Tuesday, Jul. 14, 2020

Accuweather sezonska prognoza za zimu u Europi

Autor:

|

12.10.2015

|

Kategorije:

Accuweather sezonska prognoza za zimu u Europi

Poznata američka meteorološka firma Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeću zimu za područje Europe.

Meteorolozi Accuweathera predviđaju česte i brze ciklone koje će se premještati sa Atlantika preko sjevera Španjolske, južne Francuske, sjevera Italije,  Alpa,  te sjevera Balkana dalje na istok kontinenta. Te bi ciklone trebale donijeti obilne oborine i poplave na području jugoistočne Francuske, sjevera Italije te sjeverozapada Balkanskog poluotoka. U alpskom se području predviđa iznadprosječna količina snijega.

U drugom dijelu zime se predviđa više snijega na području Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, sjevera Rumunjske i zapadne Ukrajine. Tada se očekuje  spuštanje  hladnog zraka iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija sa nadolazećim ciklonama sa Atlantika bi pojačala snježne oborina na navedenom području.  U nižim se područjima očekuje manje snijega od prošle zime, ali bi zato viši predjeli sjevernih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snježne oborine.

Južniji dijelovi Mediterana mogu očekivati blagu zimu. Duži periodi s iznadprosječnim temperaturama se očekuju od Portugala, juga Španjolske, Italije te većeg dijela Balkanskog poluotoka. U tim se krajevima  ipak očekuje iznadprosječni broj jakih grmljavinskih oluja.

Meteorolozi Accuweathera predviđaju da će se nad Skandinavijom tijekom većeg dijela zime  zadržavati vrlo hladna zračna masa.  U drugoj polovici zime hladni zrak sa sjevera bi se mogao spustiti južnije donoseći hladnoću i području od Danske, sjeveroistoka Njemačke, Poljske, Bjelorusije te Baltičkih država i sjeveroistoka Rusije.

Sjeverozapad kontinenta (Engleska, sjeverozapad Njemačke) generalno može očekivati blažu zimu,  bez izraženijih atlantskih ciklona koje su izglednije tijekom prosinca. Hladnije od prosjeka se očekuje u Irskoj i Škotskoj.

Crometeo tim želi čitateljima naglasiti da ne stoji iza ovakve sezonske prognoze već samo prevodimo dio originalnog članka kojega možete pročitati OVDJE. Iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivost bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza!

Sezonska prognoza Accuweather-a za zimu 2015.

accuwinter2015

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned