Tuesday, Mar. 31, 2020

Anticiklonalna zima

Autor:

|

07.12.2016

|

Kategorije:

Anticiklonalna zima

Razdoblje stabilnog, anticiklonalnog vremena  traje od početka prosinca i nastavlja se i dalje. I kad je vrijeme po anticikloni, meteoroloških zanimljivosti ne manjka. Današnji raspon između najniže i najviše temperature je čak 25°C.  Po podacima DHMZ-a najhladnija je jutros bila Bednja sa -9°C.  Slijede Slavonski Brod sa -8°C, Daruvar i Lipik sa -7°C. U ostalim mjestima unutrašnjosti jutro je donijelo mraz uz temperature od -6 do -2°C. Mraza je bilo i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Uz obalu je raspon minimalnih temperatura bio od 2°C (Ploče, Poreč, Pula) do 11°C u Dubrovniku i 12°C na Palagruži.

U sjevernim krajevima unutrašnjosti i ponegdje u Slavoniji niti najviše dnevne temperature nisu, uz cjelodnevnu maglu i niske oblake porasle iznad 0°C. Tako je najviših -1°C izmjereno  i na Bilogori, u Bjelovaru, Daruvaru, Novoj  Gradiški, Križevcima, Slavonskom  Brodu, Varaždinu.  Tamo gdje je bilo malo i sunca temperatura je porasla u nizinama do nekoliko stupnjeva  iznad nule. U Gospiću je nakon jutarnjih -5°C danju temperatura porasla do 7°C.  Najviše sunčanog vremena je danas bilo na Jadranu uz dvoznamenkaste najviše dnevne temperature. One su se kretale od 11°C uz buru u Senju do 16°C u Makarskoj i Komiži. Najtoplije je, od DHMZ postaja bilo na Hvaru sa 17°C.

Tlak zraka je danas u našim krajevima izrazito visok. Večeras u 21 sat su izmjerene vrijednosti tlaka od 1032 hPa na jugu Jadrana do 1043 u središnjim i sjevernim  krajevima unutrašnjosti.

U spomenutim krajevima s cjelodnevnom maglom i niskom naoblakom vladao je pravi zimski ugođaj uz mraz i inje. Kako je jučer i danas bilo u Koprivnici pogledajte u reportaži na stranicama našeg foruma.

Koprivnica i okolica, 6. i 7. prosinca 2016. – foto: Marko Posavec

slika

slikaslika

slika

slikaslika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned