Wednesday, Apr. 14, 2021

Bliski susret Venere i Jupitera na ranojutarnjem nebu

Autor:

|

16.08.2014

|

Kategorije:

Bliski susret Venere i Jupitera na ranojutarnjem nebu

Namjestite budilice: Dva najsjajnija planeta Sunčeva sustava na putu su prema vrlo tijesnoj konjunkciji u ponedjeljak prije svitanja. Bit će to prizor vrijedan ranog ustajanja, a vrlo blizu njih nalazit će se i otvoreni skup “Košnica”.

Stari su Grci planete nazvali “lutalicama” zbog toga što se iz noći u noć polako pomiču naspram pozadine “fiksnih” zvijezda. Oni bliži Suncu, prema trećem Keplerovom zakonu, kreću se brže od udaljenijih. Svi plove u približno istoj ravnini, koju astronomi zovu ravninom ekliptike i po kojoj se kreću gotovo sva tijela Sunčeva sustava. Stoga se s vremena na vrijeme, gledano sa Zemlje, neka od tih nebeskih tijela iz našeg susjedstva prividno nađu vrlo blizu na nebu, što se u astronomiji naziva konjunkcijom.

Jedan takav događaj ukrasit će nam nebo prije svitanja u ponedjeljak, 18. kolovoza. Dva najsjajnija planeta Sunčeva sustava, Venera i Jupiter, primaknut će se jedan drugome na svega 12.5 lučnih minuta – za usporedbu, prividni promjer Mjeseca na Zemljinom nebu iznosi oko 30 lučnih minuta. To ovu konjunkciju čini iznimno bliskom i privlačnom za promatranje; u stvarnosti, bit će udaljeni 692 milijuna kilometara. Već se ovih dana polako približavaju, a prizor na jutarnjem nebu u ponedjeljak bit će spektakularan.

Konjunkcija Venere, Jupitera i otvorenog skupa M44 18.8.2014.

Tijesna konjunkcija Venere i Jupitera na ranojutarnjem nebu 18. kolovoza. Vrlo blizu njih nalazit će se i otvoreni skup M44.

Venera je najsjajnije nebesko tijelo poslije Sunca i Mjeseca*, dok je Jupiter tek nešto manje sjajan, stoga vam nikakva posebna oprema nije potrebna za promatranje ovog događaja. No, imate li dalekozor ili manji teleskop, upotrijebite ga: moći ćete vidjeti oba planeta u istom vidnom polju, kao i četiri najveća Jupiterova mjeseca. Venera je poznata po svojim mijenama nalik Mjesecu, ali sada se nalazi na daljoj strani svoje orbite pa nam je “puna” i malenog prividnog promjera. Optička pomagala otkrit će vam još nešto: svega tridesetak lučnih minuta lijevo od Venere nalazit će se otvoreni skup zvijezda M44 (“Košnica”) u zviježđu Raka, lako vidljiv već i dalekozorom. Fotografi, ovo je prilika za vas!

Prizor za pamćenje: Venera i Jupiter bit će nevjerojatno blizu na jutarnjem nebu.

Prizor za pamćenje: Venera i Jupiter bit će nevjerojatno blizu na jutarnjem nebu.

Venera i Jupiter izaći će nad istočnim-sjeveroistočnim obzorom oko 4:20, a Sunce izlazi nešto više od sat vremena kasnije. Započnite promatranje što ranije, od približno 4:30 nadalje, kako biste imali što više vremena da uhvatite prizor prije nego što ga Sunčev sjaj ispere s neba, posebno ako namjeravate vidjeti i M44. Lagana svjetlost nadolazeće zore ići će na ruku fotografima jer će dati lijepu pozadinsku boju snimkama. Važno je odabrati lokaciju odakle imate čist i neometan pogled na istočni obzor, sa što manje zgrada, brda ili stabala. Pokušajte na jugoistočnom nebu prepoznati zviježđe Oriona!

Nebo pred svitanje 18. kolovoza.

Nebo pred svitanje 18. kolovoza. Moći ćete vidjeti zimsko zviježđe Oriona, a vrlo nisko iznad obzora zasvjetlucat će i Sirius.

Još jedno jutro vrijedno promatranja (i fotografiranja) uslijedit će u subotu, 23. kolovoza: Venera i Jupiter više neće biti ovako blizu, ali pridružit će im se tanak srp Mjeseca.

Ovo je prilika koju ne biste trebali propustiti – u ovako lijepoj konjunkciji ovih sjajnih planeta nećemo moći uživati još mnogo godina. Posljednji put su bili tako blizu 23. veljače 1999. kada ih je dijelilo 9 lučnih minuta, a u sličnoj (vidljivoj) konjunkciji bit će tek 1. rujna 2040., vrlo nisko na večernjem nebu. Jedna lijepa konjunkcija čeka nas i potkraj lipnja iduće godine, no tada će ih dijeliti 23 lučne minute.

Crometeo tim želi vam vedro nebo i, ponovimo još jednom: ustanite rano, nećete požaliti!

* – Međunarodna svemirska postaja i bljeskovi satelita Iridium mogu biti sjajniji od Venere, kao i neki meteori u letu kroz Zemljinu atmosferu.

Komentari

Share This Article

Related News

Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?
SAD: Totalna pomrčina sunca
U noći s 13. na 14 studenoga najveći Supermjesec u 70 godina

O Autoru

Marko Posavec