Saturday, Aug. 8, 2020

Advekcijska magla donijela atraktivne prizore i opasnu situaciju na moru

Autor:

|

16.08.2016

|

Kategorije:

Advekcijska magla donijela atraktivne prizore i opasnu situaciju na moru

Prva magla ovoga ljeta javila se utorak ujutro u Dalmaciji. Na moru se pojavila na srednje dalmatinskom akvatoriju, a vrlo gusta je bila i u zaleđu Dalmacije. Iako je mnoge iznenadila, magla i nije ekstremno rijetka pojava u ljetnim mjesecima. Ovoga puta radi se o advekcijskoj magli. Takva magla dogodi se kada topli zrak prelazi preko hladnije morske površine, pri čemu se ohladi sloj zraka neposredno iznad mora, a u tom procesu se kondezira vodena para i tako nastaje magla.

Posljednjih dana more se u srednjoj Dalmaciji dosta ohladilo, primjerice u Splitu mu je temperatura pala na samo 20 stupnjeva. Tako je rano jutros u Splitu zrak bio topliji od mora, a kako je nadolazeća zračna masa bila bogata vlagom nastanak magle bio je očekivan. Magla je postupno nestala jačanjem sunca, pa je do sredine danas u većini predjela nestala. Ipak, vlage je i dalje dosta u zraku, a i dalje ima dosta izražene sumaglice, pa je magla ponegdje ponovno moguća i u nadolazećoj noći,te i tijekom jutra.

Današnja gusta magla na moru donijela je probleme nautičarima. Od Splitskih vrata prema Braču a osobito između Brača i Hvara vidljivost je jutros bila svega nekoliko metara. O tome svjedoči naš čitatelj, iskusni pomorac, koji je jutros gliserom putovao iz Splita prema Hvaru.

– Stanje je na moru jutros bilo kritično. Ne pamtim kad sam doživio gušču ljetnju maglu. Između Brača i Hvara vidljivoist je bila nekoliko metara, pa usaprkos posjedovanju gps-a nije bilo moguće ploviti morem. Zbog toga sam morao potražiti pomoć broda s radarom što sam i učinio. Osobito se bilo opasno naći na ruti trajekta ili katamarana. Nadam se samo da jutros nije bilo nesreća zbog magle, tim više što PMC Split u svojim prognozama uopće nije spominjao mogućnost magle na moru. – kazao nam je Petar.

Prizore jutrošnje magle pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Pred Hvarom

Split u utorak ujutro

Satelitska snimka nad Dalmacijom u 7 sati ujutro (WetterOnline / Eumetsat)

Magla u Trogiru i okolici. Foto: Antonio Miše


Magla u Splitu, Sustipan. Foto: Frane Bačić
Magla nad Kaštelanskim zaljevom. Foto: Petar Mišić

Magla u Stobreču. Foto: Ivana Uvodić


Magla u Hvarskom kanalu. Foto: Petar Šiško
Magla u Kaštelima. Foto: Domjan BonacinKomentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić