Friday, Jun. 5, 2020

“Adriatic effect snow”: Snijeg zabijelio zapadnu obalu Jadrana

Autor:

|

17.01.2016

|

Kategorije:

“Adriatic effect snow”: Snijeg zabijelio zapadnu obalu Jadrana

Hladni prodor nije zaobišao ni Italiju. Za razliku od našeg dijela Jadrana, gdje se mahom zadržalo suho, u Italiji je bilo oborina, osobito na jugu, gdje su zabilježeni i jači grmljavinski pljuskovi.

Vremensko izvješće iz Italije i ne bi bilo toliko zanimljivo da se dio zapadne obale Jadrana nije zameo snijeg. Naime, kada na istočnom dijelu Jadrana puše izrazito jaka bura, kao u današnjem slučaju, zapadna obala Italije zna dobiti snježne oborine. Bura  je suh zrak, no prelazeći preko Jadrana, obogati se vlagom, a zbog “prisilnog” uzdizanja zraka prema Apeninima, dolazi do dodatne kondenzacije, stoga se pojave oborine. Uz samo obalu temperature su u noći sa subote na nedjelju bile visoke za snijeg; primjerice u Ancini je ponoći bilo 5°C, Pescari 3°C, no snijeg je padao na nadmorskoj visini svega 200 do 500 metara.

Ovakav snijeg u Americi je poznat pod nazivom “lake effect snow”, po obilnom snijegu koji padne na obalama Velikih jezera, kada se hladna zračna masa premješta preko vodene površine, gdje se obogati vlagom i donese snježne oborine SAD-u. U Italiji je najviše snijega palo u regiji Abruzzo.

Zanimljivo je spomenuti i da je isti ovaj prodor hladnog kontinentalnog zraka stigao do obala sjeverne Afrike, pa je na obalnim planinama Tunisa i Alžira pao obilan snijeg koji se spustio na svega 500 metara nadmorske visine.

Foto: Lanciano u regiji Abruzzo / Andrea Evangelista
Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Rade Popadić