Thursday, Jul. 2, 2020

Brza fronta prolazno prekinula toplinski val

Autor:

|

07.08.2017

|

Kategorije:

Brza fronta prolazno  prekinula toplinski val

Frontalni poremećaj koji je u večernjim satima zahvatio Istru i sjeverni Jadran, brzo se u noći od nedjelje na ponedjeljak preko zapadnih krajeva unutrašnjosti i Slavonije premještao prema istoku kontinenta.   Prolazak fronte je bio praćen lokalno obilnijim grmljavinskim pljuskovima, jakim i olujnim sjevernim vjetrom. Na Jadranu je nakon fronte zapuhala bura koja je još ujutro stvarala probleme u prometu.

Najviše kiše je prošle noći palo u Gorskom kotaru, Lici  i na dijelu sjevernog Jadrana. Po podacima DHMZ-a u Crnom Lugu su pale 44 litre kiše na kvadratni metar. Još neke veće količine su:  Bakar 31, Delnice 27, Kukuljanovo 22, Rijeka 21.4, Poreč 20.9,  Ogulin 20.4, Rijeka aerodorm 20.1, Parg Čabar 19.8,  Krk 18, Pazin 15.6, Senj 12.2, Slunj 10.. U središnjim i istočnim krajevima kiše je bilo manje, ponegdje je i izostala. Neke veće količine su: Slatina 23, Zagreb Grič 17.4,  Bednja i Zagreb aerodorm 14, RC Puntijarka 13.9, Križevci 12.6, Zagreb Maksimir 12.1,  RC Gorice 11.5, Koprivnica 11..Dalmacija je i s ovom frontom ostala bez toliko potrebne kiše.

Od podataka s mreže pljusak.com izdvajamo  neke veće količine kiše: Ivanja Reka 38, Čavle 37, Marčelji 32, Oprtalj 31,  Vrh 29, Poreč 28, Rovinj i Nova Gradiška  25, Jagnjić Dol 26, Brešca 24, Crikvenica, Dugo Selo  i Oroslavje 22….

Nakon fronte je osjetno osvježilo. Minimalne temperature su u nizinama unutrašnjosti imale vrijednosti od 16 do 18°C. Najviše je zahladilo u višem gorju. Tako se na Sljemenu temperatura spustila do 11°C, a na Zavižanu do 8°C. Na  sjeveru Jadrana su izmjerene minimalne temperature od 19 do 22°C, na otocima stupanj dva više.  Dalmacija je i temperaturno jedva osjetila prolazak fronte. Minimalne temperature su i dalje bile visoke, od 23°C u Zadru do 27°C u Splitu.  Ponedjeljak je tako donio, barem kratki predah od vrućina na sjeveru Jadrana i u unutrašnjosti. U Dalmaciji je i dalje vruće, uz temperature koje se u rano poslijepodne kreću do 32 do 35°C.

Ipak, predah od vrućina, tamo gdje je stigao, biti će kratak. Prema sredini tjedna, osobito tijekom četvrtka u svim će krajevima ponovno biti vruće i vrlo vruće s temperaturama iznad 35°C. Nova fronta i osvježenje je izgledno krajem četvrtka i u noći na petak.

U nastavku prenosimo izvještaj Glasa Istre o sinoćnjem nevremenu nad Istrom.

Prema izvješću Županijskog centra 112 olujno nevrijeme s jakim vjetrom i kišom sinoć je oko 21.30 sati zahvatilo područje zapadne i središnje Istre, te nešto manje područje Pule i Kršana.

Županijski centar 112 u Pazinu zaprimio je više od 100 poziva o padu granja i stabala na prometnice, u Novigradu, Rovinju i Pazinu po jedan pad stabla na osobna vozila te i na pružni prijelaz u Pazinu. U auto kampu “Orsera” i “Valkanela” srušena stabala prouzročila su materijalnu štetu.

Zbog posljedica nevremena došlo je i do prekida opskrbe električnom energijom pa su tako dijelovi područja Medulina, Pazina, Umaga, Poreča, Pićna i Sv. Petra u šumi ostali bez struje. Zaprimljene dojave rješavali su vatrogasci, djelatnici Istarskih cesta te djelatnici HEP-a. Većih zastoja u prometu nije bilo kao ni ozlijeđenih osoba.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranim spasilačkim akcijama aktivnostima koje su najvećim dijelom poduzete kasno sinoć i noćas u zapadnom dijelu istarskog akvatorija, koje je pogodilo nevrijeme, ali koje je, unatoč pravovremenoj najavi uzrokovalo niz problema nautičarima koji su se tada zatekli na moru.

Službenici Lučke kapetanije Pula slijedom brojnih dojava koju su zaprimili jučer u večernjim satima u koordinaciji sa MRCC Rijeka te pripadajućim lučkim ispostavama poduzeli su niz spasilačkih akcija prema osobama i plovilima u istarskom akvatoriju. (Glas Istre)

Nevrijeme nad Pulom, 6.8.2017. – Foto: Frabcesca Delbianco

Riječke munje, 7.8.2017. – Foto: Damir Kvajo

Munja iznad Crikvenice, 6.8.2017. – Foto: Dario Grubišić

Pogled iz Senjskog podgorja na Senjski kanal i otok Prvić, 6.8.2017.- Foto: Lucijan Španić I Photographer

Spektakularne munje iznad Senjskog kanala, 6.8.2017.
Foto: Dinko Brozičević Photography / STORM Chasing Team SENJ

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned