Tuesday, Jul. 14, 2020

Boje jeseni: Sunčani početak studenog

Autor:

|

01.11.2015

|

Kategorije:

Boje jeseni: Sunčani početak studenog

Prijelaz iz listopada u studeni donosi našim krajevima sunčano i gotovo vedro vrijeme. Prvo jutro u posljednjem mjesecu klimatološke jeseni donijelo je u dijelu  unutrašnjosti  mraz. Po podacima DHMZ-a najhladnije je sa -4°C bilo u Bednji. Na Zavižanu se temperatura spustila do -3°C.  u Daruvaru, Koprivnici, Lipiku i Varaždinu je izmjereno -2°C,  a na Sljemenu  -1°C.  Brestovac, Karlovac, Kutina, Sinj, Sisak,  i Zagreb aerodrom su imali minimalnu temperaturu od 0°C. U ostalim mjestima unutrašnjosti je izmjereno od 1 do 3°C, ponegdje u Slavoniji (Kutjevo, Slavonski Brod) i 4°C.  Jedino po minimalnoj temperaturi jutros odskače Zagreb Grič sa 7°C, čak 5°C više od minimalne temperature u Maksimiru. Na Jadranu je raspon minimalnih temperatura iznosio od 8°C na sjeveru do 15°C na jugu. Izuzetak je ,. Poreč s minimalnom temperaturom od 5°C.

Na visini od 5 cm iznad tla temperature su se (podaci DHMZ-a) na prijelazu iz listopada u studeni spuštale i do -6°C koliko je izmjereno u Varaždinu. U Gospiću, Pargu i Sisku je na toj visini izmjereno -5°C. Ispod nule je bilo i u gotovo svim mjestima unutrašnjosti. U Poreču je na 5 cm iznad tla izmjerena temperatura od 2°C, a u Rijeci 1°C.

Dan je posvuda donio obilje sunčanog, gotovo vedrog vremena. U nizinama unutrašnjosti su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 11 do 14°C. Jednoznamenkaste temperature su izmjerene samo u višem gorju, od 6 do 9°C. Najhladniji je s maksimalnom temperaturom od 3°C bio Zavižan.

Na Jadranu je najsvježiji bio Senj, gdje je uz buru izmjereno najviših 15°C. U ostalim mjestima je izmjereno od 18 do 20°C. Najtopliji su bili Dubrovnik sa 21.2°C i Hvar sa 21.6°C.

U nastavku donosimo fotografije jesenskih boja koje je u zagrebačkom Maksimiru posljednjeg dana listopada snimio Zvonimir Katančić, te jesenske prizore koje je oko  dvorca Trakoščan 1.11.2015. snimio Domagoj Sever

Zagreb, Maksimir 31.10.2015.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Trakošćan 1.11.2015.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned