Slika 3. Sredozemna ciklona koja je na prednjoj strani ”povukla” afrički pijesak

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
U Rabu palo 112 litara kiše

O Autoru

Domagoj Sesar