Monday, Sep. 23, 2019

Saharski pijesak došao do Islanda

Autor:

|

24.04.2019

|

Kategorije:

Saharski pijesak došao do Islanda

Iako bezopasna, pojava veće koncentracije afričkog pijeska u atmosferi nad Europom gotovo uvijek bude zanimljiva vijest. Nebo žuto-sive boje i prljavi automobili samo su neki od znakova da je koncentracija pijeska u atmosferi iznad uobičajene. Proteklih dana, slično kao i prošle godine u ovo vrijeme, čestice saharskog pijeska pokrile su velike dijelove europskog neba, da bi u trenutku pisanja došle skroz do Islanda, pa i malo dalje na sjever.

Slika 1. Pijesak preko kontinenta nošen jakim visinskim strujama putuje na sjever

Slika 2. Dolazak pijeska do Islanda

Ovako nošen afrički pijesak do tla može doći u većim količinama, osobito u područjima gdje se poklopi s oborinama. Naime, oborine pri svojem nastanku ”pokupe” pijesak iz atmosfere koji zatim zajedno s njima pada nazad na tlo. Zbog toga su nam automobili i ostale površine često prljave ovih dana, osobito ako je padala kiša.

No, zašto se ovo baš sad događa? Odgovor leži u sredozemnoj cikloni koja se proteklih dana sporo razvijala i premještala zapadnije od nas, povlačeći na prednjoj strani afričku toplinu i pijesak. Njezinim strujanjem pijesak je dospio tako daleko na sjever, što se dobro može pratiti pogledom na izobare koje su najgušće (najjače strujanje) upravo na područjima s najvećim koncentracijama pijeska.

Slika 3. Sredozemna ciklona koja je na prednjoj strani ”povukla” afrički pijesak

Komentari

Share This Article

Related News

Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Domagoj Sesar