Friday, Jul. 3, 2020

Anticiklonalna nedjelja: Prvi mraz sezone na zagrebačkom Griču

Autor:

|

13.12.2015

|

Kategorije:

Anticiklonalna nedjelja: Prvi mraz sezone na zagrebačkom Griču

Anticiklona i dalje vlada nad našim dijelom Europe (a i šire).  Druga prosinačka nedjelja je donijela jutarnji mraz u svim krajevima unutrašnjosti. Prema podacima DHMZ-a najhladnije je bilo u Sinju s minimalnom temperaturom od -7°C.  U Gospiću i Kutjevu je izmjereno -6°C, a u Kninu i Otočcu -5°C. U ostalim krajevima unutrašnjosti je izmjereno od -4 do 0°C.

Jutros se i na meteorološkoj postaji Zagreb Grič, prvi puta u aktualnoj kalendarskoj jeseni minimalna temperatura spustila ispod 0°C (tzv. hladni  dan).  Izmjerena je minimalna temperatura od -1.2°C.  U povijesti meteoroloških mjerenja na zagrebačkom Griču (a podaci o minimalnoj i maksimalnoj temperaturi se bilježe neprekidno od 1881. godine) samo se u šest godina dogodilo da je prvi hladni dan nastupio kasnije od datuma 13. prosinca.  Najkasniji datum prvog mraza na Griču je 18. prosinca, a to se u znanoj povijesti dogodilo 1911 i 2000 godine.  Ove je godine prvi mraz na Griču zabilježen gotovo mjesec dana kasnije od prosječnog datuma za tu pojavu, a to je 17. studeni. S današnjim danom na Griču je završio i niz od 295 uzastopnih dana u kojima se minimalna temperatura nije spustila ispod 0°C u kalendarskoj godini.  Taj niz je započeo još 21. veljače 2015.  To ipak nije najduži takva niz dana na Griču. Najduži je trajao točno 300 dana, a zabilježen je 2014. godine. Prosječno između zadnjeg mraza u prvoj polovici godine i prvog mraza u novoj jesensko-zimskoj sezoni prođu 243 dana.

Danju je najviša dnevna temperatura  ovisila o trajanju magle i niske naoblake. Dosta oblaka je bilo i na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana, a najviše sunca na jugu Jadrana.  U unutrašnjosti su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 1°C (Bjelovar, Križevci, Zavižan) do čak 13°C u Ogulinu. U najvećem dijelu nizina se ipak najviša dnevna temperatura nije penjala iznad 4 ili 5°C. Na Jadranu je izmjereno od 12 do 15°C, a u Dubrovniku i Hvaru i 17°C.  Zanimljivo je da je u Hvaru temperatura mora danas iznosila čak 18°C.

slika

slika

Lipovljani , 13.12.2015. – foto: Luka Štelma

slika

slika

slika

slika

slika

Sunčano poslijepodne u Podravini – foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned