Sunday, Jul. 5, 2020

Brza noćna fronta (FOTO)

Autor:

|

17.06.2015

|

Kategorije:

Brza noćna fronta (FOTO)

U noći od utorka na srijedu preko naših se krajeva  brzo premještala fronta. Najviše oborina donijela je duž Jadrana, ali su one  bile izrazito konvektivne.  U posljednjim satima utorka izraženiji grmljavinski sustav je zahvatio najprije Istru  donijevši dosta grmljavine i lokalno veće količine kiše. Prema jutarnjim podacima DHMZ-a na aerodromu Pula su  tijekom noći pale čak 42 litre kiše na kvadratni metar. Istovremeno je na gradskoj postaji u Puli palo tri puta manje kiše, odnosno 14 mm. I drugdje na sjeveru Jadrana su pale manje količine kiše, a bilo je i mjesta bez kiše.  Sustav koji je zahvatio Istru uglavnom  je  zaobišao Kvarner. Tako je u Rijeci prošle noći palo tek 1.6 mm kiše, a na Rabu nije zabilježena kiša.

Obilnije kiše je prošle noći bilo i u Dalmaciji. Na meteorološkim postajama DHMZ-a najviše je palo u Sinju (20 mm,  te na splitskom području (Marjan 15 mm i Resnik 18 mm).  U Komiži je palo 13, a Hvaru 10 mm. Više kiše su do jutra zabilježile meteorološke postaje mreže pljusak.com. Neke količine izmjerene u zadnja 24 sata (uglavnom sve do jutarnjih sati srijede):  Žrnovnica 39.4, Dugi Otok (Savar) 39, Klis 31.6, Kaštel Gomilica 30.2, Muć 24.3… U kopnenim krajevima je u zadnja 24 sata kiše bilo tek mjestimice i u količinama do par litara.

Srijeda je uz promjenjivu naoblaku donijela i dosta sunčanog vremena.  Najviše dnevne temperature su u nizinama unutrašnjosti  bile prilično izjednačene i kretale su se od 20 do 22°C, a u Daruvaru je izmjereno i 23°C. U gorju, posebno višem je bilo svježije. Tako je na Zavižanu danas najviša dnevna temperatura bila jednoznamenkasta  i iznosila je 9°C.  Međutim uz jaku buru osjet hladnoće je u prijepodnevnim satima imao i negativnu vrijednost. U 11 sati je uz temperaturu od 4°C puhala jaka bura brzinom od 47 km/h, pa je osjet temperature iznosio -2.5°C.

Jake bure je bilo  na Jadranu. Najviše dnevne temperature su imale vrijednosti do 23 do 26°C. Najtoplija je bila Palagruža sa 28°C.

Spektakularan dolazak nevremena nad zapadnu obalu Istre, Baredine, 17.6.2015. Foto: Samantha S. Photography

Olujni sustav nad Kvarnerom snimljen s Malog Lošinja, 16.6.2015. Foto: Vilson Berisha

Pogled prema jugu istarskog poluotoka s jedinog mjesta gdje kisa jos nije pocela padati ,udar munje iza mene osvjetlio mi je vidike- Galižana 17.06.2015 , Photo by: Entoni Novosel source: North Adriatic Storm Chasers

Munje na otvorenom moru van otoka Suska nedaleko od Lošinja.. 16.6.2015. Foto: Sandro Puncet Photos

Munjevita večer kod Novigrada. 16.6.2015. Foto: Boris Baran

Pogled na otok Krk s balkona. 16.6.2015. Foto: Mario Devčić / STORM Chasing Team SENJ

Shelf cloud u Puli i munje u blizini rt Kamenjak. 16.6.2015. Foto: Elvis Emre Malagic Photography / North Adriatic Storm Chasers

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned