Thursday, Jul. 9, 2020

Borba s rekordnim vodostajima se nastavlja

Autor:

|

15.09.2014

|

Kategorije:

Borba s rekordnim vodostajima se nastavlja

Borba s poplavama na nekoliko mjesta u zemlji i dalje traje istim intenzitetom. Iza mještana ugroženih naselja besana je noć. Za obranu od poplava pripremaju se i na području Jasenovca, kamo je Ministarstvo obrane uputilo još 130 vojnika i 17 vozila.

HRT je i danas pratio razvoj situacije na ugroženim područjima – u Goričanu te na području Žažine i Letovanića.

U Žažini je sirena u 16.52 svirala opću opasnost kako bi se pozvalo vatrogasce i stanovništvo na postavljanje vreća s pijeskom na kruni nasipa. S obzirom da je već sada vodostaj viši 2 cm od onoga u veljači potrebno je postaviti još jedan red vreća.

Mještanima naselja u sisačkom Pokuplju zbog porasta Kupe u gradnji zečjih nasipa pomaže i vojska. ULetovaniću je svirala vatrogasna uzbuna zbog ugroze stambenog objekta te su vatrogasci uklonili opasnost. Nekoliko je gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom ispumpavaju zaobalne vode i vraćaju ih u korito Kupe. U nasipe je već ugrađeno 90.000 vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimice izbijaju podzemne vode. Još nema potrebe za evakuacijom stanovništa, iako je sve spremno za prihvat najugroženijih mještana.

Vodeni val stigao je u Letovanić. Kupa i dalje raste. Samo zečji nasipi, vodene pumpe i pomalo umorno ljudstvo brane područje od totalne katastrofe. Naselje se brani gotovo kilometar dugim zečjim nasipom. Ako on ne izdrži cijelo mjesto bit će poplavljeno. Kupa će rasti, a vrhunac se očekuje sutra prijepodne. Izdrže li nasipi na tom području te se obrane Žažina i Letovanić vodeni val će zakucati na vrata predgrađa Siska pa bi se sve ove muke mogle ponoviti i građanima Siska.

Međumirci se i dalje uspješno odupiru povijesno najvišem vodostaju rijeke Mure, od čijeg je vodenog vala, nakon Murskog Središća, večeras uspješno obranjen Goričan pa je, prema riječima zamjenika međimurskog županaZorana Vidovića, situacija na tom području stabilna i pod kontrolom.

Vrhunac vodenog vala stigao je do Domašinca i Goričana oko 18 sati gdje je, uz zečje nasipe i 25000 vreća pijeska postavljenih na kritičnim točkama, te zahvaljujući angažmanu dobrovoljnih vatrogasca iz cijelog Međimurja i samih mještana, taj dio Međimurske županije uspješno obranjen od nadiruće Mure.

Najkritičnije je bilo na nasipima potoka Trnave, no pad razine Mure konačno je omogućio otjecanje vode iz potoka i najgora strahovanja nisu se ostvarila. Situacija će se pratiti tijekom noći, a na terenu su sve potrebne službe kao i građani, izjavio je Vidović.

Međimurcima je ostalo još obraniti Kotoribu, do koje će vodeni val stići u ranim jutarnjim satima. I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava.

Zbog nadiranja Drave evakuirano 80-ak mještana romskog naselja
Zbog nadiranja rijeke Drave, danas poslijepodne evakuirano je 80-ak mještana romskog naselja Autoput nedaleko Drnja kod Koprivnice u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji su nakon napuštanja domova smješteni u mjesnoj školi.

Mještani Drnja u očekivanju su vodenog vala koji bi trebao stići tijekom noći. On bi trebao dodatno podići razinu Drave, koja je već potopila brojna dvorišta na rubnim dijelovima tog mjesta. Zbog poplave prekinut je i promet na nekoliko lokalnih prometnica u mjestima uz Dravu.

U porastu je i vodostaj Une, pa su na području Hrvatske Kostajnice proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a na jasenovačkom području danas je upućeno novih 130 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa 17 motornih vozila, koji će braniti područje od poplava, a na poplavama ugroženim područjima trenutačno je angažirano 415 pripadnika Oružanih snaga RH. Problema ima i u Petrinji. Vatrogasci i vojska noćas su se borili s nenadano naglim porastom zaobalnih voda koje su ugrozile 10-ak stambenih objekata.

Nakon izvanredne sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije na kojoj je bila i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš članovi tog stožera i ministrica obišli su neka ugroženija mjesta u Pokuplju. Ministrica Mrak-Taritaš pohvalila je stožer, ističući da je dobro organiziran i da zna što treba činiti. Nažalost, imamo iskustvo iz veljače pa smo sada spremni, rekla je ministrica, dodajući kako nam je priroda pokazala da nam vraća sve ono što smo joj do sada činili.

U Karlovcu prestanak opće opasnosti

U 10 sati sirene su u Karlovcu oglasile prestanak opće opasnosti, zbog znatnog opadanja vodostaja rijeka i činjenice da je veliki vodeni val prošao Kupom i kroz naselje Šišljavić te izašao nizvodno od cijelog gradskog prostora. U poplavljenom postrojenju gradskog pročistača otpadnih voda zadržalo se još samo desetak centimetara vode, pa je danas u funkciji. Razina poplave smanjena je prokapanjem krune nasipa, tako da je poplavna voda Korane iz prostora unutar nasipa mogla otjecati van prema Kupi.

Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca zbog poplave, priopćeno je iz Ureda župana. Elementarna nepogoda proglašena je na zahtjev karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića. Nakon današnje sjednice karlovačkog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Jelić rekao je kako tek slijedi utvrđivanje štete, a prema dosad poznatim podacima, poplavljeno je oko 750 kuća.

Vrh vodnog vala Kupe prošle je noći prošao kroz Karlovac. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme, radi se o dosad nezabilježeno velikoj količini vode.

Rečeno je to na konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Zoran Đuroković, general HV-a Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić rekao je kako se neće ostvariti najave da će savski sliv u značajnoj mjeri dodatno opteretiti vode iz susjedne BiH, jer je stanje danas bolje, ali da se sljedećih 6 do 8 dana predviđa kritična situacija u cijeloj Hrvatskoj. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm. Prema riječima Zorana Đurokovića vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma. Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje  porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm.

Ministar unutarnjih  poslova Ranko Ostojić je naglasio kako je situacija pod kontrolom i da se jednaka pažnja u obrani od poplava poklanja svim naseljima bez obzira na broj stanovnika. Na sisačkom području za sada nema potrebe za evakuacijom, a kako je rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, sve je spremno i za tu situaciju. Ministar Ranko Ostojić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obišli su potom Staro Praćno gdje stanovnici, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, od jučer neumorno pune vreće s pijeskom i nadvisuju tamošnji nasip.  (HRT)

Naslovana fotografija. HRT

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned