Monday, Jul. 6, 2020

Anticiklonalna zima i toplina: Puntijarka 16.5°C toplija od Zagreba

Autor:

|

09.12.2016

|

Kategorije:

Anticiklonalna zima i toplina: Puntijarka 16.5°C toplija od Zagreba

Vladavina anticiklone nad našim krajevima se nastavlja uz pregršt temperaturnih zanimljivosti.  Jutro je u nizinama unutrašnjosti  i nižim gorskim krajevima donijelo mraz, u mnogim krajevima i maglu.  Minimalne temperature su se kretale od -7°C (Bednja, Gospić, Otočac, Sinj) do -3°C (Bjelovar, Koprivnica, Ogulin, Pazin).  Magla i niski oblaci su se ponegdje zadržali i cijeli dan pa su najviše dnevne temperature zadržale negativan predznak cijeli dan. Tako je studeni dan (najviša dnevna temperatura je manja od 0°C) danas zabilježen u Križevcima (-1.5°C), Varaždinu (-0.6°C), Zagrebu Maksimir (-0.4°C).  Drugdje su izmjerene najviše dnevne temperature od 1 do 9°C.

U višem gorju je, zbog temperaturne inverzije znatno toplije. Tako se na Zavižanu temperatura nije spuštala ispod 3°C, a najviša dnevna je dosegnula za prosinac previsokih 9°C.   I dok je u istočnom dijelu Zagreba tj. na postaji Maksimir danas uz mraz i inje vladao cjelodnevni minus, na Sljemenu (Puntijarka) je vladao gotovo proljetni ugođaj. Najviša dnevna temperatura je dosegnula čak 16.1°C, što je za 16.5°C više od maksimalne temperature izmjerene na postaji Maksimir.  Visoke temperature u višem gorju su izmjerene i večeras. Tako je u 22 sata na Puntijarki izmjereno 9°C, a Zavižanu 8°C.

Spomenutih 16.1°C je novi rekord za najvišu temperaturu izmjerenu u mjesecu prosincu na Sljemenu. Stari rekord od 14.5°C koji je postavljen 28.12.2015. tako nije izdržao niti godinu dana.

Zabilježimo i da je u Ogulinu danas najviša dnevna temperatura porasla do  16.7°C. Na Jadranu su danas izmjerene minimalne temperature od 0°C u Pločama do 10°C na Lastovu. Danju su uz obilje sunčanog vremena najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 11 do 15°C.

Bilogora – 9.12.2016. – foto: Miro Hanžeković

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned