Monday, Jul. 6, 2020

Ante Šodan, student PMF- a i član Crometeo tima, pobjednik 8. otvorenog prvenstva Crne Gore u prognoziranju vremena

Autor:

|

18.12.2014

|

Kategorije:

Ante Šodan, student PMF- a i član Crometeo tima, pobjednik 8. otvorenog prvenstva Crne Gore u prognoziranju vremena

U četvrtak je završilo 8. otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognoziranju vremena. Sudjelovalo je ukupno 48 natjecatelja iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH te Srbije. Natjecanje je podijeljeno u 2 ciklusa, od kojih se svaki sastoji od 5 kola. Prognozirale su se najviše temperature u pojedinim gradovima, najniže temperature, ukupna količina oborina, zbroj prosječnih brzina vjetra te visina snijega. Sve u terminima od 06 do 18 UTC.

Prognoze su se slale svakog utorka, do 00:00 (noć na srijedu), a prognoziralo se za četvrtak. Sam princip bodovanja je jako škakljiv, tako da se uz manje greške može lako doći do negativnih bodova.

Ovogodišnji pobjednik prvenstva je Ante Šodan, inače student fizike i informatike na PMF-u u Zagrebu, dugogodišnji član Crometeo tima.

Ante je u jakoj konkurenciji natjecatelja iz gotovo svih zemalja jugoistočne Europe pobijedio s 52 boda, tri više od drugoplasiranog. Osim ukupne pobjede, Ante Šodan je odnio nagradu pobjednika prvog ciklusa (prvih 5 kola), kao i nagradu za najmanje odstupanje predviđenih maksimalnih temperatura zraka.

Na šestom mjestu se našao još jedan član Crometeo tima, Daniel Pavlinović.

Zanimljivo je da je od deset odigranih kola natjecanja, u njih čak devet zabilježena pojava oborina, u skladu s ekstremno kišnim zadnjim kvartalom godine.

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Rade Popadić