Tuesday, Aug. 11, 2020

Brza fronta donijela obilniju kišu i prekinula višednevnu južinu

Autor:

|

10.01.2018

|

Kategorije:

Brza fronta donijela obilniju kišu i prekinula višednevnu južinu

Frontalni poremećaj koji je u utorak poslijepodne i navečer zahvatio sjeverni Jadran i zapadne krajeve unutrašnjosti brzo se u noći na srijedu i tijekom srijede premještao prema istoku i jugu zemlje.   Duž Jadrana i  u krajevima uz Jadran bili su  česti grmljavinski pljuskovi, a lokalno je pala i veća količina kiše. Umjereno i jako jugo je još u noći na srijedu puhalo u Dalmaciji.

Već je do jutra na sjeveru Jadrana, u sjevernoj Dalmaciji, Gorskom kotaru i Lici  pala obilnija kiša. Neke veće količine (do 7 sati u srijedu ujutro su bile): Crni Lug 66, Delnice 60, Rijeka aerodrom 56.3, Rab 52.5, Mali Lošinj 52, Bakar 51, Krk 47, Kukuljanovo 46, Zadar 41.6, Knin 40.5, Zavižan 39.7, Senj 38.2, Parg Čabar 37.9, Otočac 37, Šibenik 36.8, Gospić 32.1, Slunj 32, Zadar aerodrom 31.6, Pazin 30.3…

Tijekom dana obilnijih pljuskova s grmljavinom je bilo i na jugu Jadrana. Tako je u Makarskoj večeras u 19 sati (oborina u zadnja 24 sata) izmjereno 66 litara kiše.  U Hvaru je u zadnja 24 sata palo 28 litara kiše, Splitu 27, Pločama i Komiži 21…

U nizinskim unutrašnjosti najviše kiše je palo u Karlovcu, 19.5 mm. Slijede s 13 mm Sisak, Zagreb Maksimir i Pleso,  zatim Zagreb Grič s 12 mm. Drugdje je palo manje od 10 mm, a najmanje kiše je bilo na istoku Slavonije (Gradište, Osijek 2 mm).

Malo snijega je palo samo u najvišem gorju. Tako je na Zavižanu jutros izmjereno 77 cm snijega, što je za 6 cm više od visine izmjerene u utorak ujutro. Na Zavižanu je izmjerena i jedina negativna temperatura. Minimalna se temperatura spustila do -1.9°C

Najviše dnevne temperature su u kopnenim krajevima kretale od 8 do 13°C, a na Jadranu od 11°C na sjeveru (Rijeka) do 17°C na jugu (Makarska).

Djelomično razvedravanje koje je ujutro i prijepodne nastupilo u zapadnim krajevima i na sjeveru Jadrana se do kraja dana proširilo i do Slavonije i srednje Dalmacije. U večernjim satima kiša još pada na istoku Slavonije i dubrovačkom području.

Plitka ciklona i fronta koje su donijele spomenute obilnije oborine odmiču na jugoistok, ali će se nad našim krajevima i dalje zadržavati nestabilna zrak u sklopu plitkog ciklonalnog polja.  Slijedećih dana i dalje će, osobito u kopnenim krajevima i gorju povremeno biti slabih oborina. Uz pritjecanje hladnijeg zraka u gorskim krajevima će pasti i malo snijega. Na Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura.

Senj, 9.1.2017. – Foto: Karlo Koki Ukovic STORM Chasing Team SENJ

Fotografija Crometeo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned