Sunday, Jul. 12, 2020

Anticikona i dalje vlada

Autor:

|

17.12.2016

|

Kategorije:

Anticikona i dalje vlada

Ovogodišnji prosinac sve sigurnije ide stopama svog prethodnika iz 2015. godine. Kao i prije godinu dana nad našim krajevima, a i većem dijelu kontinenta od početka mjeseca dominira anticiklona. I u proteklih tjedan dana u najvećem dijelu zemlje nisu zabilježene oborine. Jedino valja spomenuti 10.4 mm kiše koje su početkom tjedna pale na Komiži nakon što se sa sjevera Europe brzo premještala oslabljena fronta. Malo kiše je zabilježeno početkom tjedna i u Šibeniku (1.1 mm), a  samo na još nekoliko lokacija u unutrašnjosti je palo manje od 1 mm kiše.

Ipak, zimskih temperatura danas nije manjkalo, osobito u nizinama, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Subotnje jutro je donijelo mraz.  Prema podacima sa mreže pljusak.com temperatura se u Lici mjestimice spuštala i do -10.9°C koliko je malo poslije 6 sati izmjereno u Lovincu. Od DHMZ postaja je najhladnije sa -9°C bilo u Gospiću i Sinju. U Bednji i Daruvaru se temperatura spustila do -8°C. Drugdje u unutrašnjosti je izmjereno od -1 do -7°C. Jutros je minusa bilo mjestimice i uz obalu (Poreč i Metković -1°C, Malinska 0°C).  Na većem dijeli Jadrana su izmjerene minimalne temperature od 1 do 7°C.

Najviše dnevne temperature u mnogim  nizinama unutrašnjosti su zbog cjelodnevne magle i niske naoblake zadržale negativne predznake. Tako je u Križevcima i Slavonskom Brodu najviša dnevna temperatura dosegnula tek -3°C. U Gradištu, Osijeku i Sisku izmjereno je najviših -2°C, a u Bjelovaru, Novoj Gradiški, Krapini -1°C.  Zimski  ugođaj u Sisku,  Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu  povremeno je pojačavao i tzv. „industrijski“ ili anticiklonalni snijeg, odnosno snježna izmaglica.

Tamo gdje je probilo sunce temperature su porasle koji stupanj iznad nule (Varaždin 4°C). Toplije je bilo uz dosta sunca u višem gorju. Nakon što se u noći od petka na subotu temperatura na Zavižanu spustila do -10°C, od jutra je brzo rasla. Tako je u 7 sati izmjereno -3°C, a danju i +3°C. Zabilježimo i zanimljiv podatak da je ovog prosinca Zavižan imao samo jedan dan s snježnim pokrivačem.  4.12.2016. je u 7 sati ujutro izmjeren skroman 1 cm snijega. U povijesti meteoroloških mjerenja najmanji broj dana sa snježnim pokrivačem na Zavižanu je zabilježen baš u prvoj godini mjerenja tj. u prosincu 1953. godine. Tada  je bilo samo 8 dana sa snježnim pokrivačem. Ovogodišnji prosinac bi mogao taj rekord još „smanjiti“.  Prosječno u prosincu na Zavižanu bude 26 dana sa snježnim pokrivačem. Toliko ih je bilo i u 2015. godini, kada je prosinac na Zavižanu bio rekordno topao.

Temperaturna inverzija danas ipak  nije bila onako jako izražena kao prije tjedan dana. Tako je danas razlika između Zagreba (Maksimir) i Puntijarke iznosila 9°C, koliko je bio maksimum na vrhu zagrebačke gore.  U Pazinu je nakon jutarnjih -7°C najviša dnevna temperatura uz obilje sunca porasla do 10°C. Na većem dijelu Jadrana su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 10 do 14°C, koliko je izmjereno u najtoplijem Dubrovniku i Hvaru.

Vladavina anticiklone se nastavlja i slijedećih dana. Naime, prognostički modeli danas su značajno smanjili mogućnost da ciklona iz zapadnog Sredozemlja čiji se razvoj očekuje početkom novog tjedna značajnije utječe na vrijeme u našim krajevima.  Malo oborina može biti samo na otvorenom moru i otocima, te u gorju, ali  u većini krajeva se prosinačka suša zasad nastavlja.

Sunce i mraz – Koprivnica, 17.12.2016. – foto: Marko Posavec

slika

slika

Satelitska snimka naoblake od 13.3o sati

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned