Monday, Nov. 28, 2022

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

24.11.2015

|

Kategorije:

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)

Piše član Crometeo tima Mario Sekulić

Iako je mnogima izgledao kao najobičniji neverin, niz grmljavinskih oblaka koji su se pojavili u splitskom akvatoriju između 13:30 i 14:30 sati vjerojatno su bili dio superćelijskog sustava! To se može vidjeti iz fotografija i video zapisa koje su snimili članovi Crometeo tima.

Struktura kumulonimbusa daje naslutiti da se zaista radi o superćelijskom oblaku, a izmjereni meteorološki  parametri poslužili su za konačnu potvrdu ove teze.

Iako bi timelapse najbolje objasnio procese u ovom oblaku, poslužit ću se jednostavnom ilustracijom na fotografiji. Opće kretanje oblaka bilo je okomito na obalu, što znači da su prilazili obali s jugozapada. Fotografije prelaska oblaka preko Šolte u to vrijeme, kao i animacija satelitskih snimaka, daju naslutiti lagano skretanje Cb-a udesno od glavne struje, što je jedna od karakteristika rotirajućih Cb-ova, odnosno superćelija. Iz same strukture može se iščitati da je bila prisutna rotacija kumulonimbusa, odnosno updrafta (definicija superćelije). Upravo zbog te rotacije updrafta (i nagnutosti), dolazi do pojave da je glavnina oborina “pomaknuta” udesno od baze kumulonimbusa, što još jedna karakteristika superćelije.

Slika 1slika

Na području elipse (slika 1) dolazi do stvaranja wall clouda i tu onda postoji šansa za pojavu tornadične pijavice, odnosno tornada iz superćelije (slika 2). S obzirom da je više Crometeo motritelja i fotografa zabilježilo rotacije u tom dijelu oblaka, zaista je postojala šansa da se stvori tronadična pijavica.

Slika 2
slika

Mogućnost nastanka pijavica i tornada dao je za Jadran Estofex:

An upper level trough directs a southwesterly jet stream over Italy and the Balkan, creating over 20 m/s 0-6 km shear. 0-1 km shear is locally enhanced over 10 m/s near Italy and Balkan, which could result in an isolated tornado.

2015112406 201511230123 1 stormforecast xml

Što se tiče meteoroloških parametara, najbliža sondaža ovom području je ona iz Zadra koja potvrđuje da su parametri vrlo povoljni za nastanak superćelije u slučaju da se razvoj pokrene i ako je on izoliran: 0-3 km Shear 15 m/s, 0-6 km Shear snažnih 30 m/s, 0-3 km SRH 167 m2/s2…

slika

Na zadarskoj sondaži nema low level vlage (u donjem kilometru), ali južnije od Zadra je situacija bila drugačija. Bila je prisutna konvergencija koja je poslužila kao pokretač razvoja. U blizini te konvergencije zrak je sadržavao znatno više vlage u donjem sloju, a samim time bilo je i nešto energije (100 – 200 J/kg).

Ovo su meteorološki podaci izmjereni u ranim popodnevnim satima. Ovdje nema podataka s otvorenog mora, ali može se ugrubo se uočiti gdje bi se nalazila linija konvergencije.

slika

Ta se konvergencija mogla vrlo lako uočiti na satelitskoj snimci (Sat24/Eumetsat):

slika

… a još bolje na satlitskoj animaciji (WetterOnline/Eumetsat)

Prognostički model Crometeo WRF Arw sjajno je pogodio položaj linije konvergencije u zadatom terminu:

slika

slika

Superćelijski oblak najviše oborina i grmljavine donio je Šolti, ali od tamo, nažalost, nemamo meteoroloških podataka. Oborine koje su iz ovog oblaka pale na širom splitskom području samo su dio onih koje su pale tijekom dana. Tijekom ponedjeljka u Splito je palo 13 litara kiše po kvadratnom metru, Žrnovnici 15, Stobreču 7, Klisu 10, Solinu 19, a 22 u Kaštel Gomilici.

Timelapse superćelijskog oblaka pred Splitom iz Žrnovnice/Korešnice snimio je Duje Jerković:

Foto: Damir Jerkov

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure
Pročitajte sve što morate znati o munjama i gromovima!

O Autoru

Rade Popadić