Tuesday, Nov. 19, 2019

Anticiklona vlada

Autor:

|

14.02.2017

|

Kategorije:

Anticiklona vlada

Sredina veljače protječe u znaku suhog i stabilnog vremena.  Naši se krajevi i dalje nalaze pod utjecajem prostrane anticiklone koja zahvaća veći dio Europe. Jutro je u unutrašnjosti donijelo mraz, mjestimice i maglu koji je najizraženiji bio u Slavoniji te na sjeverozapadu.  U čitavoj unutrašnjosti minimalne temperature su bile jutros negativne, a  po podacima DHMZ-a najhladnije mjesto je bila Bednja gdje se temperatura spustila do -9°C. U ostalim mjestima je izmjereno od -7°C (Brestovac, Daruvar, Osijek aerodrom, Puntijarka i Slavonski Brod)  do -1°C (Karlovac, Ogulin, Sisak, Zagreb Grič).  Mraza je jutros bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin -4°C) i Dalmacije (sinj -5°C, Knin -3°C).

 

Na Jadranu su  se vrijednosti minimalne temperature  zraka  kretale od 1°C (Božava, Poreč, Rijeka) do 8°C (Dubrovnik). Najtoplija Palagruža je jutros sa 10°C bila 19 stupnjeva toplija od Bednje.

Danju je uz dosta sunčanog vremena temperatura u većem dijelu unutrašnjosti porasla i za više od deset stupnjeva Celzijusa u odnosu na jutarnje minimume, pa je u većini mjesta  izmjereno 6 ili 7°C.  U Gospiću je temperatura porasla (nakon -3°C ujutro) do 8°C, a na Zavižanu (nakon jutarnjih -5°C) do 7°C.

Na istoku Slavonije su se međutim zbog dugotrajne, ponegdje i cjelodnevne magle i niske naoblake temperature cijelog dana zadržavale ispod 0°C. Maksimalna temperatura u Osijeku (Čepin) je iznosila -0.5°C, a na postaji Osijek Klisa -1.5°C.  Današnji je dan bio prvi studeni dan (najviša dnevna temperatura je ispod 0°C) u ovogodišnjoj veljači (prosječno ih u mjesecu bude 5).  Na području Osijeka je prijepodne iz niske naoblake kratkotrajno padao i snijeg.

Na Jadranu su najviše dnevne temperature uz obilje sunčanog vremena bile posvuda dvoznamenkaste. Kretale su se od 11°C (Mali Lošinj) do 16°C (Hvar).

Naslovna slika: Jezero Šoderica kod Koprivnice, 14.2.2017. – foto: Marko Posavec

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned